+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Bukovics Martin
2019. július 1. hétfő, 14:23
A kérdés nem csupán Törökország, de Magyarország esetében is releváns a Kurier című osztrák napilap cikke szerint.

Kétoldalas összeállításban foglalkozik a bécsi Der Kurier napilap vasárnapi számának turisztikai rovata azzal a kérdéssel, hogy szabad-e, lehet-e, érdemes-e újra Törökországban nyaralni.

 

Ez két dolog miatt aktuális. Egyrészt mert 2015-2016-ban nagyot zuhant a török riviérián nyaralni vágyók száma egy lelőtt orosz vadászgép, az ezt követő törökök elleni orosz szankciók, a turistás helyeken elkövetett iszlamista robbanásos merényletek, majd a 2016-os katonai puccskísérlet követő leszámolási hullám médiavisszhangja miatt. Másrészt meg azért, mert idén nyáron a legtöbb és ár-érték arányban legkedvezőbb last minute ajánlatot Törökországban találni. Nem csupán Ausztriában, de Magyarországon is.

 

EGY MAGYAR UTAZÁSI HONLAPNÁL IS TÖRÖKORSZÁG AZ ELSŐ LAST MINUTE-BEN

 

Hogy megéri-e?

 

Anyagilag nagyon kedvező, pláne Görögországhoz képest. A Bank Austria számításai szerint nagyjából 219 eurós ausztriai költésnek felel meg 100 Törökországban elköltött euró, míg Görögország ennél drágább, ott csak 127-nek. Nem beszélve arról, hogy az utazási irodák tele vannak kedvező csomagajánlatokkal.

 

Hogy lehet-e?

 

Kell-e félnie az egyszeri európai turistának amiatt, hogy heti rendszerességgel olvassa a híreket a bebörtönzött török ellenzékiekről és újságírókról, nehogy elszólja magát, és valamiért a török elnököt szidja két koktél között a parton? A Kurier Cengiz Günayt, az Osztrák Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének tudományos igazgatóhelyettesét kérdezte erről. Mint mondta, a török demokrácia állapota sajnos messze nem ideális, az autoriter rendszer egy újfajta formáját képviseli, egy szürke zóna az autoriter rendszer és a liberális demokrácia között. Nem zárnak mindenkit börtönbe, aki kinyitja a száját, pláne nem a turistákat. De azért óva int mindenkit attól, hogy mondjuk egy szabad Kurdisztánért tartott tüntetésen részt vegyen.

 

És hogy szabad-e?

 

Pláne erkölcsi szempontból, olyan országban nyaralni és pénzt költeni, amelynek ilyen autoriter berendezkedése van? A Kurier szerint a legfontosabb kérdés ez, bár a megválaszolást az olvasóra bízzák. Azért megszólaltatják a szakértőt ehhez is, aki szerint mindenkinek el kell döntenie, hol van neki a határ, már csak azért is, mert nem csak Törökország problémás etéren. Hanem még melyik országok?

 

„Ez a kérdés Lengyelország, Magyarország, Egyiptom és jelenleg Thaiföld esetén is aktuális.”

 

Igen, tényleg ott van a két közép-európai ország a morális szégyenpadon a Kuriernál, de Törökország esetében picit azért árnyalja a képet a megszólaltatott szakértő. Szerinte egy törökországi nyaralás elsősorban a török gazdaságot segíti meg, az ott élőket nem annyira, hiszen egy átlagos, négy-ötcsillagos all inclusive hotel tengerpartján a hasát süttető Átlag Béla inkább az általa előre kifizetett ingyen sörökre és kajákra kíváncsi, mint arra, hogy húsz-harminc kilométerrel arrébb milyen ókori romok, török fürdők vagy épp további fizetős szolgáltatások vannak: „Az isztambuli polgármesterválasztáson elért győzelem trendbeli változást jelent, és azt, hogy igenis új erőre kapott a törökországi demokratikus mozgalom. De hogy a turistákat ez érdekli-e, az erősen kérdéses.”

 

Azért némi jó szót és biztatást azok is kapnak, akik már befizették az idén még szintén jó árú török nyaralást, mondván a médiában gyakran csak egyoldalú, sokszor előítéletes és felületes információk jelennek meg egy-egy országról, így soha sem rossz, ha az ember maga is utánajár a helyszínen, milyen az az ország, ami ennyire gyakran szolgáltat alapanyagot az esti tévéhíradóknak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

Aki „vitathatatlan” bizonyítékkal áll elő arról, hogy Bielefeld nem létezik, megkapja a pénzt.

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás