Edd végig a trianoni békeszerződés menüjét!

Szerző: Techet Péter
2019.07.08. 16:44

Egy Párizs melletti étteremben kétszáz euróért végigeheted azon menük egyikét, amit az első világháború utáni békeszerződések tárgyalásain ettek a felek. Jófajta Trianon-bor is jár hozzá.

Edd végig a trianoni békeszerződés menüjét!

Június negyedikétől idén október végéig van lehetőség arra, hogy a Gordon Ramsay trianoni éttermében azon menü egyikét lehessen rendelni, amelyekből a száz évvel ezelőtt kezdődött békekonferencia résztvevői is válogathattak. Georges Clémenceau, Woodrow Wilson vagy Vittorio Emmanuele menüit lehet tehát végigkóstolni.

A Versailles-ban található étterem vezető szakácsa, Frédéric Larquemin kíván ezzel emlékezni a száz évvel ezelőtti eseményekre. Larquemin

levéltárakban kutatott, hogy kiderítse, miket szolgáltak fel akkoriban a béketárgyalások résztvevőinek

– és ezek alapján állította össze a „Béke Menüje” névre keresztelt ötfogásos kínálatot.

Előételként egy spárgás rántottát szolgálnak fel. Ezt XV. Lajos király lengyel feleségének kedvence, egy rákétel követi. Ezt nyelvhal követi.

Az ezutáni baromfi Soubise-szósszal Clémenceau emlékének van szentelve.

Majd jönnek a desszertek.

199 euróba kerül az egész menü. Borral együtt – ami értelemszerűen többek között Trianon kastélyának borát is tartalmazza – háromszáz eurót kell fizetnie annak, aki például Clémenceau gasztronómiai élvezeteit akarja utánérezni.

A trianoni gasztronómia szerelmesei számára létezik könnyebben elérhető opció is ám: a Trianon nevű szerbiai bor!

ILLUSZTRÁCIÓ: Couleur Locale / Tumblr

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek