Legyőzi-e újra Erdoğanékat a török ellenzék Isztambulban? Ma kiderül

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.23. 11:37

Tízezrek térnek vissza Isztambulba a tengerpartról, hogy részt vegyenek a hatalom által újra kiírt önkormányzati választáson: márciusban Ekrem İmamoğlu, a kemalista ellenzéki kerületi polgármester szorosan ugyan, de legyőzte a kormánypárti Binali Yıldırımet, a korábbi miniszterelnököt, Erdoğan hű emberét, de Erdoğan érvénytelennek nyilváníttatta az eredményt. A megismételt választáson rekordmagas részvétellel számolnak.

Legyőzi-e újra Erdoğanékat a török ellenzék Isztambulban? Ma kiderül

Vasárnap újra arról szavaz Isztambul, hogy ki vezesse a várost – azért újra, mert március 31-én már egyszer eldöntötték, és akkor szorosan bár, de a Kemal Atatürk által 1923-ban alapított, ellenzéki szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, az isztambuli Beylikdüzü városrész polgármestere, Ekrem İmamoğlu legyőzte az AKP kormánypárt jelöltjét, Binali Yıldırım korábbi miniszterelnököt – mindössze tizenháromezer szavazat különbséggel.

Akkor Recep Tayyip Erdoğan török elnök még a szavazatok újraszámlálását követően is azt mondta: ilyen szoros eredmény tudatában senkinek nincs joga kijelenteni a 15 milliós világvárosban, hogy győzött (holott ezt lényegében mindkét fél megtette), pártja pedig panasszal is élt pár apró szabálytalanság miatt. A török legfelsőbb választási bizottság ezért rögtön érvénytelenítette a választás eredményét, és június 23-ára tűzte ki az ismétlést.

Nem kellett kétszer mondani a helyieknek. Tízezrek tértek vissza a városba a törökországi strandokról azért, hogy szavazzanak: Bilal Ekşi, a Turkish Airlines vezérigazgatója szombaton külön Twitter-posztot írt arról, hogy huszonnégy járatot indítottak pluszban isztambuli úticéllal, hogy kiszolgálják a megnövekedett igényeket. Helyi médiumok drónvideókat posztolnak az isztambuli Esenler-városrészben található buszpályaudvarról, ahogy áll körülötte a dugó.

Hogy a nyaralások miatt ne veszítsen szavazókat, az ellenzék már hetek óta kampányol az üdülőtelepüléseken is. Az északnyugat-törökországi Çanakkale-tartományban például olyan képeslapokkal szórták meg a nyaralókat, amin cápaveszélyre figyelmeztetnek június 23-án, a választás napján: „A bozcaadai strandokon június 23-án cápatámadást jeleznek előre. Válasszatok inkább Isztambulban. Ne legyen cápaeledel belőletek!” A görög Kosz-szigettel szemben található Bodrumban pedig arra figyelmeztetik az isztambuli polgárokat, hogy a strandok havazás miatt zárva lesznek június 23-án.

Mi a tét?

Isztambulban 10,5 millió lakos élhet a választójogával: a március 31-i voksoláson ebből 8,8 millióan adták le a szavazatukat, ami akkor 84 százalékos választási részvételt jelentett. A közvélemény-kutatók a megismételt szavazásra még nagyobb részvételt jeleznek előre. A török és a nemzetközi sajtó is úgy tekint erre a napra, hogy

ez egy fontos ütközet a török ellenzék és az egyre autoriterebbé váló Erdoğan elnök között.

A berlini Die Tageszeitung napilap főleg török újságírók által írt Gazete rovata helyszíni tudósításában meg tudott szólaltatni egy név nélkül nyilatkozó AKP-s funkcionáriust is a párton belüli hangulatról. Szerinte a török elnök nagy hibát követett el azzal, hogy megismételtette a szavazást, ezzel ugyanis saját maga adott hátszelet Ekrem İmamoğlunak, aki az elnök támadásai miatt már nem csak az isztambuli AKP-jelölt, de személyesen Erdoğan legfőbb ellenfelévé, az egész ellenzék reményévé nőtte ki magát. Ez az oka annak is, hogy a megismételt választáson az ellenzéki pártok mind visszaléptették jelöltjeiket, és egységesen álltak be a CHP politikusa mögé.

Az ellenzék reménye

İmamoğlu azért is veszélyes az AKP-re, mert külön figyel arra, hogy ne csak az ellenzéki bázist, de csalódott AKP-sokat is megszólítson. „Szociológiai és kulturális szempontból lényegében egy közülünk” – mondja róla a névtelen AKP-s, aki attól tart, tizennyolc év után először fog kikapni a török kormánypárt a nagyvárosban. İmamoğlu az elnök aggresszív, ellenfeleit hazaárulónak és terroristák segítőjének beállító retorikájával szemben pozitív üzenetekkel kampányol: Erdoğannal ellentétben nem a „mi vs. a mások” felosztást használja, hanem rendre minden török nevében beszél. Ez különösen akkor válik egyértelművé, amikor szegénynegyedekben kampányol óriási tömegek előtt, és amikor az AKP-bázisnak számító vallásos közönséget szólítja meg.

AZ ELLENZÉK A FACE-TO-FACE TÖMEGRENDEZVÉNYEKBEN HISZ. FOTÓ: FB

Azon az estén, amikor bejelentették, hogy meg kell ismételni az isztambuli önkormányzati választást, İmamoğlura épp egy szegény, vallásos család társaságában talált rá a média. A politikus ugyanis rendszeresen jár mecsetbe, eleve egy konzervatív családból származik, amely a Fekete-tenger partjáról költözött át Isztambulba. Ezzel a háttérrel simán nagy karriert futhatott volna be az AKP-ben is, de a közgazdász végzettségű İmamoğlu egy évvel Erdoğan hatalomra kerülését követően, 2003-ban inkább az ellenzéki CHP-be lépett be, mégpedig azért, hogy megvédje a szekuláris-kemalista Törökországot.

Erdoğan muszáj-jelöltje

Az AKP-s jelölt,

Binali Yıldırım a hírek szerint nem igazán akart isztambuli polgármester lenni.

2014-ben egyszer már a tengerparti, nyugat-törökországi Izmirben is próbálkozott, sikertelenül. A 63 éves Yıldırım az AKP egyik alapítója, Erdoğan hű embere: a 2017-es, az elnöknek még több hatalmat biztosító, ugyan szoros eredménnyel zárult, de érvényes alkotmánymódosító népszavazás után egy szava sem volt az ellen, hogy megszűnt a miniszterelnöki posztja (cserébe megkapta a parlamenti elnöki pozíciót).

2002-2013 között közlekedési miniszterként ő volt az, aki csak úgy öntötte a betont Törökországra autópályák, repülőterek, parkolók formájában – a minden négyzetméternyi zöldnek örülő Isztambulban nem feltétlenül a legjobb választás. Nem beszélve arról, hogy sokan csak most jönnek rá, mennyibe kerülnek az olyan presztízsberuházások, mint az új isztambuli repülőtér, a Boszporusz harmadik hídja, és az Európát Ázsiától elválasztó tengerszoros alatti alagút – ezek költségeit évtizedek múlva is érezni fogja a költségvetés.

Erdoğan ugyan részt vesz a kampányban, de személyesen nem utazott el Isztambulba, hogy kiálljon pártja jelöltje mellett: a helyi lapok szerint azért, mert előre beárazta a vereséget, és nem akarja, hogy az őt is erodálja. Mindenesetre felszólalt a héten az ellenzéki jelölt ellen, béna kacsának nevezve İmamoğlut, mivel a városi tanács kormánypárti többsége miatt amúgy is meg lenne kötve a keze polgármesterként.

Az AKP-nak nem kellenek a bizonytalanok

A két jelölt nem túl izgalmas tévévitáján is egyedül İmamoğlu próbált a másik táborból szavazókat szerezni. Külön hangsúlyozta, hogy ő bár a laicista-köztársasági CHP jelöltje, nem csupán tiszteletben tartja, de komolyan tenni is akar a vallásos emberekért: olyan kollégiumokat és uszodákat ígért, amelyekben figyelnek arra, hogy a muszlim előírások szerint elkülönítsék a férfiakat és nőket, és felszólalt azért is, hogy a város közösségi intézményeiben ne árusítsanak alkoholt. 

AZ AKP-S YILDIRIM EGY SAJTÓTÁJÉKOZTATÓN. FOTÓ: FB

Yıldırım egy árva gesztust nem tett az ellenzék irányába: ha tényleg kellett volna neki pár bizonytalan szavazó, megengedhetett volna magának némi önkritikát vagy szerénységet. Ő azonban külön hangsúlyozta, hogy ez most nem a szerénység ideje. A Gazete szerzője szerint a kormánypárti jelölt a vitán inkább a megúszásra játszott, és pártja kormányzati eredményeit papírból felolvasva a monoton hangjával inkább egy érdektelen robotnak tűnt, aki csak azért jött el a tévévitára, mert valaki parancsba adta neki.

Este kiderül, elveszti-e Isztambult a török elnök pártja. Az ellenzéki CHP helyi elnöke, Canan Kaftancıoğlu közölte: ők mindent megtettek azért, hogy az urnákból úgy jöjjenek ki a voksok, ahogy bedobták őket, azaz a választás tisztaságát nem lehet kétségbe vonni. A közvélemény-kutatók az ellenzéki jelölt szoros győzelmét mérik.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek