+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 6. szombat, 17:33
Tegnapi trieszti látogatásán Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke, olasz belügyminiszter kijelentette: bármiféle határkerítés, fal csak az utolsó megoldás lehet.

Pénteken Matteo Salvini Triesztbe, az egykori osztrák kikötővárosba látogatott, ahol többek között találkozott Massimiliano Fedrigával, a régió legás elnökével. Ő az a politikus, aki felvetette: a menekültek megfékezésére a schengeni határon belül, Olaszország és Szlovénia közé falat kéne építeni.

 

 

Salvinit tegnapi trieszti látogatásakor éppen ezért pár száz fős antifasiszta, valamint a helyi szlovén kisebbségből kikerülő tüntető várta, Trieszt főterén még kisebb verekedés is kialakult a Salvinit éljenzők és fújolók között. Az ellentüntetők szerint elfogadhatatlan, hogy Salvini újra akarja emelni a határokat Európában.

 

Ha nem is ilyen egyértelműséggel, de ugyanezt közölte a szlovén és horvát belügyminiszter olasz kollégájával telefonon, aki ezért meg is változtatta sajtótájékoztató közben a véleményét:

 

Bármiféle fal az olasz-szlovén határon csak a „legvégső megoldás” lehet,

 

inkább a szlovén és horvát határőrséggel és rendőrséggel közös járőrözéseket szeretné megerősíteni a politikus.

 

Mint arról a magyar sajtó is beszámolt: Salvini tegnapi trieszti látogatása során Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel kötött megállapodást, amelyenk értelmében a trieszti kikötő lesz a magyar gazdaság fő tengeri ki- és bejárata. A két politikus azonban egymás menekültellenességét is dicsérte a szerződés aláírásakor.

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER MAGYAR KÜLÜGYMINISZTER MATTEO SALVINIVEL TRIESZTBEN

 

A liberális Corriere della Sera napilap felmérése szerint az olasz lakosság többsége támogatja Salvini menekültellenes politikáját:

 

a megkérdezettek ötvenkilenc százaléka szerint a határok lezárása nagyon jó vagy elég jó döntés.

 

Értelemszerűen leginkább a Lega hívei támogatják elnökük politikáját, de az elitellenes-baloldali Öt Csillag szavazóinak hetvenhét százaléka is a menekültellenes politika mellett van. A balközép Demokrata Párt hívei közül azonban csak 19 százalék ért egyet Salvinivel e téren.

 

FOTÓK: Matteo Salvini / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás