+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. június 29. szombat, 16:45
Mi a fene az a strandkönyv? Senki sem tudja! Mindenesetre mi most ajánlunk öt olyan könyvet, amit kifejezetten jó dolog lehet strandon olvasni: a sci-fi-től a történelmen és a filozófián át a horrorig! Miért is ne akarnál a rendszerváltásról, vagy a tengerből kijövő csápos szörnyekről olvasni a vízparton, vízpartokon?

Milyen a jó strandkönyv? A fene tudja, mit jelent egyáltalán ez a fogalom, nekem valami olyasmi ugrik be róla, hogy könnyű cipelni, nem baj, ha vizes vagy dinnyés lesz, és valami könnyed témát dolgoz fel, olvastatja magát.

 

De ez nem jelenti azt, hogy egy strandon olvasott könyv ne lehetne súlyos olvasmányélmény, ahogy azt ebben, a strandkönyv fogalmát körüljáró cikkben egy szerző megjegyzi: ha a könyvét a strandon olvassák, az azt jelenti, hogy az olvasó előtt a dögmelegben ott egy nagy víztömeg, és ő mégis inkább a könyvét olvassa, és ez jó dolog.

 

Ennek megfelelően én most nem csak könnyed könyveket fogok ajánlani,

 

bár arra igyekeztem odafigyelni, hogy fizikailag tényleg könnyen hordozható köteteket rakjak ide, így a Neil Gaiman-féle Sandman-képregény a maga közel két kilójával kimaradt. (És azon azért a főttkukoricalé sem mutat jól.)

 

+++

 

Blake Crouch: Hamis emlékek (Agave Könyvek)

 

Vannak ilyen tipikusan blockbuster fantasztikus könyvek, ahol van egy nagy központi ötlet, és abból valami hollywoodifilm-szerű akció bonatkozik ki. Ilyesmi Blake Crouch könyve, és ilyesmi volt az előző, a Sötét anyag című könyve, na meg a Wayward Pines-trilógiája, amiből csináltak is egy sorozatot.

 

Az ötlet most az, hogy megjelenik egy furcsa betegség, ami azzal jár, hogy a fertőzötteknek megjelenik a fejében egy hamis emlékkészlet,

 

egy olyan élet emlékei, amelyet nem éltek le. Ebből aztán egy szépen kivitelezett akcióthriller bomlik ki, ugyanis a betegség mögött egy emlékekkel operáló technológia áll (ennél többet bűn lenne elárulni róla), amit mindenki meg akar szerezni, főhőseink pedig el akarnak tüntetni. Ha van idén nyáron tökéletes strandkönyv, akkor ez az.

 

Farkas Balázs: Lu Purpu (FISZ)

 

Farkas Balázs nem a vidám történetek embere, legújabb kisregényében például a weird irodalom és a szépirodalom határmezsgyéjén jár: a téma egy baráti társaság nyaralása, mely során az introvertált főhős próbálja megérteni, hogy mit is keres egészen pontosan ott,

 

ahol a többiek egy titkos, okkult bulit keresnek, ahol állítólag megjelenik valami földöntúli.

 

Drogok, elidegenedés, depresszió, némi szex és szerelem, na meg egy adag okkultizmus van ebben a történetben, ami azzal indul, hogy a főhős majdnem belefullad a tengerbe. Az egész könyvet egy strandolás alatt ki lehet olvasni, ráadásul az olasz tengerparton játszódik, tehát végső soron nagyon is passzol rá ez a strandkönyv-dolog!

 

 

Kérdések és válaszok a rendszerváltásról (Napvilág)

 

Mi másról olvasna az ember a legszívesebben napozás közben, mint a rendszerváltásról? Akinek nem elég, hogy még a Balaton Soundon is arról hallgathat szignálokat, hogy a Kedves Vezetőnk félkézzel váltotta le, tökegyedül a komcsikat, az nyugodtan vegye kezébe a Napvilág kiadó kötetét,

 

amiben történészek magyarázzák el szócikkenként a magyarországi rendszerváltás rövid történetét.

 

Ebből a könyvből valószínűleg az is kiderül, hogy nem Orbán Viktor egyedül űzte el a szovjet tankokat. A szócikkes formátum teljesen strandkompatibilis, hiszen nem kell nagyon hosszasan odafigyelni és bármikor le lehet rakni, és maga a kötet is egészen könnyen hordozható, hiába a nehéz téma.

 

H. P. Lovecraft: Onnan túlról (Helikon)

 

H. P. Lovecraft egyre erősödő hazai táboráról már írtunk az Azonnalin, ki tudja, talán a növekvő népszerűség miatt, talán másért, de a Helikon zsebkönyv-sorozatában is felfigyeltek a horror és a weird atyjára.

 

Ennél a kötetnél nincs jobb, ha ismerkedni akarunk a kozmikus rettenet mesterével,

 

egyrészt azért, mert az összkiadás nagyalakú és keménytáblás, tehát egyértelműen nem strandkompatibilis, másrészről meg azért, mert a szerkesztés során frissítették a klasszikus művek fordításait. Lovecraftnél a vizekből mindig iszonyatos lények kerülnek elő, szóval inkább fürdés után olvasd!

 

Tőzsér János: Az Igazság Pillanatai (Pesti Kalligram)

 

Első blikkre talán ez a filozófiai esszé lóg ki leginkább a strandkönyves listáról, de jelezném, hogy nem azért, mert filozófia, meg mert unalmas, hanem azért, mert keménytáblás. Ezen túllépve viszont ez talán a legszórakoztatóbb szöveg, amit idén a kezembe vettem:

 

egy hétpróbás filozófus arról ír benne, hogy valójában miért teljesen értelmetlen dolog a filozófia.

 

Ez persze így ordas leegyszerűsítés, de tényleg erről van szó: Tőzsér János kegyetlen őszinteséggel, teljesen közérthető nyelven, de alaposan áll neki levezetni, hogy miért értelmetlen a filozófiai megismerés, mint olyan. Nem értem még a végére, pedig oda happy endet ígért az előszóban a szerző, alig várom! Majd a strandon befejezem.

 

Olvasnál még könyvekről? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, hogy világmárkákat hozzanak létre.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás