+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. június 29. szombat, 16:45
Mi a fene az a strandkönyv? Senki sem tudja! Mindenesetre mi most ajánlunk öt olyan könyvet, amit kifejezetten jó dolog lehet strandon olvasni: a sci-fi-től a történelmen és a filozófián át a horrorig! Miért is ne akarnál a rendszerváltásról, vagy a tengerből kijövő csápos szörnyekről olvasni a vízparton, vízpartokon?

Milyen a jó strandkönyv? A fene tudja, mit jelent egyáltalán ez a fogalom, nekem valami olyasmi ugrik be róla, hogy könnyű cipelni, nem baj, ha vizes vagy dinnyés lesz, és valami könnyed témát dolgoz fel, olvastatja magát.

 

De ez nem jelenti azt, hogy egy strandon olvasott könyv ne lehetne súlyos olvasmányélmény, ahogy azt ebben, a strandkönyv fogalmát körüljáró cikkben egy szerző megjegyzi: ha a könyvét a strandon olvassák, az azt jelenti, hogy az olvasó előtt a dögmelegben ott egy nagy víztömeg, és ő mégis inkább a könyvét olvassa, és ez jó dolog.

 

Ennek megfelelően én most nem csak könnyed könyveket fogok ajánlani,

 

bár arra igyekeztem odafigyelni, hogy fizikailag tényleg könnyen hordozható köteteket rakjak ide, így a Neil Gaiman-féle Sandman-képregény a maga közel két kilójával kimaradt. (És azon azért a főttkukoricalé sem mutat jól.)

 

+++

 

Blake Crouch: Hamis emlékek (Agave Könyvek)

 

Vannak ilyen tipikusan blockbuster fantasztikus könyvek, ahol van egy nagy központi ötlet, és abból valami hollywoodifilm-szerű akció bonatkozik ki. Ilyesmi Blake Crouch könyve, és ilyesmi volt az előző, a Sötét anyag című könyve, na meg a Wayward Pines-trilógiája, amiből csináltak is egy sorozatot.

 

Az ötlet most az, hogy megjelenik egy furcsa betegség, ami azzal jár, hogy a fertőzötteknek megjelenik a fejében egy hamis emlékkészlet,

 

egy olyan élet emlékei, amelyet nem éltek le. Ebből aztán egy szépen kivitelezett akcióthriller bomlik ki, ugyanis a betegség mögött egy emlékekkel operáló technológia áll (ennél többet bűn lenne elárulni róla), amit mindenki meg akar szerezni, főhőseink pedig el akarnak tüntetni. Ha van idén nyáron tökéletes strandkönyv, akkor ez az.

 

Farkas Balázs: Lu Purpu (FISZ)

 

Farkas Balázs nem a vidám történetek embere, legújabb kisregényében például a weird irodalom és a szépirodalom határmezsgyéjén jár: a téma egy baráti társaság nyaralása, mely során az introvertált főhős próbálja megérteni, hogy mit is keres egészen pontosan ott,

 

ahol a többiek egy titkos, okkult bulit keresnek, ahol állítólag megjelenik valami földöntúli.

 

Drogok, elidegenedés, depresszió, némi szex és szerelem, na meg egy adag okkultizmus van ebben a történetben, ami azzal indul, hogy a főhős majdnem belefullad a tengerbe. Az egész könyvet egy strandolás alatt ki lehet olvasni, ráadásul az olasz tengerparton játszódik, tehát végső soron nagyon is passzol rá ez a strandkönyv-dolog!

 

 

Kérdések és válaszok a rendszerváltásról (Napvilág)

 

Mi másról olvasna az ember a legszívesebben napozás közben, mint a rendszerváltásról? Akinek nem elég, hogy még a Balaton Soundon is arról hallgathat szignálokat, hogy a Kedves Vezetőnk félkézzel váltotta le, tökegyedül a komcsikat, az nyugodtan vegye kezébe a Napvilág kiadó kötetét,

 

amiben történészek magyarázzák el szócikkenként a magyarországi rendszerváltás rövid történetét.

 

Ebből a könyvből valószínűleg az is kiderül, hogy nem Orbán Viktor egyedül űzte el a szovjet tankokat. A szócikkes formátum teljesen strandkompatibilis, hiszen nem kell nagyon hosszasan odafigyelni és bármikor le lehet rakni, és maga a kötet is egészen könnyen hordozható, hiába a nehéz téma.

 

H. P. Lovecraft: Onnan túlról (Helikon)

 

H. P. Lovecraft egyre erősödő hazai táboráról már írtunk az Azonnalin, ki tudja, talán a növekvő népszerűség miatt, talán másért, de a Helikon zsebkönyv-sorozatában is felfigyeltek a horror és a weird atyjára.

 

Ennél a kötetnél nincs jobb, ha ismerkedni akarunk a kozmikus rettenet mesterével,

 

egyrészt azért, mert az összkiadás nagyalakú és keménytáblás, tehát egyértelműen nem strandkompatibilis, másrészről meg azért, mert a szerkesztés során frissítették a klasszikus művek fordításait. Lovecraftnél a vizekből mindig iszonyatos lények kerülnek elő, szóval inkább fürdés után olvasd!

 

Tőzsér János: Az Igazság Pillanatai (Pesti Kalligram)

 

Első blikkre talán ez a filozófiai esszé lóg ki leginkább a strandkönyves listáról, de jelezném, hogy nem azért, mert filozófia, meg mert unalmas, hanem azért, mert keménytáblás. Ezen túllépve viszont ez talán a legszórakoztatóbb szöveg, amit idén a kezembe vettem:

 

egy hétpróbás filozófus arról ír benne, hogy valójában miért teljesen értelmetlen dolog a filozófia.

 

Ez persze így ordas leegyszerűsítés, de tényleg erről van szó: Tőzsér János kegyetlen őszinteséggel, teljesen közérthető nyelven, de alaposan áll neki levezetni, hogy miért értelmetlen a filozófiai megismerés, mint olyan. Nem értem még a végére, pedig oda happy endet ígért az előszóban a szerző, alig várom! Majd a strandon befejezem.

 

Olvasnál még könyvekről? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter videón jelentette be, hogy vasárnap reggeltől vége a Németországgal szemben bevezetett korlátozásoknak.

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás