Boris Johnson: Ha látják, hogy a britek tényleg kilépnek, elengedik a feltételeiket

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.07. 18:40

A Nagy-Britannia miniszterelnökségére legesélyesebb Johnson jelezte: egyáltalán nem blöfföl, amikor a megegyezés nélküli kilépésről beszél, és szerinte már az eredeti dátumra is készen állt az ország.

Boris Johnson: Ha látják, hogy a britek tényleg kilépnek, elengedik a feltételeiket

A jelen állás szerint a brit Konzervatív Párt elnöki pozíciójára, így a Theresa May lemondása után üresen maradt miniszterelnöki pozíciójára legesélyesebb Boris Johnson gyorsan rájött, hogy a brexit minden fölé emelésével erősítheti a legjobban az imázsát, és egy rádióinterjúban már arról beszélt, hogy simán elképzelhetőnek tartja a megegyezés nélküli kilépést az EU-ból, ha ő lesz a miniszterelnök. 

Johnsont a Sunday Telegraph kérdezte meg, nem csak blöff-e az egész, amire London egykori polgármestere nagyon rövid és tömör nemmel válaszolt.

„Nagyjából készen álltunk a kilépésre március 29-én, és készen fogunk állni október 31-én is. Létfontosságú, hogy ezt a partnereink is lássák” – mondta Johnson arra utalva, hogy szerinte már a brexit eredeti időpontjakor is minden adott volt az Unióval való szakításhoz.

„Ha belenéznek a szemünkbe, azt kell látniuk, hogy ‘hű, a britek tényleg kilépnek'. Akkor el fogják hagyni a feltételeiket”

– avatta be a világot a tárgyalási technikájába, hozzá téve, hogy szerinte a no deal brexittől való félelem túl van pörgetve.

Boris Johnson mindennel nagyot vállal, hiszen a brit parlament alsóházának meg kell szavaznia valahogy a feltételeket, és ebbe bukott bele Theresa May is. A parlament pártállástól függetlenül teljesen megosztott, és egyik forgatókönyvnek sincs többsége.

Johnsont a YouGov szerint a Konzervatív Párt tagságának 74 százaléka támogatja, legerősebb kihívója a jóval visszafogottabb stílusú Jeremy Hunt 26 százalékkal. A nemzetközi sajtó egy ideig úgy gondolta, Johnson magánéleti balhéja kihatással lesz majd az eredményekre, hiszen napokig volt beszédtéma rendőrségi ügybe torkollt vitája barátnőjével, ráadásul látványosan nem volt hajlandó beszélni sem a témáról, de egyelőre úgy tűnik, ez az ügy nem zavarja a konzervatívokat.

Ameddig bent van az ország az EU-ban, addig azért figyel rájuk a világ: a májusi EP-választáson nagyot nyerő Nigel Farage-féle euroszkeptikus Brexit Párt képviselői hátat fordítottak az Európai Parlamentben az Örömóda alatt. Erről az Azonnalinak nyilatkozott is Claire Fox, aki szerint egy föderalista himnuszt csináltak ebből a szerzeményből. A teljes interjút itt olvashatod el, egy korábbi, szintén vele készült interjút pedig akkor érdemes elolvasnod, ha szeretnél érthető brexitpárti véleményt is kapni végre.

Hogy ki lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, az július 22-én derül ki.

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek