Te jó lelkiismerettel mész nyaralni egy autoriter országba?

Szerző: Bukovics Martin
2019.07.01. 14:23

A kérdés nem csupán Törökország, de Magyarország esetében is releváns a Kurier című osztrák napilap cikke szerint.

Te jó lelkiismerettel mész nyaralni egy autoriter országba?

Kétoldalas összeállításban foglalkozik a bécsi Der Kurier napilap vasárnapi számának turisztikai rovata azzal a kérdéssel, hogy szabad-e, lehet-e, érdemes-e újra Törökországban nyaralni.

Ez két dolog miatt aktuális. Egyrészt mert 2015-2016-ban nagyot zuhant a török riviérián nyaralni vágyók száma egy lelőtt orosz vadászgép, az ezt követő törökök elleni orosz szankciók, a turistás helyeken elkövetett iszlamista robbanásos merényletek, majd a 2016-os katonai puccskísérlet követő leszámolási hullám médiavisszhangja miatt. Másrészt meg azért, mert idén nyáron a legtöbb és ár-érték arányban legkedvezőbb last minute ajánlatot Törökországban találni. Nem csupán Ausztriában, de Magyarországon is.

EGY MAGYAR UTAZÁSI HONLAPNÁL IS TÖRÖKORSZÁG AZ ELSŐ LAST MINUTE-BEN

Hogy megéri-e?

Anyagilag nagyon kedvező, pláne Görögországhoz képest. A Bank Austria számításai szerint nagyjából 219 eurós ausztriai költésnek felel meg 100 Törökországban elköltött euró, míg Görögország ennél drágább, ott csak 127-nek. Nem beszélve arról, hogy az utazási irodák tele vannak kedvező csomagajánlatokkal.

Hogy lehet-e?

Kell-e félnie az egyszeri európai turistának amiatt, hogy heti rendszerességgel olvassa a híreket a bebörtönzött török ellenzékiekről és újságírókról, nehogy elszólja magát, és valamiért a török elnököt szidja két koktél között a parton? A Kurier Cengiz Günayt, az Osztrák Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének tudományos igazgatóhelyettesét kérdezte erről. Mint mondta, a török demokrácia állapota sajnos messze nem ideális, az autoriter rendszer egy újfajta formáját képviseli, egy szürke zóna az autoriter rendszer és a liberális demokrácia között. Nem zárnak mindenkit börtönbe, aki kinyitja a száját, pláne nem a turistákat. De azért óva int mindenkit attól, hogy mondjuk egy szabad Kurdisztánért tartott tüntetésen részt vegyen.

És hogy szabad-e?

Pláne erkölcsi szempontból, olyan országban nyaralni és pénzt költeni, amelynek ilyen autoriter berendezkedése van? A Kurier szerint a legfontosabb kérdés ez, bár a megválaszolást az olvasóra bízzák. Azért megszólaltatják a szakértőt ehhez is, aki szerint mindenkinek el kell döntenie, hol van neki a határ, már csak azért is, mert nem csak Törökország problémás etéren. Hanem még melyik országok?

„Ez a kérdés Lengyelország, Magyarország, Egyiptom és jelenleg Thaiföld esetén is aktuális.”

Igen, tényleg ott van a két közép-európai ország a morális szégyenpadon a Kuriernál, de Törökország esetében picit azért árnyalja a képet a megszólaltatott szakértő. Szerinte egy törökországi nyaralás elsősorban a török gazdaságot segíti meg, az ott élőket nem annyira, hiszen egy átlagos, négy-ötcsillagos all inclusive hotel tengerpartján a hasát süttető Átlag Béla inkább az általa előre kifizetett ingyen sörökre és kajákra kíváncsi, mint arra, hogy húsz-harminc kilométerrel arrébb milyen ókori romok, török fürdők vagy épp további fizetős szolgáltatások vannak: „Az isztambuli polgármesterválasztáson elért győzelem trendbeli változást jelent, és azt, hogy igenis új erőre kapott a törökországi demokratikus mozgalom. De hogy a turistákat ez érdekli-e, az erősen kérdéses.”

Azért némi jó szót és biztatást azok is kapnak, akik már befizették az idén még szintén jó árú török nyaralást, mondván a médiában gyakran csak egyoldalú, sokszor előítéletes és felületes információk jelennek meg egy-egy országról, így soha sem rossz, ha az ember maga is utánajár a helyszínen, milyen az az ország, ami ennyire gyakran szolgáltat alapanyagot az esti tévéhíradóknak.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek