Karácsony nagyot nyert az előválasztáson

Szerző: Bakó Bea
2019.06.26. 17:22

Karácsony Gergely magabiztosan, 49 százalékkal megnyerte a budapesti előválasztást. Kálmán Olga el se ment az eredményhirdetésre.

Karácsony nagyot nyert az előválasztáson

Karácsony Gergely nyerte meg a budapesti ellenzéki előválasztást, tudta meg az Azonnali több ellenzéki párttól. Karácsony győzelmét pártjából, a Párbeszédből származó forrás is megerősítette, és időközben Karácsony Gergely is kiposztolta a Facebook-oldalára.

Este hatkor kiderültek a végeredmények, amelyek igazolták az információt. Az eredményt Magyar György, a civil választási bizottság elnöke jelentette be:

Kerpel-Fronius: 9 792 szavazat, ami 14,3 százalék;
Kálmán Olga: 25 093 szavazat, ami 36,7 százalék;
Karácsony Gergely: 33 355, ami 49 százalék.

Az előválasztás biztosan érvényes lesz, hiszen a kitűzött ötvenezernél jóval többen, 68 240-en szavaztak le érvényesen a három ellenzéki főpolgármesterjelölt-jelöltre. Ez a budapesti választóknak kb. 4,9 százaléka.

Figyelemreméltó Gyurcsány Ferenc DK-elnök délutáni Facebook-posztja, amelyben ezt írta: „Karácsony Gergely megmutatta, hogy tud küzdeni. Jól állt neki, engem is meglepett teljesítménye, semmi oka szégyenkezni. Kálmán Olga újságíróból pár hét alatt politikus lett, kiderült, hogy nemcsak népszerű kérdező, hanem felelős cselekvő is tud lenni. Kerpel-Fronius Gábor ismeretlenként is végtelenül szimpatikusan lépett a politika világába, most megismert személyisége és felkészültsége egyaránt feljogosítja, hogy politikai vezető legyen.” Posztjában az is beszédes, hogy saját jelöltjükről múlt időben írt: „Hittünk abban, hogy a polgári, európai szabad Budapest érdekeit Kálmán Olga képviselné a legjobban.”

Karácsony Gergely előbb azt posztolta ki délután a részvételre vonatkozóan, hogy „köszönöm, Budapest”, majd azt is kiírta: „Győztünk.”

Az eredményeket bejelentő sajtótájékoztatóra a DK által támogatott Kálmán Olga el se ment.

Karácsony az eredményhirdetés után megköszönte mindenkinek a támogatást, és azt is mondta, hogy „több Kálmán Olgát a politikába!” – mindez annak kapcsán hangzott el, hogy több nőt szeretne a politikába. Karácsony szerint most véget ért az a korszak, amikor az ellenzéki pártok egymással rivalizálnak, és közösen fogják Budapestet megváltoztatni. Ő innentől kezdve a budapestiek jelöltje, a pártokat persze szövetségesként elfogadja – mondta.

Hogy mit gondolnak a budapestiek az előválasztásról, azt itt nézheted meg: 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek