A tenisz sem az az úri sport, aminek képzeljük

Szerző: Petróczi Rafael
2019.07.05. 17:50

Legalábbis nem mindig, ahogy azt a wimbledoni teniszbajnokság tegnap megmutatta. Az ausztrál Nick Kyrgios nem csak a játékvezetővel perelt fennhangon, hanem etikailag megkérdőjelezhető ütéseket is bevetett a spanyol Rafael Nadal ellen.

A tenisz sem az az úri sport, aminek képzeljük

A tenisz elegáns sport – legalábbis az esetek többségében. Előfordul azonban, hogy az indulatosabb játékosok olyasmikre ragadtatják magukat, amik a sportszerűség határait súrolják.

Valami ilyesmi történt tegnap a wimbledoni teniszbajnokságon, ami egyike annak a négy legnagyobb és legrangosabb tenisztornának (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon és US Open), amit összefoglaló néven Grand Slam-tornáknak szokás nevezni.

Az egyetlen füves borítású Grand Slam második fordulójában mérte össze erejét a spanyol Rafael Nadal és az ausztrál Nick Kyrgios. Előbbi jelenleg második a férfi teniszezők világranglistáján, 2005-ös berobbanása óta pedig már 18 Grand Slam-tornagyőzelmet zsebelt be. Ennél többet, szám szerint húszat csak a svájci Roger Federer szerzett eddig a tenisz történetében. Kyrgios jelenleg a világranglista 43. helyén áll, nevét akkor ismerhette meg a teniszvilág, amikor a 2014-es wimbledoni tornán pont az akkor világelső Rafael Nadalt búcsúztatta a nyolcaddöntőben.

Kyrgios ugyanakkor híres arról is, hogy könnyen elveszti a hidegvérét, előszeretettel kötözködik a játékvezetőkkel,

illetve töri össze idegességében az ütőit, megszegve azt a higgadt, sportszerű magatartást, amit a tenisz kultúrája elvár a játékosoktól. Ha ez utóbbira nem is került sor az idei Wimbledonon, azért feszültségből nem volt hiány a spanyol és az ausztrál meccsén.

Kyrgiost már azért kifütyülték sokan a nézőtéren, hogy az első szettben egy alkalommal – a hagyományokkal ellentétben – nem a labdát feje fölül megütve szervált, hanem alulról indította azt, amire Nadal nem is tudott reagálni. Az ominózus szervát (amit itt lehet megnézni) már nem először vetette be az ausztrál Nadal ellenében, aki korábban kritikával is illette emiatt Kyrgiost.

Bár a tenisz szabályai szerint az ütés teljesen szabályos, szerinte az szembemegy a tenisz szellemiségével.

A feszültség csak emelkedett akkor, amikor Kyrgios Damien Dumusois játékvezetővel kezdett emelt hangon vitatkozni, mert az szerinte túl sok időt hagyott Nadalnak, hogy felálljon fogadni az ő szerváit.

A meccs leginkább megkérdőjelezhető momentuma viszont az volt, amikor az ausztrál kifejezetten Nadal testére ütötte a labdát, aki ütőjét maga elé kapva még épphogy el tudta érni, hogy a labda ne a testére pattanjon.

Az ilyen esetekért a játékosok rendszerint elnézést szoktak kérni egymástól, jelezve, hogy nem volt szándékos a testre menő ütés. Kyrgios azonban ezt nem tette meg. Sőt, mint azt a meccs utáni sajtótájékoztatóján elmondta, kifejezetten célja volt, hogy mellkason találja Nadalt.

„Miért kéne elnézést kérnem? Úgy értem, hány Grand Slamet is nyert ez a csávó, és mennyi pénz van a bankszámláján? (…) Szerintem kibír egy mellkasát eltaláló labdát is. Nem fogok ezért elnézést kérni egyáltalán!”

– fejtette ki véleményét újságírói kérdésre az ausztrál.

Nadal az esetet úgy kommentálta, hogy nem a maga, hanem a mások testi épségét féltette.

„Amikor így ütöd meg a labdát, az veszélyes. Nem számomra, hanem a vonalbírókra és a közönségre. Mert amikor megütsz egy ilyen labdát, az bármerre elpattanhat. (…) Ha az a labda valakit szemen talál, az probléma.”

Nadal kifejtette azt is, hogy szerinte ebben az esetben is azt mutatkozott meg, hogy Kyrgiosnak jobban kéne tisztelnie a sportot. A meccset amúgy négy szettben Rafael Nadal nyerte.

NYITÓKÉP: Nick Kyrgios Facebook-oldala és Rafael Nadal Facebook-oldala

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek