Márki-Zay Péter a testi fenyítésről: Ha valaki emiatt a Fideszre szavaz, akkor lelke rajta!

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.26. 09:43

A társadalmi vitát nem bánja Hódmezővásárhely polgármestere, de az Azonnalinak elmondta: szerinte ha valaki a gyerekek testi fenyítéséről vallott nézetei miatt elfordul tőle, az a Fidesz malmára hajtja a vizet.

Márki-Zay Péter a testi fenyítésről: Ha valaki emiatt a Fideszre szavaz, akkor lelke rajta!

Több, mint egy éve nem szerepelt ennyire stabilan a magyar sajtóban Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter, de a mostaninak valószínűleg nem örül annyira: 2018-ban Lázár János Fideszének váratlan legyőzése miatt lett az aktuális politikai celeb, most viszont azért, mert egy rádiós interjúban azt fejtegette, hogy szerinte gyermeknevelésben megengedhető a testi fenyítés is.

Valószínűleg a jelenleg épp összellenzéki jelöltek kasztingolásával foglalkozó politikus is érezte, hogy érdemes lenne kicsit tisztázni a dolgokat, és Facebookra írt egy jó hosszú posztot, amiben többek közt azt is elmondja, hogy nem csak a bántalmazást ítéli el, hanem a válást és az abortuszt is. 

Ha már az eddigi egy helyett gyorsan két támadási felületet is gyártott kevéssé jobbos szimpatizánsainak, felhívtuk!

+++

Facebookon jelentette meg a kiigazítását a gyermekek testi fenyítésével tett kijelentésével kapcsolatban, de hozzá is tette, hogy a bántalamzás épp úgy elfogadhatatlan, mint a válás vagy az abortusz. Nem félt attól, hogy azért az ön szavazóinak jó része nem kifejezetten jobboldali és elveszti őket?

Annak, amit én képviselek, épp az a lényege, hogy nem jobb- és baloldal számít. Én is támogatok baloldali politikusokat, és nem is szabad titoknak lennie senki előtt, hogy én jobboldali vagyok. Azt is leszögeztem, én nem változtatnék az abortusz szabályozásán, csak nem értek egyet vele. Ezt felvállalom.

Jó, de ezek olyan témák, amikben még a jobboldalon sincs konszenzus.

Ha emiatt valaki a Fideszre szavaz, akkor lelke rajta!

Ezek szerint ha valaki ezek miatt a kijelentések miatt elfordul öntől, az a Fidesz malmára hajtja a vizet?

Ha valaki így tesz, akkor igen.

A testi fenyítés mit jelent, ha nem a gyermek bántalmazását? Azért abban benne van az is, hogy fáj.

Akár az is benne van, nem mondom, hogy nem elképzelhető, de nem az a célja. Az a célja, hogy eldöntsük, ki kontrollál. Amikor egy barátom vitatkozik a valahol maradni akaró gyerekkel, akkor én fölkapom és elviszem. Ezt nem is lehet máshogy hét gyerekkel, nem mehetnek hét irányba. 

Visszanézve: a kijelentést bánta meg vagy azt, hogy magyarázkodnia kell miatta?

Ez egy olyan társadalmi vita, aminek szerintem nem sok köze van ahhoz, hogy az Orbán-rendszert el kell takarítani. A vita engem nem zavar önmagában, de ha valaki emiatt azt mondja, hogy maradjon az Orbán-rendszer, azt sajnálnám, emiatt biztos szerencsétlen volt egy szavazókat megosztó vitát provokálni. De a véleményemet válallom.

Úgy látom, hogy a testi fenyítés szó okozta a felháborodást, nyilvánvalóan mást értünk ezalatt.

Szó sincs róla, hogy ütlegelni vagy bántalmazni kell a gyereket, ezt elítélem én is. De elítélem a törvényi szabályozást is, amelyik álszent módon börtönbe zárna valakit, mert a fenekére üt a gyereknek. Bár azt gondolom, hogy a magyar gyakorlat sem ezt követi. 

Ha most készülne az ominózus interjú, milyen szót használna a testi fenyítés helyett?

Ezen még nem gondolkoztam, de én nem azt vezettem le, hogy a gyereket szabad verni, és aki végighallgatja az interjút, annak is tiszta lesz. Ha valaki megnézi valaki a testi fenyítés definícióját, annak is ott van, hogy ez korántsem csak bántalmazásról szól, hanem bizonyos értelemben a korlátozásról is. 

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a következőképpen definiálja a testi fenyítést: „testi erő alkalmazásával történő bármilyen büntetés, melynek célja, hogy akárcsak a legcsekélyebb mértékben is fájdalmat vagy kényelmetlenséget okozzon”.

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek