Visszaléptette az MSZP a csepeli polgármesterjelöltjét, nem tudni, lesz-e összefogás

Szerző: Pintér Bence
2019.06.27. 14:14

A helyi MSZP szerint nem volt konszenzus a hatpárti tárgyalásokon Takács Mónika polgármesterjelölt mögött Csepelen, a legtöbb általunk megkérdezett szereplő szerint viszont csak a jelölt személyében volt konszenzus a tárgyalásokon. Hol az igazság, és ki az új ellenzéki jelölt Csepelen?

Visszaléptette az MSZP a csepeli polgármesterjelöltjét, nem tudni, lesz-e összefogás

Takács Mónika (a képen középen) csepeli önkormányzati képviselő egészen szerdáig az MSZP és egyben az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt Csepelen, ahol jelenleg fideszes a városvezetés – szerda délután azonban először a helyi MSZP, majd Takács Mónika is arról posztolt a Facebookon, hogy immár nem ő a párt jelöltje a pozícióra. Csepel egyébként olyan kerület, ahol a baloldali megállapodás szerint az MSZP jelölhet polgármestert.

Mivel a posztokból nem volt világos, hogy mi történt, ezért megpróbáltuk felfejteni az ügyet. Beszéltünk többekkel a helyi MSZP környékéről is, akik nem vállalták a nevüket, és akik nem értettek egyet a döntéssel – a döntéssel, amiről éppen ezért nem is akarták elmondani, hogy hogyan is volt pontosan.

MSZP: Nem volt konszenzus a jelölt mögött

Végül először Szenteczky Jánost, az MSZP helyi önkormányzati képviselőjét értük el (a képen jobbra), aki arról beszélt, hogy

Takács Mónikát csak jelölt-jelöltként fogadták el, de személyében nem tudtak megegyezni a többi párttal,

azt azonban nem részletezte, hogy melyik pártokkal. Bár az MSZP posztjában ott van, hogy az EP-választás óta vannak problémák, így talán a DK-ra és a Momentumra lehetne következtetni.

Mindenki más: Volt konszenzus a jelölt mögött

A helyi DK-t erősítő Horváth Gyula azonban kérdésünkre leszögezte: ők betartják a megállapodást, és elfogadják az MSZP-P által jelölt jelöltet, legyen az bárki – nekik Takács Mónikával sem volt gondjuk, nem kérdőjelezték meg az alkalmasságát. Szenteczky szerint már az EP-választás előtt sem volt konszenzus, de utána lépéskényszerbe került az MSZP az ügyben, olyan jelöltet akartak találni, aki mögé mindenki be tud állni.

Sikerült elérnünk Bangóné Borbély Ildikót is, a csepeli MSZP vezetőjét, aki viszont ismét csak azt erősítette meg – és ezt fejtette ki egy újabb Facebook-posztban is –, hogy Takács Mónika mögé nem állt be a többi párt, hiába állítják ezt most, nem határoztak erről olyan formában, ami bármiféle kötőerővel bírna. Arra azonban nem válaszolt, hogy a többi párt közül bármelyik is expliciten kérte-e Takács lecserélését egy másik jelöltre. BAngóné megismételte nekünk is, hogy ők az összefogásért dolgoznak továbbra is.

Takács Mónika szerint viszont éppenhogy konszenzus volt a személyében az egyeztetéseken, és a többi párt támogatja még őt továbbra is, csak az MSZP-P farolt ki mögüle, mégpedig olyan hatalmi ambíciók miatt, amiket ő nem tudott támogatni – hogy pontosan milyen hatalmi ambíciókról van szó, azt nem akarta részletezni. A többi párt támogatását bizonyíthatja az is, hogy posztja alatt például a korábban a helyi LMP-t erősítő dr. Tenk András kommentelte, hogy a „valódi összefogás” még mindig várja őt. A DK-s Horváth Gyula pedig ugye elmondta, hogy ők azt támogatják, akit a fővárosi megállapodás alapján az MSZP-P végül jelöl.

Megkérdeztük az ellenzéki egyeztetésekre rálátó Tenket is, aki elmondta, hogy tulajdonképpen szerinte csak Takács Mónika személyében volt konszenzus a tárgyalások során,

minden egyéb kérdésben – hogy hogyan osszák fel például a képviselői körzeteket a tárgyaló pártok – viszont nem, ezért is meglepő az MSZP-P lépése.

Ez alapján inkább tűnik úgy, és ezt erősítették meg többen is, hogy egy belső MSZP-s harcról van szó. Az MSZP-frakcióban ülő, de egyébként függetlenként bejutó Takács Mónika, aki a csepeli Munkásotthon vezetője, elmondta lapunknak, hogy mióta felkérték, egyre inkább kiderült, hogy nem tud együtt dolgozni Szenteczky Jánossal, és azt a jelzést kapta tőlük, hogy nem képviseli jól az MSZP érdekeit a csepeli tárgyalásokon. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy az MSZP egyébként gyakran segítette pénzzel a csepeli Munkásotthon működését, ezért nagyon hálás nekik.

Takács nagyon örül neki, hogy a visszaléptetése óta milyen sok pozitív üzenetet kapott a csepeliektől, de éppen ezért szomorú is, mert úgy érzi, hogy

ez a mostani bonyodalom veszélyezteti a helyi fideszes vezetés leváltását – főleg azért, mert az új jelöltet  szerinte nem ismeri senki. Na de ki az új jelölt?

Szenteczky szerdán még nem akart beszélni az új jelölt személyéről, annyit mondott róla, hogy nem aktív politikus, külsős jelölt, olyan személy, aki a kevésbé köthető az MSZP-hez, inkább a civil világhoz van közel. Az Azonnali közben több forrásból is úgy értesült, hogy

Csepelen az MSZP-P új jelöltje egy párbeszédes politikus, Erdősi Éva lesz (a képen balra).

Hogy mögé aztán ki áll be, és ki nem, és hogy sikerül-e végül ezen a vonalon tető alá hozni a megállapodást Csepelen, az a jövő zenéje.

FOTÓ: MSZP Csepel / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek