+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. július 1. hétfő, 19:39
Minden nap után járna egy bizonyos összeg, már jövő évben bevezetnék.

Elég meglepő javaslattal rukkoltak elő a román „szociáldemokraták”: pénzt adnak a diákoknak, amennyiben azok iskolába járnak – írja a Transindex.

 

Ez egyelőre még csak tervezet, minden esetre a kormányon levő PSD-től nem idegen a pénzosztás, gondoljunk csak arra, hogy például ingyenessé tették a vonattal utazást minden diáknak az országban.

 

A PSD a hivatalos oldalán nemrég egy sor intézkedést tett közzé A második félév elsődleges intézkedései címmel, amelyek közül néhány az oktatást is érinti, ezek között bukkant a javaslatra az oktatással foglakozó edupedu.ro oldal.


 

A PSD kormányzási jelentésének 12-es számú intézkedése szerint az utalványok kifizetése mindig a következő hónapban történne. A 2019-2020-as tanévben az elemi osztályosok kapnának utalványokat, míg a következő tanévtől már az általános iskolák felső tagozatosai is.

 

 Ha bevezetnék ezt az intézkedést, egy diák, aki a hónap kb. 20 iskolai napjának minden óráján részt venne, 200 lej (körülbel 13 500 forint) körüli összeget kaphatna havonta. 

 

A román portálok el is végeztek egy gyors kalkulációt, eszerint az általános iskolai oktatásban jelenleg 1 653 688 diák tanul, míg a középiskolai oktatásban 629 755-en vesznek részt, az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján. 

 

Ha minden általános iskolai tanuló megkapná a havi 200 lejes utalványát, az a költségvetést havi 456 688 600 lejjel, vagyis megközelítőleg 31 milliárd forintnyi összeget jelentene ez a költségvetésnek, arra a 7 hónapra összesen, amelyekben a tanév tart.

 

Ugyanebben a jelentésben van egy másik, a PSD nevéhez, azaz a szociáldemokrat párthoz méltó javasalat:

 

azoknak a családoknak, akiknek havonta 2000 lejnél (körülbelül 135 000 forint) kevesebb bevételük van, eltörölnék a személyi jövedelemadót.  

 

Egyáltalán nem lenne meglepő, ha mind a kettő megtörténne, tekintve hogy idén ősszel államelnöki, tavasszal meg parlamenti választások lesznek Romániában.Ezek az intézkedések csak jól sülnének el a PSD számára, tekintve, hogy vagy új szavazókat hoznak, és akkor a párt nyer, vagy a következő kormány kell majd betömje azokat a költségvetési lyukakat, amelyeket a szocdemek örökül rájuk hagynak.

 

FOTÓ: szobor Bukarestben, Britchi Mirela via Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyelőre kérdés, hogy Barcelonába vagy Moszkvába ment a miniszterelnök leggazdagabb bizalmasa. Közben arról is beszélt, a pénznek, vagy a szakértelemnek köszönhető-e a javuló foci.

Brazíliában ma már az emberektől kell kunyerálnod,
ha az LMBTQ-ról
akarsz filmet készíteni.

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszívassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

Úgy volt, hogy májusra tolják a tisztújítást a Jobbikban, de az elnökség most mégis inkább január 25-én megtartaná azt. Jakab Péter újraindul, de módosít a feltételein.

A Győri Audi ETO legendás kézilabdázója szerint a fideszes Dézsi Csaba András a garancia arra, hogy bővüljenek a lehetőségek a győri sportban.

Karácsonyi körkérdést indít az Azonnali: mit ajándékozna Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke?

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás