Jó hely Felcsút, de nem egy Dnyeszter Menti Köztársaság!

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.28. 08:41

Egy Felcsútról távozó albán focista helyezte nagyjából el a világtérképen, mennyire magas színvonalúak azok a körülmények, amiket a közpénzen fenntartott akadémia tud teremteni.

Jó hely Felcsút, de nem egy Dnyeszter Menti Köztársaság!

Annyira nem szakítja le a plafont a hír, hogy Liridon Latifi a moldáv FC Sheriff Tiraszpolhoz igazolt, és talán még az sem, hogy a felcsúti Puskás Akadémiától ment oda, de Latifi az új klubjánál már nyilatkozott is, többek közt előző klubcsapatáról, ezt pedig érdemes ízlelgetni kicsit.

„A Puskás Akadémia a magyar futball első osztályában szerepel, de annak ellenére, hogy egy akadémia, nem régen. Jó az infrastruktúra, nagyszerűek a feltételek az edzéshez. De ha Tiraszpolba igazolsz, akkor látod, hogy itt tényleg minden a legmagasabb szinten van”

– mondta új csapata honlapjának az albán Latifi.

A Sheriff Tiraszpol amúgy valóban magasabban jegyzett csapat, mint a Felcsút, hiszen legutóbb például moldáv bajnok lett, emiatt indul a Bajnokok Ligája selejtezőjében, és az elmúlt tíz évben háromszor is szerepelt az Európa-liga csoportkörében. Ehhez képest a Felcsút évről évre az NB I-ben maradásért küzd, bár 2018-ban bejutottak a Magyar Kupa döntőjébe.

LIRIDON LATIFI ÚJ MEZÉVEL (FOTÓ: FC-SHERIFF.COM)

Azért mégis érdemes kicsit belegondolni, mi az, ami Latifi szerint a legmagasabb szinten van Felcsúthoz képest: a Sheriff a moldáv bajnokságban játszik, hiszen Tiraszpol hivatalosan Moldovában van, igazából a kvázi független Dnyeszter Menti Köztársaság fővárosáról van szó. A moldáv hatóságoknak semmilyen beleszólása nincs a Csongrád megyei méretű állam dolgaiba, de egyetlen ENSZ-tag sem ismeri el önállóságát, még az az Oroszország sem, amihez sokan csatlakozni szeretnének az ott élők közül Moldova helyett.

Moldova Európa legszegényebb országa, a Dnyeszter Menti Köztársaság még ezen belül is szegénynek számít.

Szóval itt van a Felcsúthoz képest minden igényt kielégítő helyzet. A Transfermarkt adatai alapján a Felcsút kerete összértéke jelenleg 7,8 millió euró, a Sheriffé 11 millió, de abban mindkét klub megegyezik, hogy a világ minden tájáról igazoltak játékosokat. 

De nem csak ebben hasonlít a Felcsút és a Sheriff: ugyanis mindkettő friss vállalkozás: a Sheriffet 1997-ben alapították, amikor a cselesen Sheriff névre hallgató, az élelmiszerektől kezdve a mobilhálózaton át egészen a tévécsatornákkal foglalkozó cég beszállt a futballba, 2002-ben pedig már egy saját stadiont is kapott a klub. Ez szinte rímel arra, hogy a miniszterelnökösködésen kívül szintén sok dologgal foglalkozó Orbán Viktor megalapította 2005-ben a Puskás Akadémiát, 2014-ben pedig egy új stadiont is épített nekik.

FOTÓ: Tiraszpoli kép a Wikipediáról

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek