+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 10. szerda, 08:17
Áthágta az EU-s versenyjogi szabályokat a japán Sanrio, de legalább együttműködött a vizsgálat során.

Akadályozta a Hello Kitty gyártója, a japán Sanrio, hogy termékeiket szabadon árusíthassák viszonteladók az Európai Gazdasági Térségen belül, ezért 6,2 millió eurós büntetést kell fizetniük – derült ki az Európai Bizottság honlapjáról.

 

„A vásárlók, akarjanak akár egy Hello Kitty-bögrét vagy a Chococat-játékot, immár kihasználhatják a közös piac legnagyobb előnyét: hogy megtalálják a legjobb ajánlatott Európában” – nyilatkozta Margrethe Vestager versenyjogi biztos a döntés kapcsán.

 

A 2017-ben indult vizsgált során kiderült ugyanis, hogy a Sanrio konkrét, szerződésben lefektetett szabályokkal tiltotta el az egyes országokban működő licencpartnereit attól, hogy az elkészült Hello Kitty-termékeket más EU-s országokban is értékesítsék, ezt pedig alkalmanként ellenőrizték is, és ha a cégek nem feleltek meg a kívánalmaknak, nem hosszabbítottak velük szerződést.

 

Az Európai Bizottság végül azt állapította meg, hogy a Sanrio 2008-tól 2018-ig illegálisan járt el,

 

sértette a közös piac elveit és megakadályozta, hogy a licencpartnerei saját országaik határain túl is kereskedjenek a termékeikkel. A cég azonban együttműködött a vizsgálat során, ezért az eredeti büntetési összeg 40 százalékát elengedték nekik. A büntetés az EU közös kasszájába megy, ennyivel kevesebb pénzt kell majd befizetnie a közösbe az európai adófizetőknek.

 

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás