+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2019. július 3. szerda, 08:56
Ma választotta meg új elnökét az Európai Parlament: négy jelölt volt terítéken, a jobbközép Néppártból és a liberálisoktól senki. Az Európai Parlament jó fiú volt, és megszavazta a balközép jelöltet az Európai Tanács dealjének megfelelően: az olasz David Sassoli váltja így Tajanit az EP-elnöki székben. Úgy tűnik, jórészt a zöldek szavaztak át rá a második körben. Kövesd nálunk percről percre!

Négyen jelentkeztek az Európai Parlament elnöki székére, amit most az olasz néppárti Antonio Tajani tölt be. A német Ska Keller a Zöldektől, a spanyol Sira Rego a szélsőbaloldali GUE/NGL-frakcióból, az olasz David Sassoli a balközép S&D-ből, illetve a cseh Jan Zahradil a konzervatív ECR-frakcióból. Utóbbi az Azonnalinak elmondta, hogy még a Fidesznél is kampányolt megválasztásáért.

 

De ki nyer végül ma? Kövesd végig az Azonnalin!

 

 

összesen: 36 db | 20 db/oldal

1 2

Bukovics Martin

Kötelező udvariassági körök
2019. július 3. 13:35

Röviden az EP-frakciók vezetői is értékelték az elnökválasztást.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője gratulált és jó munkát kívánt. Az S&D-frakció dettó, és nyitottságot ígért az elnöknek. A Renew Europe frakció román vezetője, Dacian Cioloș azt mondta, a liberálisok partnerei lesz annak, hogy az Európai Parlament nagyobb teret nyerjen az uniós intézmények küzdelmében – a Zöldek erre a Von der Leyen-deal tükrében hangosan kiröhögték, amit az EP-újonc Cioloș láthatóan nem tudott hova tenni.

Ska Keller a Zöldektől azt tette szóvá, hogy tenni kell azért, hogy az EP-mandátumukat nem átvenni tudó katalán képviselők is elfoglalhassák a helyüket. A szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia vezetője, az olasz Marco Zanni arról beszélt, hogy amennyiben az EP valóban tiszteletban tartja a kisebbségeket, úgy igenis támogatnia kell a szélsőjobbos frakció jelöltjeit is a különböző parlamenti tisztségekre. Az olasz Marco Fitto az ECR részéről arról beszélt, hogy remélik, hamarosan véget érnek a füstös háttérszobákban kötött alkuk. A német baloldali Martin Schirdewan a GUE/NGL-től szintén transzparensebb, a kisebb frakciókat jobban segítő munkát remélt az új elnöktől.

Bukovics Martin

Hát ez ennyi volt, arrivederci
2019. július 3. 13:25

Összefoglalva a mai eseményeket: az Európai Parlament ma nem lázadt fel az Ursula Von der Leyen német védelmi minisztert bizottsági elnökké tévő tagállami állam- és kormányfők Tanács-beli dealje ellen. Ahelyett, hogy mondjuk a zöld Ska Keller vagy a konzervatív Jan Zahradil EP-elnöknek történő megszavazásával jelezték volna, hogy nem oké nekik az EP által erőltetett Spitzenkandidat-rendszer kukába dobása, szépen megszavazták a következő két és fél évre a Tanács-beli dealt is tető alá hozó Néppárt-balközép-liberálisok alkotta hármas nagykoalíció olasz jelöltjét. Hogy ezek után fellázadnak-e majd a két hét múlva esedékes plenáris ülésen, amikor a tervek szerint a leendő Bizottság elnökéről szavaznak, kérdés – a maiak alapján inkább nem, mint igen.

Bukovics Martin

A bullshitgyűjteményeket tartalmazó kortesbeszédét papírról felolvasó olasz David Sassoli első elnöki beszédét szintén papírról olvassa fel, miután Tajani átadta neki az elnöki széket, és lekezelt az összes frakció vezetőjével. Sassoli először is megköszönt mindent Tajaninak, amit vastaps fogadott.

Majd rátért az Elnöki Gondolatokra: nagy teher van a vállunkon, vissza kell térni az alapító atyák szellemiségéhez, meghaladni a nacionalizmust, nemet mondani a diszkriminációra, friss levegőt hozni a piacgazdaságba a szociális szempontok behozásával, fenntartható befektetéseket létrehozni, megfelelni a digitalizáció kihívásainak, a jogállamiság szellemében dolgozni.

Az elnök gondolatai annyira érdekelték az EP-képviselőket, hogy a néppárti és a liberális frakció java inkább a mobiltelefonját, a laptopját vagy a tabletjét nézegette, így tett a fideszes Bocskor Andrea és Gál Kinga, a jobbikos Gyöngyösi Márton, a DK-s Dobrev Klára és a momentumos Donáth Anna is, igaz, utóbbi diákosan a pad alatt, a lábára tette okostelefonját.

A második körben 704-ből 667 szavazat volt érvényes, tehát 334 kellett a többséghez. Sassolinak bőven meghaladta az abszolút többséget 345 szavazattal, így ő lesz az EP új elnöke. Tajani rögtön gratulált is és sok sikert kívánt neki.

Az eredményekből látszik, hogy jórészt a Zöldek padsoraiból szavazhattak át a szocdem jelöltre a második körben:

+ Keller (Zöldek): 119 (17,8%)

+ Rego (GUE/NGL): 43 (6,4%)

+ Sassoli (S&D): 345 (51,9%)

+ Zahradil (ECR): 160 (24%)

A szavazatszámlálás alatti szünetben összefutottunk a folyosón a cseh konzervatív Jan Zahradillal, aki bőven, úgy harminc szavazattal beelőzte a zöld Ska Kellert. Meglepődött-e ezen? – kérdeztük. „Meglepődtem, de ez egy kellemes meglepetés volt” – mondta. Hogy a második kör után ki és min fog meglepődni, az hamarosan kiderül, 1 órakor ugyanis kihirdetik az eredményt.

Bukovics Martin

Visszajöttünk!
2019. július 3. 12:55

13 órakor jönnek a második kör eredményei. Akár lesz érvényes második fordulós eredmény 13 órakor, akár nem, az esetleges harmadik fordulóhoz szükséges üres urnákat újfent behozták az EP üléstermébe.

Bukovics Martin

Újra szavaznak
2019. július 3. 11:54

A percről percrét ezért egy kicsit szüneteltetjük, csinálunk addig pár interjút meg begyűjtünk pár infót. Amint lesznek eredmények, jövünk vissza az ülésterembe!

 

Kioszták a lapokat, és megy minden elölről. Sassolinak az előző körhöz képest még nyolc szavazatot kell pluszban megkaparintania ahhoz, hogy abszolút többséggel nyerjen.

Bukovics Martin

Nem szavaznak Farage-ék
2019. július 3. 11:50

A Brexit Párt teljes egészében távolmarad az EP-elnökválasztás második fordulójától, üres az utolsó három padsor. A jobbikos Gyöngyösi Márton ül egyébként szinte mellettük, majd ugye a két üres katalán szék és a német viccpárti Martin Sonneborn következik.

 

Bakó Bea

President Buzek, are you here?
2019. július 3. 11:48

Folytatni kéne a szavazást, de nincs meg mindenki. Antonio Tajani egyre kétségbeesettebben keresi a lengyel Jerzy Buzeket, aki korábban szintén EP-elnök volt. Most rá vár az ülésterem.

Az első kör alapján befutónak tűnő firenzei David Sassoli napilapos, majd tévés újságíróként kezdte a pályáját. 2009-ben váltott a politikába. A balközép PD európai parlamenti képviselője lett, azóta folyamatosan az EP-ben ül. 2013-ban próbálkozott a római polgármesterséggel is, de nem őt választották meg. 2014-től az Európai Parlament egyik alelnöke volt. Mindezen politikai háttérrel is ő mondta messze a legunalmasabb beszédet a jelöltek közül, de úgy tűnik, az EP-képviselők szavazatának elnyeréséhez ez nem számít.

 

FOTÓ: DAVID SASSOLI / FACEBOOK

Bukovics Martin

Magyarok határtalanul
2019. július 3. 11:26

Az RMDSZ-es Vincze Loránt és a fideszes Szájer József közösen nézik az ECR-es Jan Zahradilnak gratuláló EP-képviselőket. A konzervatív cseh a második helyre futott be, megelőzve a zöld Ska Kellert és a szélsőbalos jelöltet.

 

662 érvényes szavazat volt, a többséghez 332 kellett.

Az eredmények a következők:

+ Keller (Zöldek): 133 (20%)

+ Rego (GUE/NGL): 42 (6,3%)

+ Sassoli (S&D): 325 (49%)

+ Zahradil (ECR): 162 (24,5%)

 

Tehát a szocdemek jelöltje 8 szavazattal maradt le az abszolút többségről. Figyelemreméltó, hogy az ECR-es Zahradil magasan Keller előtt végzett az első körben, a szélsőbalos jelölt teljesen leszerepelt. A második körben ugyanezek a jelöltek vesznek részt. A folytatás 11.40-kor következik.

Bakó Bea

11.15-kor minden kiderül!

A Momentum egyik EP-képviselőjével, Donáth Annával a MEP-bar előtt futottam össze, gyorsan meg is kérdeztem, kire szavazott, hiszen a liberális Renew Europe-nak nincs saját jelöltje az Európai Parlament elnöki tisztségére. A válasz egy kossuthi körmondat volt arról, hogy a Renews Europe-ban nincs frakciófegyelem, és hogy mennyire rossz, hogy a Tanács zárt ajtók mögött dealel a csúcspozíciókról (részletesen erről Facebook-posztot is írt). Szerinte ebben a helyzetben az EP-nek két lehetősége van: vagy belemegy ebbe, vagy megvétózza az egészet. Arra a kérdésre viszont, hogy eszerint ő a vétó pártján van-e, már nem adott egyértelmű választ.

Mivel a zöld Ska Keller az EP-elnökjelölti beszédében nagyon hasonlókat mondott az Európai Tanács háttéralkujairól, rákérdeztem, hogy eszerint Donáth rá szavazott-e. Nem – hangzott a válasz. Hogy kire, azt Donáth nem mondja meg, de annyit elárult: az EP-elnökjelöltek közül egyedül az S&D-s David-Maria Sassoli ment el személyesen az RE frakcióhoz bemutatkozni és kampányolni.

Szerencsére a másik momentumos, Cseh Katalin jóval közlékenyebb: a Facebookon majdnem egyértelműen (bár nem teljesen magyarul) le is írta, hogy Sassolit fogják támogatni. 

 

Bukovics Martin

Bizony, komoly esélyei voltak a DK-s politikusnak arra, hogy az övé legyen az egyik EU-s csúcspozíció. Az Eurológus írta meg, hogy Dobrev bejutott az S&D frakciószavazásának utolsó körébe, ahol 71-39 arányban, 13 tartózkodás mellett végül úgy döntött az EP balközép frakciója, hogy nem Dobrev Klára, hanem az olasz David Sassoli lesz a jelöltjük az Európai Parlament elnöki pozíciójára.

Bukovics Martin

Kire szavaz ma a Fidesz?
2019. július 3. 10:35

Ez a nap egyik kérdése Magyarországon, megpróbálunk utánajárni. Hidvéghi Balázs azt mondta nekünk tegnap, hogy köti őket az EPP-s lojalitás, így amennyiben van néppárti jelölt, így természetesen arra. Ilyen azonban nincs eddig. A fideszes politikus tegnap elmondta nekünk, hogy a náluk külön kampányoló cseh konzervatív Jan Zahradil szimpatikus nekik, hiszen pártjával korábban egy pártcsaládban ültek, meg is hallgatták, de akkor még nem tudtak neki semmit sem ígérni.

Bukovics Martin

Számolják a szavazatokat
2019. július 3. 10:25

Az ülésterem ennek megfelelően ki is ürült, páran lézengenek csak bent. Ez a három fideszes, azaz Hidvéghi Balázs, Szájer József és Bocskor Andrea például ilyen. A képen van egy néppárti MEP által olvasott Financial Times is.

 

Bukovics Martin

Viszik ki a szavazóurnákat
2019. július 3. 10:17

Tajani még-házelnök bejelentette, hogy a szavazás első köre végetért, viszik is ki a teremből a szavazóurnákat, hogy megszámlálják őket.

 

 

Mint már írtuk: az Európai Parlament elnökének megválasztásához abszolút többségre van szükség, azaz az EP-képviselők 50 százalékát meghaladó szavazatra. Három körön keresztül követelik meg ezt a többséget, addig lehet taktikázni, sőt, új indulót is bedobni. A végső, negyedik körben csak a harmadik forduló első két helyezettjéről szavaznak: itt értelemszerűen az nyer, aki a több szavazatot kapta.

Bukovics Martin

Băsescu sztoriban van!
2019. július 3. 10:13

összesen: 36 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás