Habsburg Károlyt javasolják az Európai Bizottság élére a cseh monarchisták

Szerző: Techet Péter
2019.07.03. 11:38

A Cseh Korona párt, amelynek képviselői a kereszténydemokraták listáján indultak a májusi EP-választásokon, azt kérik a visegrádi államok kormányfőitől: támogassák Habsburg Károly osztrák-magyar trónörökös kinevezését az Európai Bizottság élére.

Habsburg Károlyt javasolják az Európai Bizottság élére a cseh monarchisták

Radim Špaček, a Cseh Korona – Cseh, Morva és Sziléziai Monarchisták párt elnöke nyílt levélben fordult Andrej Babiš, cseh kormányfőhöz, aki előzőleg azt jelentette be: a visegrádi államok közös jelöltet szeretnének az Európai Bizottság (EB) élére. Ez meg is történt, a visegrádi államok a hírek szerint egységesen sorakoztak fel Ursula Von der Leyen német védelmi miniszter mögött – ám mivel a cseh monarchisták ötlete ettől radikálisan eltér, így minimum figyelemreméltó, megér egy hírt az Azonnalin.

Špaček szerint a visegrádi államoknak Habsburg Károlyt, az utolsó osztrák császár, magyar és cseh király unokáját kellett volna jelölniük az Európai Bizottság élére. A cseh monarchisták elnöke úgy véli:

Habsburg Károly családja „évszázadok óta a kelet-közép-európai térség vezetője, az itt élő népek legnagyobb megelégedésére”.

A monarchista pártelnök kiemelte: a közép-kelet-európai régióban a Habsburgok voltak csak képesek békét és fejlődést biztosítani. A Habsburg-család európai elkötelezettsége pedig évszázados múltra tekint vissza.

A cseh monarchista párt az EP-választásokon a kereszténydemokraták (KDU-ČSL) listáján indult, az a párt a Néppárt frakciójának a tagja. A végül elért hét százalék azonban nem volt elegendő a monarchisták számára a mandátumszerzésre.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek