+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. június 22. szombat, 18:41
A brit és az amerikai külügy is figyelmeztet a vírusveszélyre.

A görög turizmus veszélyben van a nyugat-nílusi vírus miatt, miután már több ország külügyminisztériuma is szólt az állampolgárainak, hogy próbáljanak meg védekezni az ezeket terjesztő szúnyogok ellen. Legutóbb például a brit külügy tette fel a potenciális veszélyek listájára a vírust, számol be róla a The Guardian.

 

Dana Pervanidou, a görög járványügyi hatóságok igazgatója megerősítette, hogy elég sok emberen észlelték az elmúlt időszakban a nyugat-nílusi lázt ahhoz, hogy közegészségügyi problémaként tekintsenek rá. A nyugat-nílusiivírus megtelepedett az országban, nemcsak a szúnyogok terjesztik, hanem vándormadarak is elvihetik egyik országból a másikba.

 

Nem Görögország az egyetlen, ahol sokasodnak az esetek, Olaszországban, Cipruson, Szerbiában és Romániában is sok megbetegedés történt, olyannyira, hogy 2018-ban több esetet észleltek, mint az azelőtti hét évben összesen.

 

A Forbes közben arról cikkezik, hogy a megbetegedések és az ezeknek köszönhető nagy sajtóvisszhang komoly kárt okozhat a görög turizmusnak. A lap megjegyzi, hogy az Egyesült Államok görög nagykövetsége is figyelmeztetést adott ki Görögországra.

 

Görögországban 2018-ban 316 megbetegedést észleltek, ebből ötven halálosnak bizonyult.

 

A nyugat-nílusi lázat leginkább az egyiptomi csípőszúnyog által lehet elkapni. Emberről emberre nem terjed, kivéve, ha egy ferzőzött szervet transzplantálnak valakibe.

 

A kutatók szerint a vírus terjedésében nagy szerepe van a klímaváltozásnak.

 

Korábban ugyanis főleg Afrikában és néhány dél-európai országban volt jellemző, mára már az egész világon jelentenek eseteket.

 

Embernél a lappangási időszak 3-6 nap. A fertőzés az esetek 80-85 százalékában tünetmentesen, 10-20 százalékában lázas betegségként zajlik le, a legtöbben nem is tudják, hogy nyugat-nílusi lázuk van, mert az influenzáéhoz hasonló tüneteket mutat: láz, hányinger, izomfájdalom, kötőhártya-gyulladás, arcpirulás, fényérzékenység. A nyirokcsomók megduzzadnak, a végtagokon kiütések jelennek meg. Körülbelül egy hét múlva a beteg állapota javul, hacsak nem okoz például agyhártyagyulladást, a halálesetek legtöbbször ugyanis ennek köszönhetően történnek. 

 

A vírus ellen nincs oltás, és a betegségre sincs gyógyszer. Magyarországon tavaly tizenöten veszíthették életüket a betegségnek köszönhetően.

 

FOTÓ: pxhere.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula szerint ha jelöltjüknek ugyanannyi médiát adnának, mint a többieknek, mi is csodálkoznánk az eredményen.

Szöllősi külön üdvözölte a nagy sportklubok elnökeit: a névsor két aktív fideszest és egy Mészáros Lőrincet is tartalmaz.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Egyetlen önkormányzati képviselői helyre kell időközi választást tartani Angyalföldön, és most már nyoma sincs az ellenzéki összefogásnak. Végigkérdeztük a jelölteket.

Az Európai Parlament megelégelte a sok elektromos hulladékot, egységesítés jöhet.

Novák Katalin azzal vádolja a néppárti EP-frakció többségét, hogy azért szavazták meg az égvilágon semmilyen jogi kötőerővel nem bíró állásfoglalást, mert engedtek a liberálisok nyomásának.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Jótékonysági árverés január 17-én az Anker'tben. Adakozni te is tudsz, katt a linkre!

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás