Tudni akarod, mi van pontosan a Föld másik oldalán? Itt a megoldás!

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.07. 19:39

Ha elhiszed, hogy gömbölyű a bolygó, akkor elég jól fogsz szórakozni a következő pár percben, de akár a laposföldeseknek is hasznos lehet az Antipodes Map!

Tudni akarod, mi van pontosan a Föld másik oldalán? Itt a megoldás!

Vannak az életben mindig visszatérő kérdések: miért égetjük le 30 felett is a szájpadlásunkat égetett sajttal, hova tűnik a buborék a vízből, vagy például ha már gömbölyű a Föld, akkor mi van a másik oldalán? A kérdések közül többre is van már válasz, de most kifejezetten az előzőről lesz szó:

Az Antipodes Map végre egy településnév beírása után tulajdonképpen centire pontosan megmutatja, hol lyukadnál ki, ha átfurnál egyenesen a bolygó másik oldalára!

Bár a köznyelvben hajlamosak vagyunk mindig Kínát gondolni a másik oldalnak, valójában mi sem áll távolabb a valóságtól. Azt, hogy például Budapestnek mi az ellenpontja inkább nem árulnánk el, hogy legyen értelme kattingatni itt.

Az antipode magyar jelentése egyébként leginkább ellenlábas, de használják valaminek a teljes ellentétére is. Az angolban az antipode kifejezést többesszámban gyakran használják Ausztráliára és Új-Zélandra is, hiszen a többi angol nyelvterülethez képest pont a bolygó másik oldalán laknak.

Az oldal a szórakozás mellett több érdekes információt is közöl:

+ A legnagyobb lakott ellenpár: Kína és Mongóliához képest a másik oldalon Chile és Argentína van nagyrészt.

+ Ausztrália nagyrészének ellenpárja az Atlanti-óceánban van.

+ Több településnek van vízben lévő ellenpárja, mint ahánynak a szárazföldön. 

+ Egyetlen olyan repülőjárat sincs, ami közvetlenül repülne egy-egy ellenpárt.

Ha esetleg még nem kattintottál volna, akkor itt is elintézheted, jó szórakozást!

FOTÓ: Nickelodeon

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek