+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 7. vasárnap, 18:40
A Nagy-Britannia miniszterelnökségére legesélyesebb Johnson jelezte: egyáltalán nem blöfföl, amikor a megegyezés nélküli kilépésről beszél, és szerinte már az eredeti dátumra is készen állt az ország.

A jelen állás szerint a brit Konzervatív Párt elnöki pozíciójára, így a Theresa May lemondása után üresen maradt miniszterelnöki pozíciójára legesélyesebb Boris Johnson gyorsan rájött, hogy a brexit minden fölé emelésével erősítheti a legjobban az imázsát, és egy rádióinterjúban már arról beszélt, hogy simán elképzelhetőnek tartja a megegyezés nélküli kilépést az EU-ból, ha ő lesz a miniszterelnök. 

 

Johnsont a Sunday Telegraph kérdezte meg, nem csak blöff-e az egész, amire London egykori polgármestere nagyon rövid és tömör nemmel válaszolt.

 

„Nagyjából készen álltunk a kilépésre március 29-én, és készen fogunk állni október 31-én is. Létfontosságú, hogy ezt a partnereink is lássák” – mondta Johnson arra utalva, hogy szerinte már a brexit eredeti időpontjakor is minden adott volt az Unióval való szakításhoz.

 

„Ha belenéznek a szemünkbe, azt kell látniuk, hogy ‘hű, a britek tényleg kilépnek'. Akkor el fogják hagyni a feltételeiket”

 

– avatta be a világot a tárgyalási technikájába, hozzá téve, hogy szerinte a no deal brexittől való félelem túl van pörgetve.

 

Boris Johnson mindennel nagyot vállal, hiszen a brit parlament alsóházának meg kell szavaznia valahogy a feltételeket, és ebbe bukott bele Theresa May is. A parlament pártállástól függetlenül teljesen megosztott, és egyik forgatókönyvnek sincs többsége.

 

Johnsont a YouGov szerint a Konzervatív Párt tagságának 74 százaléka támogatja, legerősebb kihívója a jóval visszafogottabb stílusú Jeremy Hunt 26 százalékkal. A nemzetközi sajtó egy ideig úgy gondolta, Johnson magánéleti balhéja kihatással lesz majd az eredményekre, hiszen napokig volt beszédtéma rendőrségi ügybe torkollt vitája barátnőjével, ráadásul látványosan nem volt hajlandó beszélni sem a témáról, de egyelőre úgy tűnik, ez az ügy nem zavarja a konzervatívokat.

 

Ameddig bent van az ország az EU-ban, addig azért figyel rájuk a világ: a májusi EP-választáson nagyot nyerő Nigel Farage-féle euroszkeptikus Brexit Párt képviselői hátat fordítottak az Európai Parlamentben az Örömóda alatt. Erről az Azonnalinak nyilatkozott is Claire Fox, aki szerint egy föderalista himnuszt csináltak ebből a szerzeményből. A teljes interjút itt olvashatod el, egy korábbi, szintén vele készült interjút pedig akkor érdemes elolvasnod, ha szeretnél érthető brexitpárti véleményt is kapni végre.

 

Hogy ki lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, az július 22-én derül ki.

 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta a szóvivő az Azonnalinak.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás