Egymillió eurót gyűjtöttek össze a német mentőhajó Olaszországban őrizetbe vett kapitányának

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.07.01. 20:13

A német kapitány akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat, miután 42 bevándorlóval a fedélzetén ütközött egy olasz hatósági járművel. A jogi segítségre összedobtak neki egy kis pénzt.

Egymillió eurót gyűjtöttek össze a német mentőhajó Olaszországban őrizetbe vett kapitányának

Több mint 1 millió eurót gyűjtöttek össze Carola Rackete-nek jogi költségeinek fedezésére – írja a Politico. Rackete az a német hajóskapitány, akit szombaton vettek őrizetbe az olasz Lampedusa kikötőjében. A Sea Watch 3 fedélzetén 42 menekültet találtak, miután a hajó kikötéskor ütközött az olasz pénzügyőrség egy hajójával.

Jan Böhmermann és Klaas Heufer-Umlauf német tévészereplők vasárnap este több mint 620 000 eurónyi adományt gyűjtöttek össze Rackete-nek, továbbá indult Olaszországban iis egy kampánya, amelynek bevétele több mint  400 000 eurót tett ki.

Böhmermann, akitől nem idegenek a diplomáciai összecsapások, a következőket nyilatkozta YouTube-on:

„Meg vagyunk győződve arról, hogy valaki, aki életeket ment, nem bűnöző. Bárki, aki másképp gondolja, egyszerűen téved”.

A kapitány őrizetbe vétele miatt tiltakozott Frank-Walter Steinmeier német államfő is, arra hivatkozva, hogy Olaszországtól, mint az EU egyik alapító tagállamától az lenne elvárható, hogy másként járjon el egy ilyen esetben. Érdemes leszögezni, hogy az őrizetbe vétel egy ideiglenes ideig tartó eljárási cselekmény, messze nem tart még ott az ügy, hogy a német kapitányt elítélték volna: ez csak a cselekmény és a körülmények bizonyítása után történhet meg.

A 31 éves Rackete az olasz Corriere della Sera napilapnak adott interjúban bocsánatot kért azért, hogy túl közel kormányozta járművét egy járőrhajóhoz. „Nem akartam kárt okozni a Guardia di Finanza járőrhajójában ” – mondta. „Nem állt szándékomban, hogy bárkit is  veszélyeztessek”.

 Az ütközés miatt akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat.

Egy, Matteo Salvini olasz belügyminiszter által év elején meghozott rendelet szerint 50 000 euróig terjedő bírságot róhatnak ki olyan hajókra, amelyek „figyelmen kívül hagyják az olasz vizeken érvényes tilalmakat és korlátozásokat", és azokat a hajókat, amelyek sorozatosan figyelmen kívül hagyják ezeket a rendelkezéseket, elkobozhatják.

A Sea-Watch 3 fedélzetén tartózkodó 42 bevándorló partra szállhatott, és jelenleg Franciaországba, Németországba, Finnországba, Luxemburgba vagy Portugáliába készülnek utazni. Franciaország egy belügyminisztériumdi közleményben tufatta, hogy hajlandóak 10 bevándorlót befogadni.

Rackete-t hétfő délután kísérik Szicíliába, hogy olasz törvényszék elé állhasson Agrigentóban.

Gerd Müller német fejlesztési miniszter arra hívja fel az EU figyelmét, hogy támogassa Rackete-t. „A kapitány egy abszolút szorongató helyzetben cselekedett" - nyilatkozta a Kereszténydemokrata Unió (CDU ) politikusa a Passauer Neues Pressének. „Ezért azt várom el Brüsszeltől, hogy egyértelműen követelje [Rackete] azonnali kiadását.”

Vasárnap Frank-Walter Steinmeier német elnök arra kérte Olaszországot, hogy ne kezelje Racketét bűnözőként. „Nem tekinthető bűnözőnek valaki, aki emberéleteket ment" - nyilatkozta a német közszolgálati televíziónak, a ZDF-nek. „Olaszország az Európai Unió egyik alapító állama. Ezért számíthatunk arra, hogy egy ilyen esetet másként kezeljenek" – mondta.

Salvini azonban egyértelműen bűnözőként kezeli a német kapitányt. A belügyminiszter Twitteren ígéretet tett arra, hogy „gondoskodni fognak a bűnözők kihallgatásáról és börtönbe helyezéséről".

FOTÓ: Seawatch

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek