+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 22. szombat, 19:56
Rövid időn belül két rangos díjat is kapott az osztrákoktól Soros. A CEU is szóba került a díjátadón.

A német DPA hírügynökség írta meg először, de a Nyílt Társadalom Alapítvány weboldala is beszámolt róla, hogy Bécsben Soros György pénteken átvette a Schumpeter-díjat az Osztrák Nemzeti Bank épületében.

 

A díjat Ewald Novotny, a bank vezetője, és a Bécsi Schumpeter Társaság elnöke adta át, az indoklásban az áll, hogy a díjat Soros „a szabadság melletti elkötelezettségének és a tudomány népszerűsítéséért” kapja.

 

„A Schumpeter-díjat Soros Györgynek adjuk, amiért a világot nyitottabbá, igazságosabbá és méltányosabbá tette” – mondta Novotny.

 

A díjat az egykori híres (a csehszlovák kommunista titkosszolgálat informátoraként végül hírhedt) bécsi polgármesterről elnevezett Helmut Zilk Alapítvány alapította 1991-ben, Harvard Joseph Alois Schumpeter (1883–1950) osztrák származású közgazdász emlékére, és évente osztja ki a Schumpeter Társaság. Többek közt Helmut Kohl volt német kancellár, Václav Klaus, Csehország volt köztársasági elnöke, Romano Prodi volt olasz miniszterelnök és az Európai Bizottság volt elnöke, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke is megkapta már.

 

Soros természetesen ha már ott volt Bécsben, akkor említést tett a Közép-Európai Egyetemről (CEU)-ról is, amely szeptemberben első évét fogja megkezdeni a bécsi kampusszal, miután az Orbán-kormány gyakorlatilag elüldözte az országból (igaz, a magyar kormány értelmezése szerint a CEU nem ment sehova). Mint ismert: miután a magyar kormány tavaly év decemberéig se volt hajlandó megállapodást kötni New York állammal, holott a CEU addigra már teljesítette a csak rá szabott új törvényi előírásokat, az egyetem vezetősége úgy döntött: 2019 szeptemberétől Bécsben folytatják az oktatást, legalábbis a képzés egy jó részét átköltöztetik.

 

Soros György a díjátvételkor a következőket mondta: „Nagy megtiszteltetés nekem átvenni ezt a díjat, mert mindig is nagy csodálója voltam Schumpeter gondolkodásának. Ugyanakkor szeretném megköszönni Bécsnek, azt a fogadtatást, amelyben a CEU-t részesített.

 

Bízom benne, hogy a CEU társadalomtudományi képzései erősíteni fogják a város kiváló intellektuális életét.”

 

Mostanában ez már a második kitüntetés, amit Soros Ausztriában kap. Nemrég ugyanis – hálából, amiért a CEU-t oda költöztette – megkapta Bécs város és tartomány legmagasabb kitüntetését, az arany becsületrendet.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás