Egy percig se legyen kétséged, London még most is a világ legmenőbb városa!

Szerző: Fekő Ádám
2019.06.22. 07:37

Mióta az lett a második legnagyobb magyar város, kicsit elfelejtettük, hogy amúgy nem véletlenül a brit főváros a világ egyik legnépszerűbb úticélja.

Egy percig se legyen kétséged, London még most is a világ legmenőbb városa!
Meglepően távolinak tűnik az az idő, amikor Londont tartottam az elérhető világok legjobbikának.

Amikor valamivel több, mint tíz éve oda látogattam, épp megőrültem minden zenekarért, aminek The (random szó)s volt a neve, imádtam az angol humort, a hihetetlenül sokféle ízesítésű chipseiket, az ezerféle csokit, de még az angol focit is képes voltam szeretni. És persze a kocsmák és a sör, amikben próbálkozhatnak a csehek és a németek, a britek erőlködés nélkül járnak az élen.

London ráadásul mindent alá is támasztott, amiért anglománná váltam: igazi multikulti nagyváros, ahol nem akkora truváj beszerezni menő képregényes cuccokat, a világ legalapvetőbb dolga foglalkozni a focival, minden sarkon van valami szórakoztató, menő zenekarok új lemezeit hirdetik a metrón, szóval minden volt ott.

AHOL MÉG EGY CIPŐBOLT IS MENŐ

Azóta valahogy megkopott a fejemben London fénye.

Valahogy elkezdtek jobban érdekelni az egzotikusabb helyek keleten, beszippantott a Balkán is, az angol foci helyett is inkább a rendes szurkolótáborokkal rendelkező bajnokságok kezdtek el mozgatni, és persze ott a zene is, amiben meg úgy általában óriási változások történtek az elmúlt 15 évben. Ezzel párhuzamosan mindenkinek lett pár ismerőse, aki kiment Angliába dolgozni, napi megszámlálhatatlan fapados indul sokszor röhejes áron Londonba, és persze itt van a brexit is, ami tényleg csak azoknak a magyaroknak szimpatikus döntés, akik szerint minden fekete cracket árul, és minden kebabos gyűlöli a fehér embereket.

A múlt héten viszont volt szerencsém nem annyira előre tervezetten kiutazni négy napot Londonba, és az a helyzet, hogy még ezekben a hülyeségekkel terhelt időben is London a legnagyszerűbb hely, ahova ki lehet ugrani.

London ugyanis pontosan azt mutatja a turistának, amit az ember elképzel nyugatról úgy általában: egy várost, ahol sokkal nehezebb magadat rosszul érezni, mint jól.

Értem ezalatt azt, hogy ebben a városban mindenkinek van helye. Mivel a punk éppúgy a nemzeti kultúra része, mint a klasszikus művészetek, ezért akkor sem fog senki hülyének nézni, ha a kedvenc animefigurádnak öltözve utazol a metrón szombat délelőtt valamelyik találkozóra utazva, de ami még durvább, hogy még a leopárdmintás miniszoknyát is elfogadják az emberek.

Ugyanis a brit kultúra egyik alapeleme az, hogy ne pofázz bele a másik dolgába.

A kötelező nevezetességekkel persze már az általános iskolai angolórák óta tisztában van mindenki, ami miatt Londont különösen könnyű valami egyszerű dologként értelmezni a hülyén öltözött őrökkel, piros buszokkal és királyi családdal, de erről valójában sokkal többről van szó. Arról a fajta lazaságról, amihez fontos az a 40 év plusz demokrácia, amit hozzánk képest kaptak. Emiatt van, hogy Kelet-Európából egészen meglepi a vendéget az, ha megdicsérik a ruháit a szomszéd asztaltól, de azt is nehéz megszokni, hogy a pultnál nem őrültek akarnak csak úgy elbeszélgetni az épp szóló zenéről, hanem normális emberek, akik csak úgy szocializálódnának kicsit.

RÉGI, ÚJ

Londonban turistáskodni akkor a legjobb, ha elengeded a klasszikus útikönyveket, és azzal foglalkozol, ami amúgy is érdekel: menj el az Abbey Roadra átsétálni a Beatles legendás zebráján, nézd meg London legjobbnak mondott ciderezőjét, vess egy pillantást a falfirkára, amit állítólag maga a Sex Pistols helyezett el, és keríts valami sokadvonalbeli koncertet, ami Magyarországon minimum helyi sztárrá válna.

Nézd az utcán, mennyire jól néz ki egymás mellett a Budapestről teljesen hiányzó modern építészet a klasszikus brit darabok mellett, esetleg merülj bele a kedvenc művészetedbe, legyen az bármelyik korszak.

Aztán pedig ülj be bárhova enni! A britek gyakorlatilag feltalálták a pub foodot, amire még csak nem is igazán büszkék annak ellenére, hogy évek óta a világ összes kocsmája próbálja őket másolni. Ha az nem tetszik, sétálj egy sarkot, és garantáltan találsz olyan nemzeti konyhát, aminél a megidézni kívánt országban sem kapsz sokkal jobbat.

NAGYJÁBÓL ÍGY KELL ELADNI DOLGOKAT

Az egészben az a lenyűgöző, hogy Londonnak minden oka meglenne rá, hogy szar hely legyen: épp most manőverezte bele magát az ország egy szakítással Európával, ráadásul arra is nagyon jó esély van, hogy egy olyan ember legyen a miniszterelnökük, akit már 15 éve is bolondnak tartottak a legtöbben. Ráadásul Európa maradék részétől eltérően arrafelé tényleg biztosak benne, hogy hamarosan megtörténik a brexit.

Jól láthatóan kibírják, mert London úgyis London lesz. Meccseket EU nélkül is rendeznek, saját magukon eddig is tudtak röhögni, az időjárásról meg bármikor lehet beszélgetni. Főleg akkor, amikor már ott tartunk, hogy jó elmenni az ottani 20 fokba a magyarországi 35-ből.

És hogy hova jó még utazni? Böngészd végig az Azonnalin!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek