Isztambul: másodszorra is legyőzte a török ellenzék Erdoğan jelöltjét

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.23. 18:22

54-45-ös eredménnyel, azaz jóval nagyobb különbséggel, mint a március 31-i polgármesterválasztáson, amit a kormánypárt panaszai miatt kellett most megismételni.

Isztambul: másodszorra is legyőzte a török ellenzék Erdoğan jelöltjét

Másodszorra is legyőzte a Kemal Atatürk által 1923-ban alapított, ellenzéki szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, az isztambuli Beylikdüzü városrész polgármestere, Ekrem İmamoğlu a Recep Tayyip Erdoğan török elnök pártjának jelöltjét, Binali Yıldırım korábbi miniszterelnököt az isztambuli polgármesterválasztáson. Az Anadolu hírügynökség nem hivatalos számai szerint a voksok 96 százalékának feldolgozásakor 53,73 százalék vs. 45,36 százalék az állás az ellenzéki jelölt javára.

Azaz a március 31-i eredeti választás (ezt kellett megismételni) 13 ezres szavazatkülönbségéből mára több, mint 700 ezres szavazatkülönbség lett.

ITT LEHET NÉZEGETNI A FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKET

Az állami hírügynökség eredményei csupán helyi idő szerint 19.15 körül jelentek meg, az addig kiszivárgott, nem hivatalos eredmények urnazárás óta az ellenzéki jelölt győzelmét mutatják – igaz, a török médiában akkor még csak 1-es jelölt és 2-es jelölt néven szabadott megnevezni a politikusokat, noha mindenki tudta, hogy a 2-es a kormánypárti Yıldırım, az 1-es pedig az ellenzéki İmamoğlu.

Yıldırım helyi idő szerint 19.15-kor a sajtó elé lépett, és röviden elismerte a vereségét.

Isztambulban 10,5 millió lakos élhet a választójogával: a március 31-i voksoláson ebből 8,8 millióan adták le a szavazatukat, ami akkor 84 százalékos választási részvételt jelentett. A török és a nemzetközi sajtó is úgy tekint erre a napra, hogy ez egy fontos ütközet a török ellenzék és az egyre autoriterebbé váló Erdoğan elnök között.

De miért kellett újra szavazni Isztambulban?

Erre az egészre azért volt szükség, mert a törökországi önkormányzati választások eredeti időpontjában, az idén március 31-én tartott isztambuli választást érvénytelennek nyilvánították. Akkor szorosan ugyan, de Ekrem İmamoğlu legyőzte Binali Yıldırım korábbi miniszterelnököt – mindössze tizenháromezer szavazat különbséggel.

Akkor Recep Tayyip Erdoğan török elnök még a szavazatok újraszámlálását követően is azt mondta: ilyen szoros eredmény tudatában senkinek nincs joga kijelenteni a 15 milliós világvárosban, hogy győzött (holott ezt lényegében mindkét fél megtette), pártja pedig panasszal is élt pár apró szabálytalanság miatt. A török legfelsőbb választási bizottság ezért rögtön érvénytelenítette a választás eredményét, és június 23-ára tűzte ki az ismétlést.

Az isztambuli kampányról bővebben ebben a cikkben írtunk. Akit ennél is több érdekel, olvassa a Mérce percről percre közvetítését.

FOTÓ: Ekrem İmamoğlu / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek