Tüntettek a székelyek az úzvölgyi incidensek miatt

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.27. 19:16

Sepsiszentgyörgy főterén gyűltek össze a békés demonstrálók.

Tüntettek a székelyek az úzvölgyi incidensek miatt

Demonstrációt szervezett Sepsiszentgyörgy főterére az Erdélyi Magyar Néppárt az úzvölgyi temetőben történt incidensek, valamint az azt követő események miatt, amelyen körülbelül ezren vettek részt. Az EMNP-nek nem ez az első megmozdulása a temető miatt, nemrég Csíkszeredában tartottak hasonlót, akkor több százan vettek részt rajta, a zuhogó eső ellenére.

A csíkszeredai tüntetésen még az EMNP volt a szervező, a mostanihoz már a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács is csatlakozott

A konfliktus óta két olyan dolog is történt, amely sértőnek mondható a székely, és az erdélyi közösségre nézve, egyrészt a dormánfalvi önkormányzat saját tulajdonaként telekkönyveztette a katonai temetőt, hiába támadta azt meg a Hargita Megyei Tanács bíróságon.. A székelyek most épp azért perelnek újra, mert az első bírósági döntés megszületése előtt lépte meg ezt a kataszteri hivatal.

A másik dolog, amit az erdélyi magyar politikusok sérelmeztek, hogy a román művelődési minisztérium jóváhagyta az úzvölgyi temető ortodox keresztjeinek művészeti koncepcióját.

Visszamenőleg, holott az még az engedélyeztetéshez kellett volna.

Szerdán aztán megkezdődtek a tárgyalások a román és a magyar védelmi tárca között a lehetséges megoldások kereséséről. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, a magyar küldöttség vezetője az MTI-nek azt mondta, világossá vált a román fél számára, hogy az ortodox keresztek a magyar katonák sírjai fölé kerültek. Tárgyalni fognak majd a továbbiakban is, szeptemberben folytatják, akkor közösen fogják bejárni a helyszínt a felek.

A csütörtöki tüntetés mindössze egy órán át tartott, a legnagyobb erdélyi magyar párt, az RMDSZ politikusai bár jelen voltak a helyszínen, nem szólaltak fel.

Benedek Erika, az EMNP Kovászna megyei elnöke azt mondta:

„Nem jókedvünkből vagyunk most itt, hanem kötelességből, a rendkívüli idők miatt.

Most kötelességünk közösen megfogalmazni, kimondani mondatokat, nem lehet jövőt építeni a múlt, a közös múlt, egymás múltjának tisztelete nélkül. Ami Úzvölgyében ttörtént és örténik  az nemcsak a magyar múlttal szembeni tiszteletelnség – bár elsősorban az –, hanem az emberi méltóság egy olyan mélységes meggyalázása, olyan döntések és tettek hosszú sorozata, amely a történelmi tényeken túl nem tart tiszteletben fizikai, földrajzi határokat, az evilági és túlvilági közt húzódó spirituális határt, de e tettek elkövetői önmaguk méltóságát sem tartják tiszteletben”.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke felszólalásában utalt az 1996-os román és magyar állam közötti megállapodásra, modván, hogy amennyiben Románia ennek szellemében cselekedne, akkor most nem kellene tüntetni.

„Belekényszerítettek minket egy olyan helyzetbe, amiből majdhogynem éles etnikai konfliktus bontakozott ki”

– mondta Sándor Krisztina, és megemlítette a szerdai tárgyalásokat is, mint egy megoldási folyamat kezdetét. Sándor elmondta, hogy bár elképzelhető, hogy lankadni fog nyáron a történetet övező figyelem, de a probléma felkerült az erdélyi magyarság máig megoldatlan problémáinak listájára.

Csomortányi István, az EMNP nemrég (egyesek szerint jogszerűtlenül megválasztott) elnöke felemlegette a kataszteri hivatal lépését, a művészeti koncepció jóváhagyását, de a nemrég sürgősségi kormányrendelettel elfogadott új román közoigazgatási törvénykönyvet is, amely egyes politikusok szerint súlyosan visszaveti a kissebbségi nyelvi jogok alkalmazását. „Nincs tétovázni való időnk, teljesen világos, hogy olyan időszak köszöntött be, amikor a magyar közösségnek nem csupán a paragrafusok között bújkálva, nem csupán papírokkal, beadványokkal, a hivatalok útvesztőiben, hanem a köztereinken, a városainkban is meg kell mutatni, hogy valami nincsen rendben, és valami nagyon nincsen rendben: állami szintre emelkedett Romániában a magyarellenesség” - mondta a pártelnök, aki szerint az úzvölgyi incidens egyetlen haszna, hogy megmutatta az ország valódi arcát. Csomortányi sérelmezte, hogy az EU nem lép közbe, mondván, bezzeg a kölni alpolgármester a kolozsvári Pride-ra el tudott menni.

A demonstráció békésen ért véget. A résztvevők Incze Zsolt református esperes szavaira imádkoztak, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

FOTÓ: Gergely Előd Gellért/Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek