Mindenki le van döbbenve, mennyire sikeres volt a román EU-elnökség

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.22. 09:13

Juncker és Tusk le vannak nyűgözve, Johannis elnök büszke.

Mindenki le van döbbenve, mennyire sikeres volt a román EU-elnökség

Jean-Claude Juncker és Donald Tusk, az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnöke gratuláltak pénteken Brüsszelben Klaus Johannis államfőnek azért, ahogyan Románia teljesítette az Európai Unió Tanácsának rotációs elnöki tisztségét. Arról, hogy mennyire el voltak ragadtatva, az Agerpres hírügynökség összefoglalója tökéletesen tanúskodik.

„Le vagyok nyűgözve az elért eredményektől” – jelentette ki Juncker az európai csúcstalálkozó után Klaus Johannisszal és Donald Tuskkal együtt tartott sajtótájékoztatóján. A sajtó kérdésére válaszolva Juncker azt mondta, hogy „nagy elvárásai" voltak Romániával szemben, mielőtt átvette volna az EU Tanácsának elnökségét, és hogy „nem csalódott".

Donald Tusk is megköszönte Johannisnak Románia sikeres elnökségét. „Az elmúlt 100 nap alatt 90 dossziét zártak le", beleértve a határvédelmet, a károsanyag-kibocsátás csökkentést és a digitális Európát – mondta az Európai Tanács elnöke.

„Lenyűgöző”

– tette hozzá Tusk, aki emlékeztetett az Európa-napi nagyszebeni csúcstalálkozóra. „Meglátogattunk egy hatalmas festménygyűjteményt is, és úgy éreztem, hogy a kultúra és a vendégszeretet révén Európa szívébe kerültünk. Néha ezek a dolgok fontosabbak, mint az uniós eljárások" – mondta Tusk. 

Nem fukarkodott saját országa dícséretével Klaus Johannis elnök sem: „Nagyon jók az elért eredmények, ez időközben mindenkiben tudatosult. A nagyszebeni csúcstalálkozó eredményeit mindenki elismeri, de nagyon jó eredményeket értünk el a folyamatban lévő ügyek tekintetében is. A nagyszámú lezárt dosszié azt mutatja, hogy itt, Brüsszelben, nagyon jó szakértői csoportunk van. (...) Kevésbé várt dolog, de annál inkább elmondhatjuk, hogy ez egy nagyon jó elnökség volt” – szögezte le Johannis.

A januártól induló elnökséget sokan meglehetősen nagy cinizmussal fogadták, főleg azért, mert a kormány, akinek le kellett menedzselnie, állandó és konstans harcban volt az elnökkel, aki viszont a Tanácsban képviseli az országot. Johannis meglehetősen jól „nyúlta le” a román elnökség sikereit, legalábbis hazafele sikerült ezt a látszatot keltenie, tekintve, hogy minden látványos megmozduláson ő képviselte az országot, a nagyszebeni EU-csúcsra a román miniszterelnök, Viorică Dăncilă például el sem ment. 

Az ET soros elnökségét július elsejétől a finnek veszik át. Arról, hogy mik a céljaik, itt írtunk.

FOTÓ: Donald Tusk, Klaus Johannis, Jean-Claude Juncker és Dániel pátriárka a román EU-elnökség megnyitóján. RO2019EU via Wikimedia Commons.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek