Majdnem minden társa elhagyta az osztrák Schiffer Andrást

Szerző: Techet Péter
2019.07.03. 19:55

Peter Pilz, a szakadár zöldpolitikus saját listájával két éve a Zöldek helyett jutott be a bécsi parlamentbe. Az idei előrehozott voksolás előtt nagyon úgy néz ki: fordult a kocka. Pilz pártja egy százalékra zuhant le, miközben a Zöldek akár tíz százalék feletti eredménnyel térhetnek vissza az osztrák törvényhozásba. Pilz pártjából fejvesztve menekülnek a képviselői, többen a Zöldeknél találhatnak új otthonra.

Majdnem minden társa elhagyta az osztrák Schiffer Andrást

A május végén robbant ibiziai videó végül nem csak Heinz-Christian Strachét, de az egész osztrák kormányt elsodorta. Éppen ezért szeptember végén – két év után újra – előrehozott választások lesznek nyugati szomszédunknál.

A népszerűségi listákat behozhatatlannak tűnő előnnyel vezeti Sebastian Kurz volt kancellár Néppártja (ÖVP). A harmincnyolc százalékra mért ÖVP mögött jóval lemaradva jönnek a szocdemek és a szabadságpártiak húsz-húsz százalékkal.

Ami meglepetés, az a Zöldek kiugróan jó szereplése. A felmérések szerint

a két éve még három százalékkal a bécsi parlamentből is kizúgott baloldali ökopárt most tíz százalék feletti eredménnyel térhet oda vissza.

Zöld szakadás

A két évvel ezelőtti fiaskónak volt egy konkrét oka: Peter Pilz.

A korrupcióellenes harcáról és hatalmas egójáról híres zöldpolitikus besértődött azon, hogy nem előkelő helyen szerepelt a Zöldek listáján – a felajánlott hátsóbb pozíciót nem fogadta el, hanem kilépett, és egy önálló listával vágott neki a választásoknak.

Mindenki meglepetésére a négy százalékos küszöböt a Peter Pilz Lista ugrotta csak meg, a Zöldek alatta ragadtak. Pilz balpopulista politikát folytatott, amibe óvatos EU-kritika és baloldali megalapozottságú patriotizmus is belefért. A politikus – nézetei, de egész konfliktusos személyisége miatt – osztrák Schiffer Andrásként írható le.

Megtépázta persze a tekintélyét, hogy röviddel a 2017 őszi sikere után derült ki:

2013-ban a neves alpbachi fórumon Pilz több gyakornoklányt is taperolt.

Ezt maga is elismerte, de szerinte nem történt semmi különös, ezért végül fel is vette – előzetes ígérete ellenére – parlamenti mandátumát.

Erre már csak azért is szükség volt, mert a pártja ő nélküle nem sokat ért: a parlamenti frakcióba ismeretlen újoncok kerültek be – amolyan töltelékként Pilz one man showjához. Mindazonáltal oldandó az egyszemélyi jelleget, a Pilz Listát átnevezték Jetzt-re (azaz Mostra), bár Pilzen kívül egyetlen politikus se tudott jelentősebb ismertségre szert tenni, holott hivatalosan nem is Pilz a Most-párt elnöke.

Hogy a két évvel ezelőtti siker csak egy egyszeri alkalom volt, már a mostani EP-választásokon megmutatkozott. Pilz pártjának EP-listáját egy másik sértett zöld veterán politikus, Johannes Voggenhuber vezette – de végül egy százalékot hozott csak össze az Egy Európára átkeresztelt lista.

Eközben a Zöldek – noha állami támogatás nélkül is maradtak – a várakozások ellenére nem omlottak össze, újra talpra álltak, és tizenhárom százalékot szereztek az EP-választásokon. Ennek megfelelő optimizmussal várják az őszi előrehozott választást is. Sőt,

még az sem kizárt, hogy a Néppárttal és a liberális Neos-szal közösen a Zöldek is részt vesznek az újabb Kurz-kormányban.

Pilz már inkább gombászni menne

Pilz pártja tehát folyamatosan süllyed, már az egy százalék is kérdéses. Ennek megfelelően

a párt több politikusa is menekülőre fogta.

A párt két frakcióvezetője, Bruno Rossmann és Wolfgang Zingl mellett egy másik idősebb képviselő, a százezer eurós adományával a párt legfőbb mecénásának számító Alfred Noll ügyvéd szállt ki a projektből: mindhárman arra hivatkoznak, hogy megfáradtak, és eleve csak egy periódusra vállalták a politikusságot.

Szintén lelép a párt egy másik képviselője, a fiatal startupper Stephanie Cox, aki visszatér az üzleti életbe, ahonnan két éve átlépett a politikába.

Pilz mellett a párt legismertebb arca, a bosnyák származású emberi jogi aktivista Alma Zadić pedig az közölte: a Zöldeknél kívánja folytatni a politikai karrierjét, elvégre csak ezzel tudja biztosítani a parlamenti folytatást.

Zadić – amint Facebook-bejegyzésében írta – nagyon köszöni Pilznek a lehetőséget, hogy beszállhatott az osztrák politikába, de szerinte a számára fontos ügyekért – azaz „azért, hogy minden gyerek, függetlenül attól, honnan jön, mi a vallása, mennyi pénze van a szüleinek, ugyanolyan esélyekkel és lehetőségekkel indulhasson” – a Zöldeknél szeretne politizálni. Most még független képviselő lesz, azaz a Pilz-frakcióból is kilép, de az osztrák Zöldek jövő heti kongresszusán már ottani jelöltségért fog indulni.

Peter Pilzet tehát gyakorlatilag az egész frakciója, valamennyi ismertebb politikusa elhagyta a szeptemberi választások előtt.

A Pilz-frakcióban Peter Pilz mellett tehát egyetlen politikus maradt meg.

Pilzet Zadić döntése lepte meg leginkább. Amúgy a mai sajtótájékoztatóján azt mondta Pilz: nem ragaszkodik ő maga sem a politikához, azaz még az sem biztos, elindul-e egyáltalán.

SOK-SOK PILZ A KÉPEN

Pilz, akinek neve ugyebár gombát jelent, azt mondta: egyáltalán nem bánná, ha a politikán kívül is lehetne újra élete:

„mindig dühös voltam, ha éppen gombaszezon volt, de nekem ehelyett egy parlamenti bizottságba kellett mennem”.

Maria Stern, aki a Pilz-párt elnöke hivatalosan, azonban azt nyilatkozta: mindenképpen el fognak indulni a választásokon, nem adják ilyen könnyen fel.

A Zöldek amúgy nem csak Alma Zadićot nyerhetik meg új húzónévnek, de ma jelentette be Sybille Hamann, feminista írónő, a konzervatív Die Presse napilap kolumnistája is, hogy elindul a Zöldek listáján.

FOTÓK: Peter Pilz / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek