Hógolyó, a táncoló kakadu lehet az év tudományos felfedezettje

Szerző: Tóth Eszter
2019.07.09. 13:04

Egy évtizede internetes sztárként kezdte karrierjét, mostanra tudományos kutatások alanya az a dél-karolinai madár, aki által bebizonyosodhat, hogy nem az emberek a Föld egyedüli kreatív táncosai.

Hógolyó, a táncoló kakadu lehet az év tudományos felfedezettje

A Hógolyó 2007-ben szerzett először hírnevet magának a Backstreet Boys egyik legendás dalára lejtett táncával. A sztármadár azóta több videóval is szórakoztatta rajongóit, és még egy Taco Bell-reklámban is szerepelt. Mostanra pedig nem csak az internetezők, hanem a kutatók figyelmét is felkeltette – írja a Cnet.com.

Korábbi, papagájokkal készült kutatások már kimutatták, hogy néhány állatfajnak nagyon is van ritmusérzéke. A Hógolyót vizsgáló kutatócsoport azonban azt feltételezi, hogy

a madár nem egyszerűen egy betanult műsort ad elő, hanem improvizál, ezúttal képes új mozdulatok feltalálására.

A vizsgálat során felvételt készítettek Hógolyó performanszairól, amelyeket a Queen Another One Bites the Dust, majd Cyndi Lauper Girl's Just Want to Have Fun című slágereire adott elő. Az ezt követő mozgáselemzés során 14 eltérő mozdulatot azonosítottak be. A kakadu eszköztárában szerepelt többek között a fejrázás, bólogatás, hullámzás és a lábemelgetés, valamint egy mozdulat, ami leginkább Madonna kilencvenes évekbeli Vouge-táncstílusára emlékeztetett. Az elemeket Hógolyó pár másodpercenként variálta, és minden új dal hallatán változtatott a koreográfián.

A kutatócsoport vezetője hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy leginkább a mozgások sokfélesége lepte meg őket. Ez ugyanis arra utal, hogy a madár a kreativitását fejezi ki a táncon keresztül. 

Az emberekre és a papagájokra egyaránt jellemző a figyelem a kommunikatív mozdulatok iránt, a fejlett képesség a nonverbális jelek imitálására, valamint a komplex cselekedetek sorának elsajátítására. Jó érzékük van a hangalapú tanuláshoz, érdeklődnek a kommunikatív mozdulatok iránt és igénylik a hosszútávú szociális kapcsolatokat. 

A további vizsgálatok során a kutatócsoport azt igyekszik kideríteni, vajon van-e szerepe Hógolyó ugrabugrálásában a gazdáival való szociális interakciónak.

FOTÓ: Picryl

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek