+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. július 1. hétfő, 14:23
A kérdés nem csupán Törökország, de Magyarország esetében is releváns a Kurier című osztrák napilap cikke szerint.

Kétoldalas összeállításban foglalkozik a bécsi Der Kurier napilap vasárnapi számának turisztikai rovata azzal a kérdéssel, hogy szabad-e, lehet-e, érdemes-e újra Törökországban nyaralni.

 

Ez két dolog miatt aktuális. Egyrészt mert 2015-2016-ban nagyot zuhant a török riviérián nyaralni vágyók száma egy lelőtt orosz vadászgép, az ezt követő törökök elleni orosz szankciók, a turistás helyeken elkövetett iszlamista robbanásos merényletek, majd a 2016-os katonai puccskísérlet követő leszámolási hullám médiavisszhangja miatt. Másrészt meg azért, mert idén nyáron a legtöbb és ár-érték arányban legkedvezőbb last minute ajánlatot Törökországban találni. Nem csupán Ausztriában, de Magyarországon is.

 

EGY MAGYAR UTAZÁSI HONLAPNÁL IS TÖRÖKORSZÁG AZ ELSŐ LAST MINUTE-BEN

 

Hogy megéri-e?

 

Anyagilag nagyon kedvező, pláne Görögországhoz képest. A Bank Austria számításai szerint nagyjából 219 eurós ausztriai költésnek felel meg 100 Törökországban elköltött euró, míg Görögország ennél drágább, ott csak 127-nek. Nem beszélve arról, hogy az utazási irodák tele vannak kedvező csomagajánlatokkal.

 

Hogy lehet-e?

 

Kell-e félnie az egyszeri európai turistának amiatt, hogy heti rendszerességgel olvassa a híreket a bebörtönzött török ellenzékiekről és újságírókról, nehogy elszólja magát, és valamiért a török elnököt szidja két koktél között a parton? A Kurier Cengiz Günayt, az Osztrák Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének tudományos igazgatóhelyettesét kérdezte erről. Mint mondta, a török demokrácia állapota sajnos messze nem ideális, az autoriter rendszer egy újfajta formáját képviseli, egy szürke zóna az autoriter rendszer és a liberális demokrácia között. Nem zárnak mindenkit börtönbe, aki kinyitja a száját, pláne nem a turistákat. De azért óva int mindenkit attól, hogy mondjuk egy szabad Kurdisztánért tartott tüntetésen részt vegyen.

 

És hogy szabad-e?

 

Pláne erkölcsi szempontból, olyan országban nyaralni és pénzt költeni, amelynek ilyen autoriter berendezkedése van? A Kurier szerint a legfontosabb kérdés ez, bár a megválaszolást az olvasóra bízzák. Azért megszólaltatják a szakértőt ehhez is, aki szerint mindenkinek el kell döntenie, hol van neki a határ, már csak azért is, mert nem csak Törökország problémás etéren. Hanem még melyik országok?

 

„Ez a kérdés Lengyelország, Magyarország, Egyiptom és jelenleg Thaiföld esetén is aktuális.”

 

Igen, tényleg ott van a két közép-európai ország a morális szégyenpadon a Kuriernál, de Törökország esetében picit azért árnyalja a képet a megszólaltatott szakértő. Szerinte egy törökországi nyaralás elsősorban a török gazdaságot segíti meg, az ott élőket nem annyira, hiszen egy átlagos, négy-ötcsillagos all inclusive hotel tengerpartján a hasát süttető Átlag Béla inkább az általa előre kifizetett ingyen sörökre és kajákra kíváncsi, mint arra, hogy húsz-harminc kilométerrel arrébb milyen ókori romok, török fürdők vagy épp további fizetős szolgáltatások vannak: „Az isztambuli polgármesterválasztáson elért győzelem trendbeli változást jelent, és azt, hogy igenis új erőre kapott a törökországi demokratikus mozgalom. De hogy a turistákat ez érdekli-e, az erősen kérdéses.”

 

Azért némi jó szót és biztatást azok is kapnak, akik már befizették az idén még szintén jó árú török nyaralást, mondván a médiában gyakran csak egyoldalú, sokszor előítéletes és felületes információk jelennek meg egy-egy országról, így soha sem rossz, ha az ember maga is utánajár a helyszínen, milyen az az ország, ami ennyire gyakran szolgáltat alapanyagot az esti tévéhíradóknak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

Azóta megy a vita arról, hogy az olasz művész alkotása – azaz egy banán falraragasztása – művészetnek minősül-e.

Az angol Crystal Palace egészen egyedülálló módon próbálja segíteni a környék nehezebb sorsú lakosait, akik a szállás mellett reggelit is kapnak.

Tényleg Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz jelöltje.

A németek és a franciák nem támogatják különösebben a többi NATO-tagállam megvédését egy orosz támadás esetén, a britek és az USA viszont sokkal tettrekészebb egy új felmérés szerint.

Csak a két magyar többségű megyében csökken jelentősen a népességfogyás, Erdély többi régiójában viszont óriási a különbség a halálozások és az élveszületések száma között, mutatja ki egy friss statisztika.

A héten egy újabb civil jelölt jelentkezett be. Mutatjuk, ki.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás