+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 1. hétfő, 19:39
Minden nap után járna egy bizonyos összeg, már jövő évben bevezetnék.

Elég meglepő javaslattal rukkoltak elő a román „szociáldemokraták”: pénzt adnak a diákoknak, amennyiben azok iskolába járnak – írja a Transindex.

 

Ez egyelőre még csak tervezet, minden esetre a kormányon levő PSD-től nem idegen a pénzosztás, gondoljunk csak arra, hogy például ingyenessé tették a vonattal utazást minden diáknak az országban.

 

A PSD a hivatalos oldalán nemrég egy sor intézkedést tett közzé A második félév elsődleges intézkedései címmel, amelyek közül néhány az oktatást is érinti, ezek között bukkant a javaslatra az oktatással foglakozó edupedu.ro oldal.


 

A PSD kormányzási jelentésének 12-es számú intézkedése szerint az utalványok kifizetése mindig a következő hónapban történne. A 2019-2020-as tanévben az elemi osztályosok kapnának utalványokat, míg a következő tanévtől már az általános iskolák felső tagozatosai is.

 

 Ha bevezetnék ezt az intézkedést, egy diák, aki a hónap kb. 20 iskolai napjának minden óráján részt venne, 200 lej (körülbel 13 500 forint) körüli összeget kaphatna havonta. 

 

A román portálok el is végeztek egy gyors kalkulációt, eszerint az általános iskolai oktatásban jelenleg 1 653 688 diák tanul, míg a középiskolai oktatásban 629 755-en vesznek részt, az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján. 

 

Ha minden általános iskolai tanuló megkapná a havi 200 lejes utalványát, az a költségvetést havi 456 688 600 lejjel, vagyis megközelítőleg 31 milliárd forintnyi összeget jelentene ez a költségvetésnek, arra a 7 hónapra összesen, amelyekben a tanév tart.

 

Ugyanebben a jelentésben van egy másik, a PSD nevéhez, azaz a szociáldemokrat párthoz méltó javasalat:

 

azoknak a családoknak, akiknek havonta 2000 lejnél (körülbelül 135 000 forint) kevesebb bevételük van, eltörölnék a személyi jövedelemadót.  

 

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mind a kettő megtörténne, tekintve hogy idén ősszel államelnöki, tavasszal meg parlamenti választások lesznek Romániában.Ezek az intézkedések csak jól sülnének el a PSD számára, tekintve, hogy vagy új szavazókat hoznak, és akkor a párt nyer, vagy a következő kormány kell majd betömje azokat a költségvetési lyukakat, amelyeket a szocdemek örökül rájuk hagynak.

 

FOTÓ: szobor Bukarestben, Britchi Mirela via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali úgy tudja: a Márki-Zay Péter mozgalmát erősítő Lukácsi Katalin még csak egyéni választókerületben sem fog indulni Szolnokon.

Egy új felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő kelet-európai származású diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt.

Aki „vitathatatlan” bizonyítékkal áll elő arról, hogy Bielefeld nem létezik, megkapja a pénzt.

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás