+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 8. hétfő, 16:44
Egy Párizs melletti étteremben kétszáz euróért végigeheted azon menük egyikét, amit az első világháború utáni békeszerződések tárgyalásain ettek a felek. Jófajta Trianon-bor is jár hozzá.

Június negyedikétől idén október végéig van lehetőség arra, hogy a Gordon Ramsay trianoni éttermében azon menü egyikét lehessen rendelni, amelyekből a száz évvel ezelőtt kezdődött békekonferencia résztvevői is válogathattak. Georges Clémenceau, Woodrow Wilson vagy Vittorio Emmanuele menüit lehet tehát végigkóstolni.

 

A Versailles-ban található étterem vezető szakácsa, Frédéric Larquemin kíván ezzel emlékezni a száz évvel ezelőtti eseményekre. Larquemin

 

levéltárakban kutatott, hogy kiderítse, miket szolgáltak fel akkoriban a béketárgyalások résztvevőinek

 

– és ezek alapján állította össze a „Béke Menüje” névre keresztelt ötfogásos kínálatot.

 

Előételként egy spárgás rántottát szolgálnak fel. Ezt XV. Lajos király lengyel feleségének kedvence, egy rákétel követi. Ezt nyelvhal követi.

 

Az ezutáni baromfi Soubise-szósszal Clémenceau emlékének van szentelve.

 

Majd jönnek a desszertek.

 

199 euróba kerül az egész menü. Borral együtt – ami értelemszerűen többek között Trianon kastélyának borát is tartalmazza – háromszáz eurót kell fizetnie annak, aki például Clémenceau gasztronómiai élvezeteit akarja utánérezni.

 

A trianoni gasztronómia szerelmesei számára létezik könnyebben elérhető opció is ám: a Trianon nevű szerbiai bor!

 

 

ILLUSZTRÁCIÓ: Couleur Locale / Tumblr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Google mesterséges intelligencián alapuló fejlesztése, a FreddieMeter meg is mondja, mennyire érsz fel a legendás énekeshez.

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás