Felajánlotta magyar érdekeltségeinek eladását az E.On

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.24. 22:41

A német óriáscég magyar és cseh érdekeltségeitől is megszabadulna annak érdekében, hogy engedélyezze az Európai Bizottság az Innogy felvásárását.

Felajánlotta magyar érdekeltségeinek eladását az E.On

Az E.On német energetikai csoport felajánlotta, hogy magyar villamosenergia-üzletágának egy részét eladja az Európai Bizottság monopóliumellenes aggálya miatt – írja a Reuters.

Johannes Teyssen vezérigazgató tájékoztatása szerint az E.On emellett felajánlotta, hogy hogy eladja Csehországban az általa megvenni kívánt Innogy gáz- és villamosenergia-érdekeltségeit, illetve leadja 260 ezer fűtési ügyfél kiszolgálását, és 32 elektromos autók számára fenntartott töltőállomás üzemeltetését Németországban.

Az Európai Bizottság még márciusban jelentette be, hogy kivizsgálja az Elműben és az Émászban is tulajdonos Innogy megszerzését, mivel a tranzakció az egész térségben veszélyeztetné a versenyt,

de Németországban és más EU-tagországokban is az elektromos áram fogyasztói árának emelkedéséhez vezethet.

Eredetileg arról lett volna szó, hogy a két német energetikai cég, az E.On és az RWE között zajlik le egy nagy tranzakció sorozat: az RWE megszerezte volna az E.On megújuló energetikai, illetve atomenergiával foglalkozó részeit, az E.On pedig az RWE-leányvállalat Innogyt, ez utóbbi érdekeltségeibe tartozik Magyarország is többek közt.

Az első részt jóvá hagyta az Európai Bizottság, de a másodikat inkább részletesebben vizsgálta, miután sem az E.On, sem az Innogy nem volt hajlandó extra kötelezettségeket vállalni az eredeti elsődleges vizsgálat során.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Bizottság engedményeket vár az E.On részéről, és július 23-ig kaptak határidőt ennek eldöntésére.

FOTÓ: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek