Ezek a pártok nem találtak maguknak európai frakciót

Szerző: Pintér Bence
2019.06.29. 09:24

Frakció nélkül maradt Nigel Farage, az olasz Öt Csillag Mozgalom és a Jobbik is.

Ezek a pártok nem találtak maguknak európai frakciót

Lejárt a frakcióalapítás adminisztratív határideje az Európai Parlamentben, megvan tehát, hogy mely pártoknak, képviselőknek nincsen egyelőre frakciója – írja a Europe Elects. Nyolc nemzet tizenegy pártjának 56 képviselője ül majd így függetlenként a parlamentben.

A két legnagyobb párt köztük a Nigel Farage-féle Brexit Párt 29 képviselővel és az olasz elitellenes Öt Csillag Mozgalom 14-gyel.

Az Öt Csillag, valamint a Brexit Párt szellemi elődje, a UKIP korábban EFDD (Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája) néven vitt közös euroszkeptikus frakciót a parlamentben, ez az alakulat azonban megszűnt, az Öt Csillag Mozgalom által tervezett frakcióhoz viszont nem jutott be elég párt az olasz baloldali populisták szövetségesei közül.

Az Öt Csillag egyetlen szövetségese, amely bejutott az Európai Parlamentbe, a devizahiteles témákat vivő horvát Živi Zid, akikről itt írtunk bővebben tavaly: most egyetlen képviselőjük frakció nélkül van. A baloldali pártok közül függetlenek maradnak még a nacionalista és EU-ellenes görög kommunisták (KKE), nekik két képviselőjük van egyébként.

A szélsőjobboldali, vagy nyugatról annak látszó pártok közül is többen frakció nélkül maradtak: ilyen a magyar Jobbik, amely még mindig nem tudta elvinni a néppártosodás üzenetét nyugatra,

a görög neonáci Arany Hajnal két képviselővel, illetve a szlovák neonáci Mi Szlovákiánk, Marian Kotleba pártja, szintén két képviselővel.

Ezeken pártokon kívül függetlenként ül a parlamentben az északír konzervatív, unionista DUP egy képviselője, legalábbis addig, amíg nincs brexit, aztán ide kell ülniük a katalan függetlenségieknek, akik ketten vannak, illetve a horvát Mislav Kolakušić-nak, aki bíróból lett EP-képviselő, és akit lapunk főmunkatársa, Techet Péter a horvát Donald Trumpként jellemzett, és aki indulni akar a következő horvát elnökválasztáson.

Végül pedig továbbra is függetlenként ül a német viccpárt, a Die Partei vezetője, Martin Sonneborn, mert bár ugyan egy képviselőjük beült a Zöldekhez trollkodásból,

Sonneborn továbbra is egymillió eurót kér azért, hogy bárhová is csatlakozzon.

A helyzet nem végleges, hiszen a kimaradó pártok továbbra is bármikor csatlakozhatnak egy-egy frakcióhoz, vagy alapíthatnak új frakciót, amennyiben megfelelnek a követelményeknek: a frakcióalapításhoz legalább 25, hét különböző tagországból választott EP-képviselőre van szükség.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek