Szavaznál-e egy meleg jobboldalira?

2019.07.07. 12:31

Szavaznának-e jobboldali pártra, ha meleg politikust indítana? Ezt akartuk megtudni idén a Pride felvonulás résztvevőitől. A videóból kiderül, mennyire balliberális a Pride közönsége, és hitelesnek tartanának-e egy jobboldali meleg politikust. Egy egykori Fidesz-alapító slammelt is az Azonnali kamerájának!

A szombati Budapest Pride-on kint volt szinte a teljes magyar ellenzék (a Jobbikot leszámítva), és a toleranciát hirdető magyarországi multik színe-java is. Igaz, utóbbiak dolgozói nem nyilatkozhattak arról, hogy szabadidejükben miért jöttek ki a cégeikkel a Pride-ra. Szerencsére nem is rájuk voltunk elsősorban kíváncsiak, hanem arra:

a Pride-on felvonuló melegek és velük szolidarítók szavaznának-e jobboldali meleg politikusra, hiteles lenne-e egy ilyen?

(Egyelőre a kérdést csak feltételes módban lehet feltenni, mert a jobboldalon nem tudni vállaltan meleg politikusról.)

Még negatív színben is tűnne fel, ha valaki melegként jobboldali elvek mellett áll ki – mondta egy lány az Azonnalinak, aki később a német bevándorlásellenes AfD kapcsán azt fejtegette, hogy amúgy a jobboldal és a homomszexualitás nem összeférhetetlen, hiszen az AfD-t egy leszbikus vezeti.

Egy magát nemzeti érzelműnek valló résztvevő szerint alapvetően hibázik a magyar jobboldal, és többen mondták azt: az ideológia és az, hogy a párt mit ígér, többet nyom a latban, mint az, hogy van-e meleg politikusuk.

Szimpatikusabb lenne-e a Fidesz vagy a Jobbik, ha valamely politikusuk kiállna, hogy meleg? Van, akinek igen, de erre nem lát esélyt, azok után, hogy Kocsis Mátét hírbe hozták azzal, hogy meleg lenne, mire kijelentette, hogy „nem vagyok buzeráns”.

A felvonuláson egyébként találkoztunk egy egykori Fidesz-alapítóval is, még slammelt is nekünk, és azt is elmondta: szerette volna egyszer az uraimozáshoz szokott Fidesz-frakciót úgy megszólítani, hogy hölgyeim. 

Részletek a videóban!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek