Komoly hatással lehet a görög turizmusra a nyugat-nílusi láz

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.22. 18:41

A brit és az amerikai külügy is figyelmeztet a vírusveszélyre.

Komoly hatással lehet a görög turizmusra a nyugat-nílusi láz

A görög turizmus veszélyben van a nyugat-nílusi vírus miatt, miután már több ország külügyminisztériuma is szólt az állampolgárainak, hogy próbáljanak meg védekezni az ezeket terjesztő szúnyogok ellen. Legutóbb például a brit külügy tette fel a potenciális veszélyek listájára a vírust, számol be róla a The Guardian.

Dana Pervanidou, a görög járványügyi hatóságok igazgatója megerősítette, hogy elég sok emberen észlelték az elmúlt időszakban a nyugat-nílusi lázt ahhoz, hogy közegészségügyi problémaként tekintsenek rá. A nyugat-nílusiivírus megtelepedett az országban, nemcsak a szúnyogok terjesztik, hanem vándormadarak is elvihetik egyik országból a másikba.

Nem Görögország az egyetlen, ahol sokasodnak az esetek, Olaszországban, Cipruson, Szerbiában és Romániában is sok megbetegedés történt, olyannyira, hogy 2018-ban több esetet észleltek, mint az azelőtti hét évben összesen.

A Forbes közben arról cikkezik, hogy a megbetegedések és az ezeknek köszönhető nagy sajtóvisszhang komoly kárt okozhat a görög turizmusnak. A lap megjegyzi, hogy az Egyesült Államok görög nagykövetsége is figyelmeztetést adott ki Görögországra.

Görögországban 2018-ban 316 megbetegedést észleltek, ebből ötven halálosnak bizonyult.

A nyugat-nílusi lázat leginkább az egyiptomi csípőszúnyog által lehet elkapni. Emberről emberre nem terjed, kivéve, ha egy ferzőzött szervet transzplantálnak valakibe.

A kutatók szerint a vírus terjedésében nagy szerepe van a klímaváltozásnak.

Korábban ugyanis főleg Afrikában és néhány dél-európai országban volt jellemző, mára már az egész világon jelentenek eseteket.

Embernél a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85 százalékában tünetmentesen, 10-20 százalékában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul, hacsak nem okoz például agyhártyagyulladást, a halálesetek legtöbbször ugyanis ennek köszönhetően történnek. 

A vírus ellen nincs oltás, és a betegségre sincs gyógyszer. Magyarországon tavaly tizenöten veszíthették életüket a betegségnek köszönhetően.

FOTÓ: pxhere.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek