+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. június 21. péntek, 14:29
Volodimir Zelenszkij szerint az Ukrajna brandje, hogy gyönyörű nők laknak ott. Az ország erre fogékony része azonnal fel is háborodott.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke Párizsban volt június 17-én, ahol a kontinens legnyagobb startup komplexumában beszélt országa IT-szektorának fejlesztéséről és a külföldi befektetők megszólításának fontosságáról. A Radio Free Europe szerint ott sikerült azonnal magára is haragítania egy mondattal országának egy részét:

 

„A turisták mindig is azt hangoztatták, hogy Ukrajna gyönyörű, az ételek finomak és az emberek is gyönyörűek, különösen a nők. Ez igaz is, és ez marad a mi brandunk” – fogalmazott.

 

A Twitteren gyorsan megjelent az ellenkezés: ukrán nők tömegei fejezték ki felháborodásukat #nemvagyokaturistabranded hashtag alatt. 

 

Marina Uszmanova újságíró azt üzente az elnöknek, hogy a turistabrandeket az országok eladják a látogatóiknak, a szuvenírek pedig, például az üveg grúz bor azok, amiket hazavisznek, exportként vannak számontartva. Ha az elnök úgy gondolja, hogy a hazájában a nők számítanak ilyen árucikkeknek, akkor egy koldusszegény állam vezetője, amiért inkább szégyenkeznie kellene és minden erejével azon dolgoznia, hogy ezen az állapoton változtasson. 

 

Egy kijevi független kutatóintézet, a Razumkov Center 2016-ban készített felméréseket az ukrán szexizmusról, ahol a női résztvevők 48, a férfiaknak pedig 52 százaléka nyilatkozta azt, hogy szerinte nincs nemi alapú diszkrimináció Ukrajnában. 

 

Ennek ellenére nem ez az első eset hogy egy vezető hasonló kijelentéseket tett: Viktor Janukovics, Ukrajna azóta elüldözött, kettővel ezelőtti elnöke például még 2011-ben, a Nemzetközi Gazdasági Fórumon, Davosban mondta ezt:

 

„Amikor az idő melegebbre fordul Ukrajna városaiban, a nők elkezdenek lengébben öltözködni. Azt a szépséget remek látni.”

 

De nem maradt ki a sorból az előző elnök, Petro Porosenko sem, aki egy 2018-as sajtókonferencián invitált egy újságírónőt, hogy töltse vele a napot, miközben „kedvesemnek” szólította. A szóban forgó eset után az értintett riporter szintén indított egy online kampányt, még „nem vagyok a kedvesed” feliratos pólókat is nyomtattak.

 

FOTÓ: Volodimir Zelenszkij / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Első helyre a centrista Kékfehérek futhatnak be, harmadik az arab lista. Netanjahu a szövetségeseivel együtt se éri el a kormánytöbbséghez szükséges hatvanegy mandátumot.

Semmit sem szabad túlbecsülnünk, csak a klíma miatt ne legyünk vegák és nyugodtan vállaljunk gyereket is – mondta a cseh kormányfő.

Tenné ezt csupán egy nappal azon titkos dokumentum kiszivárgása után, mely szerint az oroszok bekebeleznék a belarusz gazdaságot.

Jon Worth még áprilisban, a brexit határidejének legutóbbi kitolásakor rakta össze egy ábrára, hogy mi történhet. Hol vagyunk most? És mi jöhet még?

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás