+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 6. szombat, 10:50
Egy formális hibán bukhatja az AfD a szászországi parlamenti helyeit: a százhúsz fős drezdai parlamentbe a szélsőjobboldali párt, amelynek az első helyre is esélye van, jelenleg csak tizennyolc listás képviselőt küldhetne – a tizennyolcadik helytől törölte a választási bizottság az indulókat. Az AfD fellebbez, de leginkább abban bízik: az egyéni mandátumokkal ki tudják pótolni a majdani frakciójukat.

Szeptember első napján szavaznak az egykori NDK-s Szászország tartományban. Az országrészt az újraegyesülés óta a kereszténydemokraták (CDU) vezetik – de amióta megjelent a piacon az AfD is, a szélsőjobboldali párt tarol.

 

 

A szélsőjobboldaliságnak mindig is volt terepe a szászoknál: a nyíltan neonáci Nemzeti Demokraták (NPD) két cikluson át is bent voltak a tartományi parlamentben. Az AfD azonban a kemény széljobbos mag köré sikeresen épített ki egy néppártot:

 

mára az AfD Szászország legerősebb pártja, a 2017-es országos és az idei EP-választást is megnyerte az egykori keletnémet tartományban az EU- és idegenellenes párt,

 

amelynek jó esélye van arra, hogy a tartományi voksoláson is az első helyre fusson be.

 

A tartományi közszolgálati adó, az MDR legfrissebb felmérése szerint az AfD huszonhat százalékkal első, őket követi a CDU egy-két százalékponttal lemaradva. A kommunisták tizenöt, a Zöldek tizenkettő, a szocdemek (SPD) pedig kilenc százalékra esélyesek.

 

Kérdéses azonban, hogy az AfD tud-e majd annyi képviselőt küldeni, amennyit egy ilyen jó eredmény lehetővé tesz.

 

Nem lesz elég mandátuma az AfD-nek

 

A párt két egymás utáni kongresszusán fogadta el hatvannégy fős választási listáját – ez azonban formailag szabálytalan, mert a választási szabályok szerint egy kongresszuson kell az egész listáról dönteni. Az AfD gyakorlatilag két listát nyújtott be, ami jogilag azt jelentheti: vagy két külön listával indul (ezt tagadták), vagy az egyik listát törölni kell (ezt tette végül a választási bizottság).

 

Ennek értelmében a szász választási testület érvénytelenítette az AfD listáján a tizennyolcadik hely után szereplőket: azaz

 

jelenleg az AfD listán legfeljebb tizennyolc embert tudhatna küldeni, függetlenül attól, hány százalékot is kap – márpedig tizennyolcnál biztos többet fog.

 

Az AfD fellebbezni akar, bár erre nincs lehetőség: a szász választási szabályok értelmében nincs fellebbezési fórum, legfeljebb a választások után lehet az eredményt megtámadni.

 

A másik lehetőség: a párt igyekszik sok egyéni mandátumot nyerni – amire amúgy van is esélye –, és akkor így tudja feltölteni a frakciót. A jelenlegi huszonhat százalék ugyanis legalább harminc mandátumra is elég lehet, de az AfD listán csak tizennyolcat tud küldeni – azaz

 

minden további mandátumot, amit listán is megkaphatott volna, a pártnak most egyéni körzetekben kell kiharcolnia.

 

TAVALY NYÁRON CHEMNITZBEN AZ AFD MÁR SIKERESEN MOBILIZÁLTA AZ UTCÁT A KÜLFÖLDIEK ÉS A MÁSKÉNT GONDOLKODÓK ELLEN, EGÉSZ ESTÉS UTCAI HAJSZA LETT A VÉGE

 

Szászország az AfD egyik fontos bázisa: innen indult az iszlámellenes Pegida-mozgalom is, noha a tartományban a két százalékot se éri el a muzulmánok aránya. Itt található Chemnitz városa is (az egykori Karl-Marx-Stadt), ahol tavaly nyáron egy külföldiek által elkövetett gyilkosság után az AfD állt az idegenellenes, utcai zavargásokba is torkolló tüntetések élére.

 

Amint arról az Azonnali is írt: júniusban pedig majdnem egy lengyel határ melletti szász város, a festői Görlitz adta Németország első AfD-s polgármesterét. A bukaresti születésű CDU-s ellenjelölt csak egy nagyon széles népfronttal tudta megállítani az AfD-s politikust.

 

Nem kizárt, hogy a szeptemberi választások után a drezdai parlamentben is a CDU, amely négy éve még negyven százalék felett szerepelt, csak egy nagyon széles, akár még a kommunistákra is kiterjedő koalícióval tudja elejét venni az AfD kormányzati szerepvállalásának.

 

A helyi CDU-ban persze vannak politikusok, akik nem zárkóznának el az AfD-től – és a szász CDU programját tekintve valóban az egyik legjobboldalibb tartományi szervezet, az AfD-től nem sok minden választja el –, de egy AfD-s győzelem azt is jelentené: a széljobbos párt tarthatna ingényt a kormányfői posztra is, azt viszont a CDU nem adná át senkinek.

 

FOTÓK: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás