+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 25. kedd, 15:15
Hiába az életmódváltás: ha egyszer fiatal fiúként telezabáltad magad egészségtelen, zsíros ételekkel, lehet, hogy soha nem lesz gyereked. Hogy miért? A Harvard Egyetem kutatói elmagyarázzák.

Az nem volt titok eddig sem, hogy a táplálkozás – nemtől függetlenül – komoly befolyással van a termékenységünkre. Az ezt mérő kutatások eddig azonban rendszerint a már testi fejlődés minden fázisán keresztülment emberekre fókuszáltak, így csak kevés ismeretünk volt arról, hogy a fejlődésben lévő szervezetet hogyan érintheti a táplálkozás minősége.

 

Vajon a fiatalság megvédi a termékenységünket akkor is, ha egészségtelenül étkezünk?

 

Így egyél, ha virgonc spermiumokat akarsz!

 

Az amerikai Harvard Egyetem friss kutatása szerint közel sem, sőt, a fiatalkori kalóriazabálás egy életre „kiherélheti” a fiúkat. A Harvard kutatói konklúziójukat közel háromezer fiatal férfi egészségügyi adataira alapozzák, akik azelőtt vettek részt egy teljes körű orvosi kivizsgáláson, hogy megkezdték szolgálatukat a dán fegyveres erőknél. A fiatalok átlagos életkora 19 év volt.

 

A kutatás alanyai között négyfajta étkezési szokást azonosítottak: a nyugati típusú táplálkozást a vörös és a feldolgozott hús, valamint a kifejezetten hizlaló és cukros ételek, italok jellemzik. Ide tartoznak az olyan készítmények is, mint a pizza, a sült krumpli vagy a különböző rágcsák. A Smørrebrød-féle étrend (ami nevét egy tradicionális skandináv szendvicsfajtáról kapta) feldolgozott húsokat, teljes kiőrlésű gabonákat, majonézt, halat, fűszereket és tejtermékeket tartalmaz. A hagyományos vegetáriánus étrend rengeteg zöldséggel, valamint szójatejjel és tojással operál, míg az úgynevezett „prudens” táplálkozás legfőképpen csirkét, halat, zöldségeket és gyümölcsöket takar.

 

A Harvard eredményei szerint

 

azoknak a fiúknak voltak a legegészségesebb spermiumai – mérjük azt akár a spermiumok számában, koncentrációjában vagy mozgékonyságában –, akik ez utóbbi kategória szerint élik mindennapjaikat;

 

utánuk következnek vegetáriánusok, majd pedig a Smørrebrød-étrendet követők. A legrosszabb termékenységi eredményekkel nem meglepő módon a nyugati táplálkozási normákat követők rendelkeztek.

 

Mi a tudományos magyarázat?

 

Persze a spermiumok egészségét lehet javítani életmódváltással, ám a kutatás tanúsága szerint ennek mértéke korlátozott. Az egészségtelen étkezés ugyanis az úgynevezett Sertoli-sejteket károsítja, visszafordíthatatlanul.

 

A heréken belül ezek a sejtek felelnek – amolyan védőburokként – a spermiumok egészséges fejlődéséért.

 

A Sertoli-sejteken belül alakul ki az érett spermiumokra jellemző ék alakú fej, aminek a petesejtbe való behatoláskor van kulcsfontosságú szerepe. Továbbá a Sertoli-sejtekben fejlődik ki a spermiumok mozgását lehetővé tevő ostor is. A kutatók szerint

 

a gyorskaják a Sertoli-sejtek működéséhez szükséges antioxidánsok mennyiségét csökkentik a szervezetben, ezzel akkora stresszt okozva a Sertoli-sejteknek, hogy azok végérvényesen elhalnak.

 

Így a nemzésre alkalmas spermiumok számának csökkenése permanens probléma marad, hiába változtat az ember az életmódján.

 

A folyamat nem csupán a spermiumok termékenységére, hanem mennyiségére is negatív hatással van. Ez utóbbinak már rövid távon lehetnek mentális kockázatai is. Ahogy arra a kutatás vezetője, dr. Jorge Chavarro felhívta a figyelmet: sok érzékenyebb, fiatal férfi számára a férfiasságuk egyik mérője lehet az, hogy mennyi spermát termel a szervezetük.

 

A Harward Egyetem kutatási eredményeit alátámasztani látszik az a 2017-es összegző tanulmány is, amit egy nemzetközi kutatócsoport végzett a Jeruzsálemi Héber Egyetemen. Eszerint a nyugati kultúrkörbe (Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Új-Zéland) tartozó férfiak körében 1973 és 2011 között 59,3 százalékponttal csökkent átlagosan az egy fő által termelt spermiumok száma.

 

FOTÓMONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali a Pexels és a Picsart képei alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás