+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. június 29. szombat, 16:45
Mi a fene az a strandkönyv? Senki sem tudja! Mindenesetre mi most ajánlunk öt olyan könyvet, amit kifejezetten jó dolog lehet strandon olvasni: a sci-fi-től a történelmen és a filozófián át a horrorig! Miért is ne akarnál a rendszerváltásról, vagy a tengerből kijövő csápos szörnyekről olvasni a vízparton, vízpartokon?

Milyen a jó strandkönyv? A fene tudja, mit jelent egyáltalán ez a fogalom, nekem valami olyasmi ugrik be róla, hogy könnyű cipelni, nem baj, ha vizes vagy dinnyés lesz, és valami könnyed témát dolgoz fel, olvastatja magát.

 

De ez nem jelenti azt, hogy egy strandon olvasott könyv ne lehetne súlyos olvasmányélmény, ahogy azt ebben, a strandkönyv fogalmát körüljáró cikkben egy szerző megjegyzi: ha a könyvét a strandon olvassák, az azt jelenti, hogy az olvasó előtt a dögmelegben ott egy nagy víztömeg, és ő mégis inkább a könyvét olvassa, és ez jó dolog.

 

Ennek megfelelően én most nem csak könnyed könyveket fogok ajánlani,

 

bár arra igyekeztem odafigyelni, hogy fizikailag tényleg könnyen hordozható köteteket rakjak ide, így a Neil Gaiman-féle Sandman-képregény a maga közel két kilójával kimaradt. (És azon azért a főttkukoricalé sem mutat jól.)

 

+++

 

Blake Crouch: Hamis emlékek (Agave Könyvek)

 

Vannak ilyen tipikusan blockbuster fantasztikus könyvek, ahol van egy nagy központi ötlet, és abból valami hollywoodifilm-szerű akció bonatkozik ki. Ilyesmi Blake Crouch könyve, és ilyesmi volt az előző, a Sötét anyag című könyve, na meg a Wayward Pines-trilógiája, amiből csináltak is egy sorozatot.

 

Az ötlet most az, hogy megjelenik egy furcsa betegség, ami azzal jár, hogy a fertőzötteknek megjelenik a fejében egy hamis emlékkészlet,

 

egy olyan élet emlékei, amelyet nem éltek le. Ebből aztán egy szépen kivitelezett akcióthriller bomlik ki, ugyanis a betegség mögött egy emlékekkel operáló technológia áll (ennél többet bűn lenne elárulni róla), amit mindenki meg akar szerezni, főhőseink pedig el akarnak tüntetni. Ha van idén nyáron tökéletes strandkönyv, akkor ez az.

 

Farkas Balázs: Lu Purpu (FISZ)

 

Farkas Balázs nem a vidám történetek embere, legújabb kisregényében például a weird irodalom és a szépirodalom határmezsgyéjén jár: a téma egy baráti társaság nyaralása, mely során az introvertált főhős próbálja megérteni, hogy mit is keres egészen pontosan ott,

 

ahol a többiek egy titkos, okkult bulit keresnek, ahol állítólag megjelenik valami földöntúli.

 

Drogok, elidegenedés, depresszió, némi szex és szerelem, na meg egy adag okkultizmus van ebben a történetben, ami azzal indul, hogy a főhős majdnem belefullad a tengerbe. Az egész könyvet egy strandolás alatt ki lehet olvasni, ráadásul az olasz tengerparton játszódik, tehát végső soron nagyon is passzol rá ez a strandkönyv-dolog!

 

 

Kérdések és válaszok a rendszerváltásról (Napvilág)

 

Mi másról olvasna az ember a legszívesebben napozás közben, mint a rendszerváltásról? Akinek nem elég, hogy még a Balaton Soundon is arról hallgathat szignálokat, hogy a Kedves Vezetőnk félkézzel váltotta le, tökegyedül a komcsikat, az nyugodtan vegye kezébe a Napvilág kiadó kötetét,

 

amiben történészek magyarázzák el szócikkenként a magyarországi rendszerváltás rövid történetét.

 

Ebből a könyvből valószínűleg az is kiderül, hogy nem Orbán Viktor egyedül űzte el a szovjet tankokat. A szócikkes formátum teljesen strandkompatibilis, hiszen nem kell nagyon hosszasan odafigyelni és bármikor le lehet rakni, és maga a kötet is egészen könnyen hordozható, hiába a nehéz téma.

 

H. P. Lovecraft: Onnan túlról (Helikon)

 

H. P. Lovecraft egyre erősödő hazai táboráról már írtunk az Azonnalin, ki tudja, talán a növekvő népszerűség miatt, talán másért, de a Helikon zsebkönyv-sorozatában is felfigyeltek a horror és a weird atyjára.

 

Ennél a kötetnél nincs jobb, ha ismerkedni akarunk a kozmikus rettenet mesterével,

 

egyrészt azért, mert az összkiadás nagyalakú és keménytáblás, tehát egyértelműen nem strandkompatibilis, másrészről meg azért, mert a szerkesztés során frissítették a klasszikus művek fordításait. Lovecraftnél a vizekből mindig iszonyatos lények kerülnek elő, szóval inkább fürdés után olvasd!

 

Tőzsér János: Az Igazság Pillanatai (Pesti Kalligram)

 

Első blikkre talán ez a filozófiai esszé lóg ki leginkább a strandkönyves listáról, de jelezném, hogy nem azért, mert filozófia, meg mert unalmas, hanem azért, mert keménytáblás. Ezen túllépve viszont ez talán a legszórakoztatóbb szöveg, amit idén a kezembe vettem:

 

egy hétpróbás filozófus arról ír benne, hogy valójában miért teljesen értelmetlen dolog a filozófia.

 

Ez persze így ordas leegyszerűsítés, de tényleg erről van szó: Tőzsér János kegyetlen őszinteséggel, teljesen közérthető nyelven, de alaposan áll neki levezetni, hogy miért értelmetlen a filozófiai megismerés, mint olyan. Nem értem még a végére, pedig oda happy endet ígért az előszóban a szerző, alig várom! Majd a strandon befejezem.

 

Olvasnál még könyvekről? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás