Kiírtak egy novellapályázatot korunk legforróbb témájáról

Szerző: Pintér Bence
2019.07.01. 17:03

Hogy fogunk élni a klímaváltozás korában? Mondd el te egy novellában!

Kiírtak egy novellapályázatot korunk legforróbb témájáról

A science fiction irodalom rengeteg altémát ölel fel, ezek közül az egyik frissebb téma a klímaváltozás: az erről szóló novellákat manapság a sci-fire utaló cli-fi (climate fiction) gyűjtőszó alatt szokás emlegetni. Magyarországon még nem született kifejezetten erről szóló nagyregény a sci-fin belül (bár László Zoltán Keringés című regénye érinti a témát), de a novellák szintjén már feltűnt: a Gabo SFF tavalyi antológiájában például Erdei Lilla tett le ilyesmit az asztalra.

A külföldi szerzők művei viszont szép számban jelentek meg magyarul is, elég csak Paolo Bacigalupi műveire, Kim Stanley Robinson elárasztott New Yorkról szóló New York 2140-ére, vagy Margaret Atwood MaddAdam-trilógiájára gondolni.

A téma elég fontos, és a fikciós művek segítenek megérteni az egészet, ezért csak örülni lehet annak, hogy

az Articity Kiadó és Média A hőség gyermekei címmel novellapályázatot indít a témában.

A kiírásban arról írnak: „nem elég felsorolni a várható jelenségeket, hiszen azokat már több évtizede ismerjük – legyél te, aki ezeket a tényezőket új rendszerbe szervezed, olyan történetbe foglalod, amelyre még a legtapasztaltabb tudós koponyák sem gondoltak. A történeted szólhat a kezdetekről, a folyamatról, a végkifejletről, a gazdasági és társadalmi hatásokról, a megoldásról – nem kötjük meg a kezed.”

A pályázat végigvitelében segít a nemzetközi hírű klímatudós, Ürge-Vorsatz Diána és lánya, Ürge Dóra is, utóbbi a végeredményként elkészülő novelláskötetben tudományos szempontból is fogja elemezni a műveket. A kötet a tervek szerint angolul is megjelenik, és lesz még két párja, amelyek pályázatait jövőre írják ki.

A leadási határidő 2019. december 1. éjfél,

a fenti linken részletesen is olvashatóak a pályázati feltételek, itt pedig a pályázat kiírói tettek pár ajánlást a novellák tematikájával kapcsolatban.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek