+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 22. szombat, 19:56
Rövid időn belül két rangos díjat is kapott az osztrákoktól Soros. A CEU is szóba került a díjátadón.

A német DPA hírügynökség írta meg először, de a Nyílt Társadalom Alapítvány weboldala is beszámolt róla, hogy Bécsben Soros György pénteken átvette a Schumpeter-díjat az Osztrák Nemzeti Bank épületében.

 

A díjat Ewald Novotny, a bank vezetője, és a Bécsi Schumpeter Társaság elnöke adta át, az indoklásban az áll, hogy a díjat Soros „a szabadság melletti elkötelezettségének és a tudomány népszerűsítéséért” kapja.

 

„A Schumpeter-díjat Soros Györgynek adjuk, amiért a világot nyitottabbá, igazságosabbá és méltányosabbá tette” – mondta Novotny.

 

A díjat az egykori híres (a csehszlovák kommunista titkosszolgálat informátoraként végül hírhedt) bécsi polgármesterről elnevezett Helmut Zilk Alapítvány alapította 1991-ben, Harvard Joseph Alois Schumpeter (1883–1950) osztrák származású közgazdász emlékére, és évente osztja ki a Schumpeter Társaság. Többek közt Helmut Kohl volt német kancellár, Václav Klaus, Csehország volt köztársasági elnöke, Romano Prodi volt olasz miniszterelnök és az Európai Bizottság volt elnöke, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke is megkapta már.

 

Soros természetesen ha már ott volt Bécsben, akkor említést tett a Közép-Európai Egyetemről (CEU)-ról is, amely szeptemberben első évét fogja megkezdeni a bécsi kampusszal, miután az Orbán-kormány gyakorlatilag elüldözte az országból (igaz, a magyar kormány értelmezése szerint a CEU nem ment sehova). Mint ismert: miután a magyar kormány tavaly év decemberéig se volt hajlandó megállapodást kötni New York állammal, holott a CEU addigra már teljesítette a csak rá szabott új törvényi előírásokat, az egyetem vezetősége úgy döntött: 2019 szeptemberétől Bécsben folytatják az oktatást, legalábbis a képzés egy jó részét átköltöztetik.

 

Soros György a díjátvételkor a következőket mondta: „Nagy megtiszteltetés nekem átvenni ezt a díjat, mert mindig is nagy csodálója voltam Schumpeter gondolkodásának. Ugyanakkor szeretném megköszönni Bécsnek, azt a fogadtatást, amelyben a CEU-t részesített.

 

Bízom benne, hogy a CEU társadalomtudományi képzései erősíteni fogják a város kiváló intellektuális életét.”

 

Mostanában ez már a második kitüntetés, amit Soros Ausztriában kap. Nemrég ugyanis – hálából, amiért a CEU-t oda költöztette – megkapta Bécs város és tartomány legmagasabb kitüntetését, az arany becsületrendet.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020-tól kezdve három éven át segítenék Marokkót, Etiópiát és Malit, hogy helyi fejlesztésekkel előzzék meg a migrációt.

Csomagolásmentes sarok, kevesebb műanyagszemét, több friss termék, szép célok, de vajon megvalósíthatóak?

Az FPÖ kutyás szelfik helyett Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

A jövőben a felhasználók beállíthatják, hogy ha a weboldalakon böngésznek, az onnan származó adatokat ne lehessen összekötni a
Facebook-profiljukkal.

Depresszió, bipoláris zavar és skizoférnia: ezek a betegségek is gyakoribbak voltak ott, ahol rosszabb a levegő minősége – állítja egy új tanulmány.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Beszéddel is készül. Augusztus 24-én, a pesti Jelen bisztróban.

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás