+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2019. július 3. szerda, 08:56
Ma választotta meg új elnökét az Európai Parlament: négy jelölt volt terítéken, a jobbközép Néppártból és a liberálisoktól senki. Az Európai Parlament jó fiú volt, és megszavazta a balközép jelöltet az Európai Tanács dealjének megfelelően: az olasz David Sassoli váltja így Tajanit az EP-elnöki székben. Úgy tűnik, jórészt a zöldek szavaztak át rá a második körben. Kövesd nálunk percről percre!

Négyen jelentkeztek az Európai Parlament elnöki székére, amit most az olasz néppárti Antonio Tajani tölt be. A német Ska Keller a Zöldektől, a spanyol Sira Rego a szélsőbaloldali GUE/NGL-frakcióból, az olasz David Sassoli a balközép S&D-ből, illetve a cseh Jan Zahradil a konzervatív ECR-frakcióból. Utóbbi az Azonnalinak elmondta, hogy még a Fidesznél is kampányolt megválasztásáért.

 

De ki nyer végül ma? Kövesd végig az Azonnalin!

 

 

összesen: 36 db | 20 db/oldal

1 2

Bukovics Martin

Kötelező udvariassági körök
2019. július 3. 13:35

Röviden az EP-frakciók vezetői is értékelték az elnökválasztást.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője gratulált és jó munkát kívánt. Az S&D-frakció dettó, és nyitottságot ígért az elnöknek. A Renew Europe frakció román vezetője, Dacian Cioloș azt mondta, a liberálisok partnerei lesz annak, hogy az Európai Parlament nagyobb teret nyerjen az uniós intézmények küzdelmében – a Zöldek erre a Von der Leyen-deal tükrében hangosan kiröhögték, amit az EP-újonc Cioloș láthatóan nem tudott hova tenni.

Ska Keller a Zöldektől azt tette szóvá, hogy tenni kell azért, hogy az EP-mandátumukat nem átvenni tudó katalán képviselők is elfoglalhassák a helyüket. A szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia vezetője, az olasz Marco Zanni arról beszélt, hogy amennyiben az EP valóban tiszteletban tartja a kisebbségeket, úgy igenis támogatnia kell a szélsőjobbos frakció jelöltjeit is a különböző parlamenti tisztségekre. Az olasz Marco Fitto az ECR részéről arról beszélt, hogy remélik, hamarosan véget érnek a füstös háttérszobákban kötött alkuk. A német baloldali Martin Schirdewan a GUE/NGL-től szintén transzparensebb, a kisebb frakciókat jobban segítő munkát remélt az új elnöktől.

Bukovics Martin

Hát ez ennyi volt, arrivederci
2019. július 3. 13:25

Összefoglalva a mai eseményeket: az Európai Parlament ma nem lázadt fel az Ursula Von der Leyen német védelmi minisztert bizottsági elnökké tévő tagállami állam- és kormányfők Tanács-beli dealje ellen. Ahelyett, hogy mondjuk a zöld Ska Keller vagy a konzervatív Jan Zahradil EP-elnöknek történő megszavazásával jelezték volna, hogy nem oké nekik az EP által erőltetett Spitzenkandidat-rendszer kukába dobása, szépen megszavazták a következő két és fél évre a Tanács-beli dealt is tető alá hozó Néppárt-balközép-liberálisok alkotta hármas nagykoalíció olasz jelöltjét. Hogy ezek után fellázadnak-e majd a két hét múlva esedékes plenáris ülésen, amikor a tervek szerint a leendő Bizottság elnökéről szavaznak, kérdés – a maiak alapján inkább nem, mint igen.

Bukovics Martin

A bullshitgyűjteményeket tartalmazó kortesbeszédét papírról felolvasó olasz David Sassoli első elnöki beszédét szintén papírról olvassa fel, miután Tajani átadta neki az elnöki széket, és lekezelt az összes frakció vezetőjével. Sassoli először is megköszönt mindent Tajaninak, amit vastaps fogadott.

Majd rátért az Elnöki Gondolatokra: nagy teher van a vállunkon, vissza kell térni az alapító atyák szellemiségéhez, meghaladni a nacionalizmust, nemet mondani a diszkriminációra, friss levegőt hozni a piacgazdaságba a szociális szempontok behozásával, fenntartható befektetéseket létrehozni, megfelelni a digitalizáció kihívásainak, a jogállamiság szellemében dolgozni.

Az elnök gondolatai annyira érdekelték az EP-képviselőket, hogy a néppárti és a liberális frakció java inkább a mobiltelefonját, a laptopját vagy a tabletjét nézegette, így tett a fideszes Bocskor Andrea és Gál Kinga, a jobbikos Gyöngyösi Márton, a DK-s Dobrev Klára és a momentumos Donáth Anna is, igaz, utóbbi diákosan a pad alatt, a lábára tette okostelefonját.

A második körben 704-ből 667 szavazat volt érvényes, tehát 334 kellett a többséghez. Sassolinak bőven meghaladta az abszolút többséget 345 szavazattal, így ő lesz az EP új elnöke. Tajani rögtön gratulált is és sok sikert kívánt neki.

Az eredményekből látszik, hogy jórészt a Zöldek padsoraiból szavazhattak át a szocdem jelöltre a második körben:

+ Keller (Zöldek): 119 (17,8%)

+ Rego (GUE/NGL): 43 (6,4%)

+ Sassoli (S&D): 345 (51,9%)

+ Zahradil (ECR): 160 (24%)

A szavazatszámlálás alatti szünetben összefutottunk a folyosón a cseh konzervatív Jan Zahradillal, aki bőven, úgy harminc szavazattal beelőzte a zöld Ska Kellert. Meglepődött-e ezen? – kérdeztük. „Meglepődtem, de ez egy kellemes meglepetés volt” – mondta. Hogy a második kör után ki és min fog meglepődni, az hamarosan kiderül, 1 órakor ugyanis kihirdetik az eredményt.

Bukovics Martin

Visszajöttünk!
2019. július 3. 12:55

13 órakor jönnek a második kör eredményei. Akár lesz érvényes második fordulós eredmény 13 órakor, akár nem, az esetleges harmadik fordulóhoz szükséges üres urnákat újfent behozták az EP üléstermébe.

Bukovics Martin

Újra szavaznak
2019. július 3. 11:54

A percről percrét ezért egy kicsit szüneteltetjük, csinálunk addig pár interjút meg begyűjtünk pár infót. Amint lesznek eredmények, jövünk vissza az ülésterembe!

 

Kioszták a lapokat, és megy minden elölről. Sassolinak az előző körhöz képest még nyolc szavazatot kell pluszban megkaparintania ahhoz, hogy abszolút többséggel nyerjen.

Bukovics Martin

Nem szavaznak Farage-ék
2019. július 3. 11:50

A Brexit Párt teljes egészében távolmarad az EP-elnökválasztás második fordulójától, üres az utolsó három padsor. A jobbikos Gyöngyösi Márton ül egyébként szinte mellettük, majd ugye a két üres katalán szék és a német viccpárti Martin Sonneborn következik.

 

Bakó Bea

President Buzek, are you here?
2019. július 3. 11:48

Folytatni kéne a szavazást, de nincs meg mindenki. Antonio Tajani egyre kétségbeesettebben keresi a lengyel Jerzy Buzeket, aki korábban szintén EP-elnök volt. Most rá vár az ülésterem.

Az első kör alapján befutónak tűnő firenzei David Sassoli napilapos, majd tévés újságíróként kezdte a pályáját. 2009-ben váltott a politikába. A balközép PD európai parlamenti képviselője lett, azóta folyamatosan az EP-ben ül. 2013-ban próbálkozott a római polgármesterséggel is, de nem őt választották meg. 2014-től az Európai Parlament egyik alelnöke volt. Mindezen politikai háttérrel is ő mondta messze a legunalmasabb beszédet a jelöltek közül, de úgy tűnik, az EP-képviselők szavazatának elnyeréséhez ez nem számít.

 

FOTÓ: DAVID SASSOLI / FACEBOOK

Bukovics Martin

Magyarok határtalanul
2019. július 3. 11:26

Az RMDSZ-es Vincze Loránt és a fideszes Szájer József közösen nézik az ECR-es Jan Zahradilnak gratuláló EP-képviselőket. A konzervatív cseh a második helyre futott be, megelőzve a zöld Ska Kellert és a szélsőbalos jelöltet.

 

662 érvényes szavazat volt, a többséghez 332 kellett.

Az eredmények a következők:

+ Keller (Zöldek): 133 (20%)

+ Rego (GUE/NGL): 42 (6,3%)

+ Sassoli (S&D): 325 (49%)

+ Zahradil (ECR): 162 (24,5%)

 

Tehát a szocdemek jelöltje 8 szavazattal maradt le az abszolút többségről. Figyelemreméltó, hogy az ECR-es Zahradil magasan Keller előtt végzett az első körben, a szélsőbalos jelölt teljesen leszerepelt. A második körben ugyanezek a jelöltek vesznek részt. A folytatás 11.40-kor következik.

Bakó Bea

11.15-kor minden kiderül!

A Momentum egyik EP-képviselőjével, Donáth Annával a MEP-bar előtt futottam össze, gyorsan meg is kérdeztem, kire szavazott, hiszen a liberális Renew Europe-nak nincs saját jelöltje az Európai Parlament elnöki tisztségére. A válasz egy kossuthi körmondat volt arról, hogy a Renews Europe-ban nincs frakciófegyelem, és hogy mennyire rossz, hogy a Tanács zárt ajtók mögött dealel a csúcspozíciókról (részletesen erről Facebook-posztot is írt). Szerinte ebben a helyzetben az EP-nek két lehetősége van: vagy belemegy ebbe, vagy megvétózza az egészet. Arra a kérdésre viszont, hogy eszerint ő a vétó pártján van-e, már nem adott egyértelmű választ.

Mivel a zöld Ska Keller az EP-elnökjelölti beszédében nagyon hasonlókat mondott az Európai Tanács háttéralkujairól, rákérdeztem, hogy eszerint Donáth rá szavazott-e. Nem – hangzott a válasz. Hogy kire, azt Donáth nem mondja meg, de annyit elárult: az EP-elnökjelöltek közül egyedül az S&D-s David-Maria Sassoli ment el személyesen az RE frakcióhoz bemutatkozni és kampányolni.

Szerencsére a másik momentumos, Cseh Katalin jóval közlékenyebb: a Facebookon majdnem egyértelműen (bár nem teljesen magyarul) le is írta, hogy Sassolit fogják támogatni. 

 

Bukovics Martin

Bizony, komoly esélyei voltak a DK-s politikusnak arra, hogy az övé legyen az egyik EU-s csúcspozíció. Az Eurológus írta meg, hogy Dobrev bejutott az S&D frakciószavazásának utolsó körébe, ahol 71-39 arányban, 13 tartózkodás mellett végül úgy döntött az EP balközép frakciója, hogy nem Dobrev Klára, hanem az olasz David Sassoli lesz a jelöltjük az Európai Parlament elnöki pozíciójára.

Bukovics Martin

Kire szavaz ma a Fidesz?
2019. július 3. 10:35

Ez a nap egyik kérdése Magyarországon, megpróbálunk utánajárni. Hidvéghi Balázs azt mondta nekünk tegnap, hogy köti őket az EPP-s lojalitás, így amennyiben van néppárti jelölt, így természetesen arra. Ilyen azonban nincs eddig. A fideszes politikus tegnap elmondta nekünk, hogy a náluk külön kampányoló cseh konzervatív Jan Zahradil szimpatikus nekik, hiszen pártjával korábban egy pártcsaládban ültek, meg is hallgatták, de akkor még nem tudtak neki semmit sem ígérni.

Bukovics Martin

Számolják a szavazatokat
2019. július 3. 10:25

Az ülésterem ennek megfelelően ki is ürült, páran lézengenek csak bent. Ez a három fideszes, azaz Hidvéghi Balázs, Szájer József és Bocskor Andrea például ilyen. A képen van egy néppárti MEP által olvasott Financial Times is.

 

Bukovics Martin

Viszik ki a szavazóurnákat
2019. július 3. 10:17

Tajani még-házelnök bejelentette, hogy a szavazás első köre végetért, viszik is ki a teremből a szavazóurnákat, hogy megszámlálják őket.

 

 

Mint már írtuk: az Európai Parlament elnökének megválasztásához abszolút többségre van szükség, azaz az EP-képviselők 50 százalékát meghaladó szavazatra. Három körön keresztül követelik meg ezt a többséget, addig lehet taktikázni, sőt, új indulót is bedobni. A végső, negyedik körben csak a harmadik forduló első két helyezettjéről szavaznak: itt értelemszerűen az nyer, aki a több szavazatot kapta.

Bukovics Martin

Băsescu sztoriban van!
2019. július 3. 10:13

összesen: 36 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás