Kinyírod a spermáidat, ha gyorskaját eszel

Szerző: Petróczi Rafael
2019.06.25. 15:15

Hiába az életmódváltás: ha egyszer fiatal fiúként telezabáltad magad egészségtelen, zsíros ételekkel, lehet, hogy soha nem lesz gyereked. Hogy miért? A Harvard Egyetem kutatói elmagyarázzák.

Kinyírod a spermáidat, ha gyorskaját eszel

Az nem volt titok eddig sem, hogy a táplálkozás – nemtől függetlenül – komoly befolyással van a termékenységünkre. Az ezt mérő kutatások eddig azonban rendszerint a már testi fejlődés minden fázisán keresztülment emberekre fókuszáltak, így csak kevés ismeretünk volt arról, hogy a fejlődésben lévő szervezetet hogyan érintheti a táplálkozás minősége.

Vajon a fiatalság megvédi a termékenységünket akkor is, ha egészségtelenül étkezünk?

Így egyél, ha virgonc spermiumokat akarsz!

Az amerikai Harvard Egyetem friss kutatása szerint közel sem, sőt, a fiatalkori kalóriazabálás egy életre „kiherélheti” a fiúkat. A Harvard kutatói konklúziójukat közel háromezer fiatal férfi egészségügyi adataira alapozzák, akik azelőtt vettek részt egy teljes körű orvosi kivizsgáláson, hogy megkezdték szolgálatukat a dán fegyveres erőknél. A fiatalok átlagos életkora 19 év volt.

A kutatás alanyai között négyfajta étkezési szokást azonosítottak: a nyugati típusú táplálkozást a vörös és a feldolgozott hús, valamint a kifejezetten hizlaló és cukros ételek, italok jellemzik. Ide tartoznak az olyan készítmények is, mint a pizza, a sült krumpli vagy a különböző rágcsák. A Smørrebrød-féle étrend (ami nevét egy tradicionális skandináv szendvicsfajtáról kapta) feldolgozott húsokat, teljes kiőrlésű gabonákat, majonézt, halat, fűszereket és tejtermékeket tartalmaz. A hagyományos vegetáriánus étrend rengeteg zöldséggel, valamint szójatejjel és tojással operál, míg az úgynevezett „prudens” táplálkozás legfőképpen csirkét, halat, zöldségeket és gyümölcsöket takar.

A Harvard eredményei szerint

azoknak a fiúknak voltak a legegészségesebb spermiumai – mérjük azt akár a spermiumok számában, koncentrációjában vagy mozgékonyságában –, akik ez utóbbi kategória szerint élik mindennapjaikat;

utánuk következnek vegetáriánusok, majd pedig a Smørrebrød-étrendet követők. A legrosszabb termékenységi eredményekkel nem meglepő módon a nyugati táplálkozási normákat követők rendelkeztek.

Mi a tudományos magyarázat?

Persze a spermiumok egészségét lehet javítani életmódváltással, ám a kutatás tanúsága szerint ennek mértéke korlátozott. Az egészségtelen étkezés ugyanis az úgynevezett Sertoli-sejteket károsítja, visszafordíthatatlanul.

A heréken belül ezek a sejtek felelnek – amolyan védőburokként – a spermiumok egészséges fejlődéséért.

A Sertoli-sejteken belül alakul ki az érett spermiumokra jellemző ék alakú fej, aminek a petesejtbe való behatoláskor van kulcsfontosságú szerepe. Továbbá a Sertoli-sejtekben fejlődik ki a spermiumok mozgását lehetővé tevő ostor is. A kutatók szerint

a gyorskaják a Sertoli-sejtek működéséhez szükséges antioxidánsok mennyiségét csökkentik a szervezetben, ezzel akkora stresszt okozva a Sertoli-sejteknek, hogy azok végérvényesen elhalnak.

Így a nemzésre alkalmas spermiumok számának csökkenése permanens probléma marad, hiába változtat az ember az életmódján.

A folyamat nem csupán a spermiumok termékenységére, hanem mennyiségére is negatív hatással van. Ez utóbbinak már rövid távon lehetnek mentális kockázatai is. Ahogy arra a kutatás vezetője, dr. Jorge Chavarro felhívta a figyelmet: sok érzékenyebb, fiatal férfi számára a férfiasságuk egyik mérője lehet az, hogy mennyi spermát termel a szervezetük.

A Harward Egyetem kutatási eredményeit alátámasztani látszik az a 2017-es összegző tanulmány is, amit egy nemzetközi kutatócsoport végzett a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. Eszerint a nyugati kultúrkörbe (Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Új-Zéland) tartozó férfiak körében 1973 és 2011 között 59,3 százalékponttal csökkent átlagosan az egy fő által termelt spermiumok száma.

FOTÓMONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali a Pexels és a Picsart képei alapján

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek