+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Könnyü Hella
2019. július 3. szerda, 17:48
Az abortuszok csökkentése a megfelelő oktatással és a megfizethető fogamzásgátlással kezdődik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az utóbbi napokban népszerű hírként röppent fel a kormányközeli médiában, hogy a momentumos EP-képviselő Cseh Katalin a „csecsemőgyilkos” és „szervkereskedő” Planned Parenthoodnak gyűjtött adományt a Facebookon keresztül. Ezt a két állítást a szervezettel kapcsolatban rengetegen cáfolták már előttem – nem is erről szeretnék értekezni, hanem a Cseh által emlegetett biztonságos és anonimitást biztosító szabad döntéshozatal fontosságáról.

 

Ehhez ismerni kell, hogy a hazai és az amerikai abortusztörvények és metódusok lényegesen különböznek. Magyarországon ma a művi terhességmegszakításhoz a nőnek szabad akaratából (ún. válsághelyzet megjelölésével) a terhesség 12. hetéig joga van. Ezt természetesen megelőzi több konzultáció is, ahol felvilágosítást adnak az állami támogatásokról, az örökbeadásról és a további fogamzásgátlással kapcsolatban is.

 

Az utóbbi hónapokban több, hagyományosan konzervatív, republikánus déli államban is elfogadtak a korábbinál sokkal szigorúbb abortusztörvényeket.

 

Ezeknek a nagy része a terhesség 6. hetéig engedélyezi a terhességmegszakítást, amikor is először figyelhető meg az embrió szívverése. Ez a gyakorlatban egy két hete késő menstruáció – sok nőnek ekkor még semmilyen terhességi tünete sincs, és sokan nem is gyanakodnának terhességre.

 

Ilyenkor szokott felmerülni a jó magyar kommentelők körében a „minek ment oda” mentalitás: a miértek vitatása, annak a figyelmen kívül hagyásával, hogy az elköttetésen kívül semelyik fogamzásgátló módszer nem 100 százalékos.

 

A személyes válsághelyzet számos dolgot jelenthet – ezt a döntést nem kérdőjelezheti meg a társadalom. Fontos az élet védelme – de miért csak a meg nem született magzaté?

 

Egy nő két dologért tehet meg bármit – azért, hogy teherbe essen, vagy épp azért, hogy semmiképp ne legyen gyermeke. Ez akkor is így lesz, ha törvényileg szabályozzák az abortuszt, mivel a nem kívánt terhességek száma nem az elrettentéssel, a kiút lezárásával kell, hogy csökkenjen. Cseh Katalin is többször említette már (amivel én is egyetértek), hogy

 

az abortuszok csökkentése a megfelelő oktatással és a megfizethető fogamzásgátlással kezdődik.

 

Ebben játszik jelentős szerepet is a Planned Parenthood – a könnyen kezelhető weboldalon egyszerűen és gyorsan juthat mindenki az őt érdeklő információkhoz.

 

Mi történik akkor, ha elvesszük a szabad döntés jogát?

 

A terhességét megszakítani kívánó nő akkor is dönteni fog. Dönteni fog rosszabbnál rosszabb otthoni megoldások között, melyeknek jobb esetben nem lesz komolyabb szövődménye. A teljesség igénye nélkül lássunk néhány példát ezekből!

 

Azon országokban, ahol a terhességmegszakítás illegális, a nők a lehető legtovább próbálják figyelmen kívül hagyni az állapotukat. Ezért gyakran a második trimeszterre (12. hét utánra) csúszik az illegális műtét. Ezekben az esetekben nem tanult egészségügyi dolgozók, erre abszolút alkalmatlan tárggyal (pl. kötőtűvel, vállfa-dróttal) a méhszájon át megrepesztik a magzatburkot, ami koraszülést idéz elő. Ez a módszer szinte kivétel nélkül súlyos sérülésekkel, rosszabb esetben halállal jár a nők számára. Ezen felül rengeteg más, fizikai épséget veszélyeztető módszerhez folyamodhatnak kétségbeesésükben, a forró fürdőtől kezdve a szándékos lépcsőről leesésig.

 

Mi történik, ha ezek után a terhesség megmarad? Elképedve olvashatjuk akár a hazai cikkeket is az újszülöttgyilkos anyákról, ítélkezve felettük. Pedig ezeket a gyilkosságokat meg lehetett volna előzni – akár egy elérhető és biztonságos abortusszal, vagy még korábban, a fogamzásgátlás elérhetővé tételével. Természetesen ez csak a legrosszabb verzió, karöltve az esetleges öngyilkosságokkal is – de ezen felül

 

számtalan borzasztó dolog történhet a már megszületett, de nem akart gyerekekkel.

 

Ferencz Sándor pszichoanalitikus szerint a nem kívánt gyermek egész életére hatással vannak az édesanya ellenérzései – és itt csak azokról beszélünk, akik nem okoztak maradandó kárt magukban vagy a magzatban, miközben megpróbáltak megszabadulni tőle. A mentális- és fizikális egészségen túl a körülmények sem elhanyagolhatók – azok, akik a leghangosabban védik a meg nem született magzatok életét, hallgatnak a legmélyebben, vagy ítélkeznek a legmegvetőbben mikor egy éhező, nyomorban élő gyerekről van szó.

 

A kérdés az, hogy megéri-e a nők egészségét és életét kockáztatni ahelyett, hogy elérhető alternatívát nyújtunk nekik? Kell-e Cseh Katalint támadni, mert támogatja a legális és biztonságos abortuszt?

 

Nem. Ezt nem az olvasott cikkek messzi távlatából mondom – egy 3 hónapos kisfiú anyukájaként, akinek még élénk emlékei vannak a terhességről, és a kisbabaillatról.

 

Kortól, lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül minden nőnek joga van a saját teste és élete felett rendelkezni – ne higgye senki, hogy ezt törvényekkel lehet érdemben szabályozni.

 

Vitatkoznál a szerzővel? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás