Ankara követeli: adják ki a bosnyákok a náluk élő gülenistákat

Szerző: Techet Péter
2019.07.10. 20:20

Az ankarai kormány azt kéri Szarajevótól: adják ki a gülenistákat, akiket a török kormány a 2016-os puccs megszervezésével vádol. Noha mind a bosnyák, mind a szerb nacionalisták jó viszonyt ápolnak Recep Tayyip Erdoğannal, a boszniai legfelsőbb bíróság már tavaly kimondta: a gülenisták nem terroristák, azaz nem lehet kiadatni őket Törökországnak.

Ankara követeli: adják ki a bosnyákok a náluk élő gülenistákat

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina szerb társállamelnöke mondta el a sajtónak:

Erdoğan a hétfői szarajevói látogatása során azt követelte a balkáni országtól, hogy szolgáltassa valamennyi gülenistát, aki az országban él.

Dodik elvileg hajlana erre: a szerb nacionalista politikus meglepő módon az utóbbi időben jó viszonyt ápol az ankarai rezsimmel is. A bosnyák nacionalisták pedig eleve mindig is nagyon jóban voltak Ankarával, Erdoğan többször is kijelentette már, hogy a török nép egésze megvédi a bosnyákokat, ha valaki bántani merné őket.

Törökország – más muzulmán országok mellett (Irán, Szaúd-Arábia, azok versenytársaként) – jelentős szerepet vállal az ország életében: a gazdasági kapcsolatok mellett ez mecsetépítésben vagy tanulmányi ösztöndíj-programokban nyilvánul meg.

Korábban az Erdoğan-rezsimmel együttműködő Gülen-mozgalom Boszniában is terjeszkedett – éppen az ankarai külpolitikai célokba illeszkedve. 2016-os puccs után, amikor Erdoğan a gülenistákat kiáltotta ki fő felelősnek, megszakadt a kapcsolat, a rezsim valóságos hajszát indított külföldön iIs a gülenisták ellen.

Elvárták volna, hogy Szarajevó is ebben vegyen részt,

az ország azonban továbbra is biztonságos hely maradt a gülenisták számára, sőt, még menedékjogot is biztosított egyeseknek.

Ez összefügg azzal is, hogy a bosnyák nacionalisták valóban törökpártiak, de nem mindegyikük Erdoğan-hívő, az évek során a gülenista befolyás is erősen kiépült, ami a mai napig megvan, óvodáik, iskoláik, mi több, még egyetemük is van, amit a török kormány 2015 óta be akar záratni. Ráadásul a bosznia-hercegoviniai legfelsőbb bíróság még 2018-ban kimondta:

mivel az ENSZ egyetlen okmánya sem nyilvánította terrorszervezetnek a gülenistákat, így nem szabad őket terrorizmus vádjával bárkinek is kiadni.

Erdoğan azért lobbizik, hogy ez a politika megváltozzék. Sajátos, hogy egyelőre a szerb nacionalisták között nagyobb meghallgatásra talált, a bosnyák nacionalisták egyrésze ugyanis nem akarja felégetni a kapcsolatokat a gülenista mozgalommal.

FOTÓ: Bakó Bea (Szarajevó) / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek