Érzékeny adatokat tartalmazó laptopokat árusított ki a német hadsereg

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.07. 10:51

Nem ez az első kínos baki az Ursula von der Leyen által felügyelt Bundeswehrnél.

Érzékeny adatokat tartalmazó laptopokat árusított ki a német hadsereg

Egy bajorországi erdész 2018-ban négy olyan használt laptopot is vásárolt, ami korábban a német hadsereg, a Bundeswehr tulajdona volt. Ilyesmihez hozzájutni viszonylag egyszerű Németországban: van ugyanis egy Vebeg nevű platform (Verwertungsgesellschaft des Bundes, azaz állami kiárusítási társaság), ahol lényegében bármit meg lehet vásárolni, amit valamelyik, a német államhoz tartozó intézmény leselejtezett. De tényleg bármit: a cikk írásának pillanatában árulnak többek közt használt gumikat, 11,9 tonna vasat, hajót, csapatszállító kocsit, volt szolgálati Mercedest és targoncát is.

Az erdész akkor vette észre, hogy valami nem stimmel a gépekkel, amikor bekapcsolás után a laptop megszokottan betöltötte az operációs rendszert, és kérte a bundeswehres felhasználó jelszavát. Az erdész találomra beírta jelszóként a felhasználónevet, és ezzel rögtön hozzá is fért a géphez, ahol aztán az asztalon talált egy dokumentumot a Mars nevű rakétavető komplett használati utasításával. Mint azt a sztorit szállító Süddeutsche Zeitung írja: ez természetesen egy titkos dokumentum, igaz, a legalacsonyabb fokú titkosítású, csak házon belüli használatra engedélyezik. Ám a titkos adatok kezelésére vonatkozó szigorú szabályok erre a fájlra is vonatkoznak, így például ez sosem juthatott volna illetéktelenek kezébe. A magát a rakétavető kezelési útmutatójának olvasásán kapó erdész ezért azonnal jelentette is az esetet a hatóságoknak.

A német szövetségi szabályok szerint az állam által eladásra kínált számítógépek merevlemezeit le kell törölni, majd meg kell semmisíteni – ezeknél, a Bundeswehrtől származó gépeknél ez egy belső hiba miatt nem történt meg, azaz a Vebegre eleve nem is kerülhet fel merevlemezt is tartalmazó gép. A Süddeutsche kérdésére az Ursula von der Leyen (akit éppen most jelöl az Európai Bizottság élére az EU-tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács) által vezetett német védelmi minisztérium elismerte a hibát, ám hozzátette, a rakétavető kezelési útmutatójából semmiféle, a Bundeswehrre nézve kritikus információ nem nyerhető ki.

Ehhez képest a lap újságíróinak sikerült leselejtezett bundeswehres laptopok merevlemezeiről visszaállítani onnan korábban törölt fájlokat: mégpedig karácsonyi ünnepség típusú rendezvényeken készült privát fotókat olyan emberekről, akik most is a hadseregnél dolgoznak, de legalábbis korábban ott szolgáltak – ez azért felvet néhány kérdést a hadsereg adatvédelemhez való hozzáállálásról.

A Bundeswehr most már szorgosan vásárolja vissza a Vebegre feltett IT-kütyüjeit, ám egy már eladott laptopot továbbra is keresnek. Azt 2016-ban adták el, és rájöttek, hogy a merevlemezén további érzékeny adatok vannak, ám hogy pontosan mi, nem részletezték. Az erdész mindenesetre a megvásárolt négy laptopból a rakétavetőset visszaszolgáltatta a Bundeswehrnek, ám további három még mindig nála van. Mint mondja, továbbra is aktívan böngészi majd a Vebeget, ott ugyanis nagyon olcsón tud hozzájutni igazi ritkaságokhoz.

A Süddeutsche figyelmeztet: lehet, hogy a nemrég a Vebegen eladott 1973-as tengeralattjáró is csak egy kupac fémhulladéknak tűnik elsőre, de egy ügyes külföldi titkosszolgálatnak fentiek tükrében megéri egy kicsit jobban is átnéznie azt.

Rohad szét a Bundeswehr

A német hadsereget még a német sajtó és közvélemény is inkább tartja önkéntes lövészegyetletnek, mint komoly, félelmetes haderőnek. Az elmúlt évtizedekben nem volt olyan védelmi minisztere Németországnak, akinek ne törött volna bele a bicskája a Bundeswehr átalakításába: mint a Figyelő német jelentések alapján megírta, 2018 végén a hadrendben álló 68 Tigris harci helikopter kevesebb mint 20 százaléka, továbbá a 136 Eurofighter harci repülő kevesebb mint 30 százaléka volt képes egyáltalán repülni. Ezen felül sorra kényszerülnek leselejtezni a fegyvereiket, a hajóikat, harci gépeiket.

Abból is óriási botrány lett, hogy a védelmi miniszter, Ursula von der Leyen többszáz millió euróból világíttatta át a Bundeswehrt a McKinsey és az Accenture tanácsadócégekkel. Mint mondta: „Több fronton kell harcolnunk. Hiába szeretném, hogy gyorsabban menjenek a dolgok, az elmúlt 25 év mélyrepülését nem lehet pár év alatt behozni.”

FOTÓ: Német védelmi minisztérium

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek