Soros György rangos díjat kapott Bécsben

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.22. 19:56

Rövid időn belül két rangos díjat is kapott az osztrákoktól Soros. A CEU is szóba került a díjátadón.

Soros György rangos díjat kapott Bécsben

A német DPA hírügynökség írta meg először, de a Nyílt Társadalom Alapítvány weboldala is beszámolt róla, hogy Bécsben Soros György pénteken átvette a Schumpeter-díjat az Osztrák Nemzeti Bank épületében.

A díjat Ewald Novotny, a bank vezetője, és a Bécsi Schumpeter Társaság elnöke adta át, az indoklásban az áll, hogy a díjat Soros „a szabadság melletti elkötelezettségének és a tudomány népszerűsítéséért” kapja.

„A Schumpeter-díjat Soros Györgynek adjuk, amiért a világot nyitottabbá, igazságosabbá és méltányosabbá tette” – mondta Novotny.

A díjat az egykori híres (a csehszlovák kommunista titkosszolgálat informátoraként végül hírhedt) bécsi polgármesterről elnevezett Helmut Zilk Alapítvány alapította 1991-ben, Harvard Joseph Alois Schumpeter (1883–1950) osztrák származású közgazdász emlékére, és évente osztja ki a Schumpeter Társaság. Többek közt Helmut Kohl volt német kancellár, Václav Klaus, Csehország volt köztársasági elnöke, Romano Prodi volt olasz miniszterelnök és az Európai Bizottság volt elnöke, és Mario Draghi, az Európai Központi Bank jelenlegi elnöke is megkapta már.

Soros természetesen ha már ott volt Bécsben, akkor említést tett a Közép-Európai Egyetemről (CEU)-ról is, amely szeptemberben első évét fogja megkezdeni a bécsi kampusszal, miután az Orbán-kormány gyakorlatilag elüldözte az országból (igaz, a magyar kormány értelmezése szerint a CEU nem ment sehova). Mint ismert: miután a magyar kormány tavaly év decemberéig se volt hajlandó megállapodást kötni New York állammal, holott a CEU addigra már teljesítette a csak rá szabott új törvényi előírásokat, az egyetem vezetősége úgy döntött: 2019 szeptemberétől Bécsben folytatják az oktatást, legalábbis a képzés egy jó részét átköltöztetik.

Soros György a díjátvételkor a következőket mondta: „Nagy megtiszteltetés nekem átvenni ezt a díjat, mert mindig is nagy csodálója voltam Schumpeter gondolkodásának. Ugyanakkor szeretném megköszönni Bécsnek, azt a fogadtatást, amelyben a CEU-t részesített.

Bízom benne, hogy a CEU társadalomtudományi képzései erősíteni fogják a város kiváló intellektuális életét.”

Mostanában ez már a második kitüntetés, amit Soros Ausztriában kap. Nemrég ugyanis – hálából, amiért a CEU-t oda költöztette – megkapta Bécs város és tartomány legmagasabb kitüntetését, az arany becsületrendet.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek