+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 6. szombat, 17:33
Tegnapi trieszti látogatásán Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke, olasz belügyminiszter kijelentette: bármiféle határkerítés, fal csak az utolsó megoldás lehet.

Pénteken Matteo Salvini Triesztbe, az egykori osztrák kikötővárosba látogatott, ahol többek között találkozott Massimiliano Fedrigával, a régió legás elnökével. Ő az a politikus, aki felvetette: a menekültek megfékezésére a schengeni határon belül, Olaszország és Szlovénia közé falat kéne építeni.

 

 

Salvinit tegnapi trieszti látogatásakor éppen ezért pár száz fős antifasiszta, valamint a helyi szlovén kisebbségből kikerülő tüntető várta, Trieszt főterén még kisebb verekedés is kialakult a Salvinit éljenzők és fújolók között. Az ellentüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy Salvini újra akarja emelni a határokat Európában.

 

Ha nem is ilyen egyértelműséggel, de ugyanezt közölte a szlovén és horvát belügyminiszter olasz kollégájával telefonon, aki ezért meg is változtatta sajtótájékoztató közben a véleményét:

 

Bármiféle fal az olasz-szlovén határon csak a „legvégső megoldás” lehet,

 

inkább a szlovén és horvát határőrséggel és rendőrséggel közös járőrözéseket szeretné megerősíteni a politikus.

 

Mint arról a magyar sajtó is beszámolt: Salvini tegnapi trieszti látogatása során Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel kötött megállapodást, amelyenk értelmében a trieszti kikötő lesz a magyar gazdaság fő tengeri ki- és bejárata. A két politikus azonban egymás menekültellenességét is dicsérte a szerződés aláírásakor.

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER MAGYAR KÜLÜGYMINISZTER MATTEO SALVINIVEL TRIESZTBEN

 

A liberális Corriere della Sera napilap felmérése szerint az olasz lakosság többsége támogatja Salvini menekültellenes politikáját:

 

a megkérdezettek ötvenkilenc százaléka szerint a határok lezárása nagyon jó vagy elég jó döntés.

 

Értelemszerűen leginkább a Lega hívei támogatják elnökük politikáját, de az elitellenes-baloldali Öt Csillag szavazóinak hetvenhét százaléka is a menekültellenes politika mellett van. A balközép Demokrata Párt hívei közül azonban csak 19 százalék ért egyet Salvinivel e téren.

 

FOTÓK: Matteo Salvini / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás