Rekordméretű pénzbírságot kap a British Airways, miután kiszivárogtak utasaik adatai

Szerző: Hutter Marianna
2019.07.08. 09:52

A British Airways még 28 napig fellebbezhet a 64 milliárd forintnak megfelelő pénzbüntetés ellen.

Rekordméretű pénzbírságot kap a British Airways, miután kiszivárogtak utasaik adatai

Összesen 183 millió fontnyi bírságot kell fizetni a British Airways légitársaságnak, miután tavaly feltörték a biztonsági rendszerüket, és hozzáfértek utasaik adataihoz – írja a BBC.

Az összeg átszámolva mintegy 64 milliárd forintnak felel meg.

Még 2018 őszén derült ki: a légitársaságtól kiszivárogtak utasaik nevei, e-mail címei és bankkártya-adataik egy része. A British Airways bevallása szerint az ügy mintegy 380 ezer tranzakciót érintett, de állították: az utazások részletei, illetve az útlevelek adatai nem kerültek a hekkerek kezére.

A botrány miatt döntött úgy az illetékes brit adatvédelmi szerv, hogy rekord méretű büntetéssel sújtja a vállalatot. Eddig ugyanis az általuk kiszabott legnagyobb büntetés 500 ezer font volt (175 millió forint), amit a Facebooknak kellett kifizetnie a Cambridge Analytica-botrányban betöltött szerepe miatt, vagyis mikor utóbbi cég engedély nélkül használta fel több millió facebookozó adatait. Ám ez még azelőtt történt, hogy tavaly életbe lépett volna az új uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR, ami viszont már jóval komolyabb összegű bírságok kiszabását is lehetővé teszi. Hogy egyébként miért örülhetünk annak, hogy bevezették a GDPR-t, arról itt írt korábban az Azonnali.

A British Airwaysnek 28 napja van, hogy fellebbezzen a pénzbüntetés ellen. A légitársaság úgy kommentálta a bírságot: „meglepettek” és „csalódottak” miatta.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek