+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. július 6. szombat, 10:50
Egy formális hibán bukhatja az AfD a szászországi parlamenti helyeit: a százhúsz fős drezdai parlamentbe a szélsőjobboldali párt, amelynek az első helyre is esélye van, jelenleg csak tizennyolc listás képviselőt küldhetne – a tizennyolcadik helytől törölte a választási bizottság az indulókat. Az AfD fellebbez, de leginkább abban bízik: az egyéni mandátumokkal ki tudják pótolni a majdani frakciójukat.

Szeptember első napján szavaznak az egykori NDK-s Szászország tartományban. Az országrészt az újraegyesülés óta a kereszténydemokraták (CDU) vezetik – de amióta megjelent a piacon az AfD is, a szélsőjobboldali párt tarol.

 

 

A szélsőjobboldaliságnak mindig is volt terepe a szászoknál: a nyíltan neonáci Nemzeti Demokraták (NPD) két cikluson át is bent voltak a tartományi parlamentben. Az AfD azonban a kemény széljobbos mag köré sikeresen épített ki egy néppártot:

 

mára az AfD Szászország legerősebb pártja, a 2017-es országos és az idei EP-választást is megnyerte az egykori keletnémet tartományban az EU- és idegenellenes párt,

 

amelynek jó esélye van arra, hogy a tartományi voksoláson is az első helyre fusson be.

 

A tartományi közszolgálati adó, az MDR legfrissebb felmérése szerint az AfD huszonhat százalékkal első, őket követi a CDU egy-két százalékponttal lemaradva. A kommunisták tizenöt, a Zöldek tizenkettő, a szocdemek (SPD) pedig kilenc százalékra esélyesek.

 

Kérdéses azonban, hogy az AfD tud-e majd annyi képviselőt küldeni, amennyit egy ilyen jó eredmény lehetővé tesz.

 

Nem lesz elég mandátuma az AfD-nek

 

A párt két egymás utáni kongresszusán fogadta el hatvannégy fős választási listáját – ez azonban formailag szabálytalan, mert a választási szabályok szerint egy kongresszuson kell az egész listáról dönteni. Az AfD gyakorlatilag két listát nyújtott be, ami jogilag azt jelentheti: vagy két külön listával indul (ezt tagadták), vagy az egyik listát törölni kell (ezt tette végül a választási bizottság).

 

Ennek értelmében a szász választási testület érvénytelenítette az AfD listáján a tizennyolcadik hely után szereplőket: azaz

 

jelenleg az AfD listán legfeljebb tizennyolc embert tudhatna küldeni, függetlenül attól, hány százalékot is kap – márpedig tizennyolcnál biztos többet fog.

 

Az AfD fellebbezni akar, bár erre nincs lehetőség: a szász választási szabályok értelmében nincs fellebbezési fórum, legfeljebb a választások után lehet az eredményt megtámadni.

 

A másik lehetőség: a párt igyekszik sok egyéni mandátumot nyerni – amire amúgy van is esélye –, és akkor így tudja feltölteni a frakciót. A jelenlegi huszonhat százalék ugyanis legalább harminc mandátumra is elég lehet, de az AfD listán csak tizennyolcat tud küldeni – azaz

 

minden további mandátumot, amit listán is megkaphatott volna, a pártnak most egyéni körzetekben kell kiharcolnia.

 

TAVALY NYÁRON CHEMNITZBEN AZ AFD MÁR SIKERESEN MOBILIZÁLTA AZ UTCÁT A KÜLFÖLDIEK ÉS A MÁSKÉNT GONDOLKODÓK ELLEN, EGÉSZ ESTÉS UTCAI HAJSZA LETT A VÉGE

 

Szászország az AfD egyik fontos bázisa: innen indult az iszlámellenes Pegida-mozgalom is, noha a tartományban a két százalékot se éri el a muzulmánok aránya. Itt található Chemnitz városa is (az egykori Karl-Marx-Stadt), ahol tavaly nyáron egy külföldiek által elkövetett gyilkosság után az AfD állt az idegenellenes, utcai zavargásokba is torkolló tüntetések élére.

 

Amint arról az Azonnali is írt: júniusban pedig majdnem egy lengyel határ melletti szász város, a festői Görlitz adta Németország első AfD-s polgármesterét. A bukaresti születésű CDU-s ellenjelölt csak egy nagyon széles népfronttal tudta megállítani az AfD-s politikust.

 

Nem kizárt, hogy a szeptemberi választások után a drezdai parlamentben is a CDU, amely négy éve még negyven százalék felett szerepelt, csak egy nagyon széles, akár még a kommunistákra is kiterjedő koalícióval tudja elejét venni az AfD kormányzati szerepvállalásának.

 

A helyi CDU-ban persze vannak politikusok, akik nem zárkóznának el az AfD-től – és a szász CDU programját tekintve valóban az egyik legjobboldalibb tartományi szervezet, az AfD-től nem sok minden választja el –, de egy AfD-s győzelem azt is jelentené: a széljobbos párt tarthatna ingényt a kormányfői posztra is, azt viszont a CDU nem adná át senkinek.

 

FOTÓK: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lázár szerint a vasárnapi választás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabbja volt.

Mivel azonban Egert behúzta az ellenzék, Oroján Sándor max a közgyűlésbe ülhet majd be.

Független polgármester váltja a MIÉP-es, egyébként Mi Hazánk által is támogatott településvezetőt a 19. századi zsidó perről elhíresült Tiszaeszláron.

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja Európára.

Történelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a lengyel kormánypárt. De mi ennek az oka? Gyorselemzés!

A hét kérdése

Annyira szoros a verseny Karácsony Gergely és Tarlós István között, hogy kíváncsiak lettünk, az Azonnali olvasói kire szavaznának. Szóval rajta!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás