+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. június 21. péntek, 14:29
Volodimir Zelenszkij szerint az Ukrajna brandje, hogy gyönyörű nők laknak ott. Az ország erre fogékony része azonnal fel is háborodott.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke Párizsban volt június 17-én, ahol a kontinens legnyagobb startup komplexumában beszélt országa IT-szektorának fejlesztéséről és a külföldi befektetők megszólításának fontosságáról. A Radio Free Europe szerint ott sikerült azonnal magára is haragítania egy mondattal országának egy részét:

 

„A turisták mindig is azt hangoztatták, hogy Ukrajna gyönyörű, az ételek finomak és az emberek is gyönyörűek, különösen a nők. Ez igaz is, és ez marad a mi brandunk” – fogalmazott.

 

A Twitteren gyorsan megjelent az ellenkezés: ukrán nők tömegei fejezték ki felháborodásukat #nemvagyokaturistabranded hashtag alatt. 

 

Marina Uszmanova újságíró azt üzente az elnöknek, hogy a turistabrandeket az országok eladják a látogatóiknak, a szuvenírek pedig, például az üveg grúz bor azok, amiket hazavisznek, exportként vannak számontartva. Ha az elnök úgy gondolja, hogy a hazájában a nők számítanak ilyen árucikkeknek, akkor egy koldusszegény állam vezetője, amiért inkább szégyenkeznie kellene és minden erejével azon dolgoznia, hogy ezen az állapoton változtasson. 

 

Egy kijevi független kutatóintézet, a Razumkov Center 2016-ban készített felméréseket az ukrán szexizmusról, ahol a női résztvevők 48, a férfiaknak pedig 52 százaléka nyilatkozta azt, hogy szerinte nincs nemi alapú diszkrimináció Ukrajnában. 

 

Ennek ellenére nem ez az első eset hogy egy vezető hasonló kijelentéseket tett: Viktor Janukovics, Ukrajna azóta elüldözött, kettővel ezelőtti elnöke például még 2011-ben, a Nemzetközi Gazdasági Fórumon, Davosban mondta ezt:

 

„Amikor az idő melegebbre fordul Ukrajna városaiban, a nők elkezdenek lengébben öltözködni. Azt a szépséget remek látni.”

 

De nem maradt ki a sorból az előző elnök, Petro Porosenko sem, aki egy 2018-as sajtókonferencián invitált egy újságírónőt, hogy töltse vele a napot, miközben „kedvesemnek” szólította. A szóban forgó eset után az értintett riporter szintén indított egy online kampányt, még „nem vagyok a kedvesed” feliratos pólókat is nyomtattak.

 

FOTÓ: Volodimir Zelenszkij / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás