6,2 millió euróra büntette az Európai Bizottság a Hello Kitty tulaját

Szerző: Pintér Bence
2019.07.10. 08:17

Áthágta az EU-s versenyjogi szabályokat a japán Sanrio, de legalább együttműködött a vizsgálat során.

6,2 millió euróra büntette az Európai Bizottság a Hello Kitty tulaját

Akadályozta a Hello Kitty gyártója, a japán Sanrio, hogy termékeiket szabadon árusíthassák viszonteladók az Európai Gazdasági Térségen belül, ezért 6,2 millió eurós büntetést kell fizetniük – derült ki az Európai Bizottság honlapjáról.

„A vásárlók, akarjanak akár egy Hello Kitty-bögrét vagy a Chococat-játékot, immár kihasználhatják a közös piac legnagyobb előnyét: hogy megtalálják a legjobb ajánlatott Európában” – nyilatkozta Margrethe Vestager versenyjogi biztos a döntés kapcsán.

A 2017-ben indult vizsgált során kiderült ugyanis, hogy a Sanrio konkrét, szerződésben lefektetett szabályokkal tiltotta el az egyes országokban működő licencpartnereit attól, hogy az elkészült Hello Kitty-termékeket más EU-s országokban is értékesítsék, ezt pedig alkalmanként ellenőrizték is, és ha a cégek nem feleltek meg a kívánalmaknak, nem hosszabbítottak velük szerződést.

Az Európai Bizottság végül azt állapította meg, hogy a Sanrio 2008-tól 2018-ig illegálisan járt el,

sértette a közös piac elveit és megakadályozta, hogy a licencpartnerei saját országaik határain túl is kereskedjenek a termékeikkel. A cég azonban együttműködött a vizsgálat során, ezért az eredeti büntetési összeg 40 százalékát elengedték nekik. A büntetés az EU közös kasszájába megy, ennyivel kevesebb pénzt kell majd befizetnie a közösbe az európai adófizetőknek.

FOTÓ: Pixabay

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek