Transznemű kézilabdázótól rettegnek a világbajnokság résztvevői

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.04. 18:30

A férfinak született Hannah Mouncey 188 centi magas és 100 kilós testével állhatott be Ausztrália női kéziválogatottjába, egyelőre megállíthatatlannak tűnik.

Transznemű kézilabdázótól rettegnek a világbajnokság résztvevői

Idén novemberben rendezik Japánban a női kézilabda-világbajnokságot, ahol Dánia valószínűleg Ausztráliával is szembe fog kerülni. Ez még nem lenne akkora hír, pláne mert a címvédő világbajnok dánok alapesetben simán meg kell, hogy verjék Ausztráliát, de utóbbi ország rendelkezik egy minden szempontból különleges játékossal, Hannah Mouncey-vel.

Mouncey nem azért különleges, mert eddigi hat válogatott meccsén 23 gólt szerzett, hanem azért, mert mielőtt a női kéziválogatottban lépett pályára, 22 alkalommal a férfiak között is megtette, ugyanis csak 2015-ben döntött a nemváltó műtét mellett.

A nemváltó műtét óta hivatalosan is nő, de a testalkalata nem változott sokat: a 188 centis magasságához 100 kilós súly társul, és bár nem mondanánk gyengének a női kéziseket, vitathatatlanul rendelkezik némi előnnyel a kézilabda női verziójában beállóként.

A Callum Mouncey néven született sportolónak két év után engedélyezte az ausztrál szövetség a nők közti szerepeltetését, mostanra pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól is megkapta az okét, mivel nekik az volt az elvárásuk, hogy egy évig tartó hormonkezelés után megfelelő legyen a tesztoszteronszintje. 

„Mint ahogy félelmetes gondolat volt az, hogy kiálljak a családom, barátok és csapattársak elé, ugyanilyen érzés volt, hogy nem űzhetem azt a sportot amit szeretek. Rengeteg időt áldoztam a kézilabdára, nem akartam búcsút mondani neki”

– mondta a 29 éves Mouncey. 

A világbajnokságot idén november 30 és december 15 között rendezik. 

FORRÁS: DániaSport / Ekstra Bladet

FOTÓ: Asian Handball Federation / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek