Összefoghat a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd?

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.22. 10:15

A Most-Híd politikusai szerint szombaton erről is fognak tárgyalni. Mindkét párt bukott az EP-választáson, és van rá esély, hogy külön-külön nem jutnának be ősszel a parlamentbe.

Összefoghat a Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd?

A szlovákiai Most-Híd párt kiadott egy közleményt, amelyből az derül ki, hogy nagyon fontolgatják annak lehetőségét, hogy az őszi parlamenti választásokon együtt induljanak a Magyar Közösség Pártjával.

A párt szombaton tartja az Országos Tanácsát, és több politikus is ezt erősítette meg. Nagy József, a párt leköszönő EP-képviselője az Új Szónak azt nyilatkozta, bízik benne, hogy a vita elsősorban a parlamenti választásokról fog szólni, illetve hogy nyílt és konstruktív lesz. Nagy szerint az Országos Tanácson szóba kerül az MKP-val és az összes többi magyar párttal való együttműködés elvi lehetősége is. A politikus ugyanakkor úgy véli, tudatosítani kell, hogy a Híd olyan kisebbségeket is képvisel, akiknek önálló pártja valószínűleg nem lesz. A magyar pártok összefogásáról pedig így nyilatkozott:

„Úgy gondolom, félre kellene tenni a személyes averziókat vagy érdekeket, és így kellene az együttműködés lehetőségét keresnünk. Azt kell megtalálnunk, ami összeköt bennünket, nem pedig azt, ami elválaszt”

– mondta Nagy. Szerinte ha a párt úgy dönt, hogy együttműködést szeretne, akkor erről az Országos Tanács után egy egyértelmű üzenetet kell kiadnunk, mert nagyon rövid az idő az őszi választásokig. Azelőtt még kongresszusa lesz az MKP-nak és a Hídnak is. 

Hasonló üzeneteket fogalmazott meg több más hidas politikus is, így Sárközy Irén parlamenti képviselő, aki szerint át kell beszélniük szombaton, hogyan lehetnek a legsikeresebbek, és meg kell beszélniük minden alternatívát.

Rigó Konrád, a Híd kulturális államtitkára is lát lehetőséget az együttműködésre, de úgy véli, hogy azt mindenképpen az „értékeikkel összhangban kell megtalálni”. Szerinte a Híd számára a többség és a kisebbség jó kapcsolata, a több kisebbség képviselete és az euroatlanti elkötelezettség alapvető értékek. „Ezeknek mindenféle együttműködésben meg kell maradniuk” – tette hozzá az államtitkár.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy mind az MKP, mind a Híd a parlamenti bejutási küszöbön ingadozik. Az persze nagy kérdés, hogy egy összefogás esetén

hogyan jönnének ki egymással a Fidesz kvázi fiókpártjaként működő MKP és a liberálisabb, a Fidesszel sokszor kritikus Híd tagjai.

A májusi EP-választáson egyik párt sem jutott be az Európai Parlamentbe, az MKP éppen csak, hogy lecsúszott az öt százalékról, és 4,96-ot kapott, a Híd pedig eléggé leszerepelt a maga 2,59 százalékával.

Mindeközben Bugár Béla, a Híd elnöke is nagyon készül az Országos Tanácsra. Legutóbbi Facebook-posztja tanúsága szerint azért még sikerült előtte leszednie a borsót.

FOTÓ: Menyhárt József, az MKP, és Bugár Béla, a Híd elnöke

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek