A magyaros módszert válaszolta Boris Johnson annak megválaszolására, miért hívták rá a rendőrséget

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.23. 08:30

Pártjának tagjai kérdezhettek tőle és ellenfelétől, de Nagy-Britannia leendő miniszterelnöke inkább elmondta, mik azok a témák, amikben hajlandó választ adni.

A magyaros módszert válaszolta Boris Johnson annak megválaszolására, miért hívták rá a rendőrséget

Boris Johnson a nálunk már jól ismert utat választotta annak a kérdésnek a nyilvános kezelésére, hogy pontosan miért kellett kihívni rá és barátnőjére a rendőrséget péntek hajnalban Londonban egy tányértörésekkel és ajtócsapkodásokkal tarkított veszekedés alatt: egyszerűen nem válaszol egyetlen kérdésre sem ezzel kapcsolatban.

A konzervatív pártelnökségre, ezáltal brit miniszterelnökségre készülő Johnson egy birminghami gyűlésen kapott több kérdést is erről, ahol részt vettek az utolsó bent maradt esélyessel, Jeremy Hunttal. Johnsont először egy rádiós, illetve egykori konzervatív képviselőjelölt, Iain Dale kérdezte a részletekről, amire Johnson még csak kitérő választ sem adott:

„Nem hiszem, hogy az itt lévők ilyeneket akarnának, hallgatni, de persze lehet, hogy tévedek. Szerintem ők inkább azt szeretnék hallani, mik a terveim a párttal és az országgal.”

Amikor a rádiós próbált ragaszkodni a kérdéshez arra hivatkozva, hogy ez közügynek számít, hiszen elég nagy feladatot készülnek épp rábízni ahhoz, hogy mindenre kelljen válaszolnia, Johnson újra elmondta, hogy a párt helyi tagjai csak arra jogosultak, hogy a terveiről kérdezzék.

Dale visszatérően sem akarta elengedni a dolgot, a legvégén annyit kérdezett, hogy jól érti-e, hogy ezek szerint semmivel sem szeretné kommentálni a történetet. „Szerintem az eddigiekből ítélve elég egyértelmű” – kapott gyors választ.

Johnson persze másról is beszélt, a brexitről például azt mondta, hogy az országnak mindenképp el kell hagyni az EU-t október 31-ig, és szerinte az új megállapodás kicsikarásához Nagy-Britannia pénzügyi befolyását kell felhasználni.

Jeremy Hunt körül sokkal kisebbek a hullámok, ő a beszámolók szerint főleg azt hangoztatta, hogy egy rossz ember küldése Brüsszelbe katasztrófát okozhat a kilépési tárgyalásokon, aminek a vége akár az is lehet, hogy nem csak vége a konzervatívok kormányzásának, de úgy általában a konzervatív pártnak is, a baloldali populisták ellen pedig nem az a megoldás, hogy odaküldik a saját populistájukat is. 

Ez utóbbival nyilvánvalóan Boris Johnsonra utalt, aki korábban amellett, hogy London polgármestere volt, a 2016-os kilépésről szóló népszavazás egyik arcaként is kampányolt. Az utóbbi időben nem vállalt kormányzati pozíciót, a legtöbbet a magánéletével foglalkozott a sajtó, miután tavaly elhagyta a feleségét, és összejött a párt 31 éves sajtósával, Carrie Sydmondsszal. Erről a népszavazásról érdemes megnézni az erről készült filmet, hogy lássuk, főleg milyen motivációk húzódtak meg mögötte. 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek