+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. június 21. péntek, 14:29
Volodimir Zelenszkij szerint az Ukrajna brandje, hogy gyönyörű nők laknak ott. Az ország erre fogékony része azonnal fel is háborodott.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke Párizsban volt június 17-én, ahol a kontinens legnyagobb startup komplexumában beszélt országa IT-szektorának fejlesztéséről és a külföldi befektetők megszólításának fontosságáról. A Radio Free Europe szerint ott sikerült azonnal magára is haragítania egy mondattal országának egy részét:

 

„A turisták mindig is azt hangoztatták, hogy Ukrajna gyönyörű, az ételek finomak és az emberek is gyönyörűek, különösen a nők. Ez igaz is, és ez marad a mi brandunk” – fogalmazott.

 

A Twitteren gyorsan megjelent az ellenkezés: ukrán nők tömegei fejezték ki felháborodásukat #nemvagyokaturistabranded hashtag alatt. 

 

Marina Uszmanova újságíró azt üzente az elnöknek, hogy a turistabrandeket az országok eladják a látogatóiknak, a szuvenírek pedig, például az üveg grúz bor azok, amiket hazavisznek, exportként vannak számontartva. Ha az elnök úgy gondolja, hogy a hazájában a nők számítanak ilyen árucikkeknek, akkor egy koldusszegény állam vezetője, amiért inkább szégyenkeznie kellene és minden erejével azon dolgoznia, hogy ezen az állapoton változtasson. 

 

Egy kijevi független kutatóintézet, a Razumkov Center 2016-ban készített felméréseket az ukrán szexizmusról, ahol a női résztvevők 48, a férfiaknak pedig 52 százaléka nyilatkozta azt, hogy szerinte nincs nemi alapú diszkrimináció Ukrajnában. 

 

Ennek ellenére nem ez az első eset hogy egy vezető hasonló kijelentéseket tett: Viktor Janukovics, Ukrajna azóta elüldözött, kettővel ezelőtti elnöke például még 2011-ben, a Nemzetközi Gazdasági Fórumon, Davosban mondta ezt:

 

„Amikor az idő melegebbre fordul Ukrajna városaiban, a nők elkezdenek lengébben öltözködni. Azt a szépséget remek látni.”

 

De nem maradt ki a sorból az előző elnök, Petro Porosenko sem, aki egy 2018-as sajtókonferencián invitált egy újságírónőt, hogy töltse vele a napot, miközben „kedvesemnek” szólította. A szóban forgó eset után az értintett riporter szintén indított egy online kampányt, még „nem vagyok a kedvesed” feliratos pólókat is nyomtattak.

 

FOTÓ: Volodimir Zelenszkij / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

Itthon gyakorlatilag három budai kerületbe húzódott vissza a felső középosztály, a lengyel és a cseh fővárosban sokkal kevertebbek az egyes negyedek. Térképek!

A kérdést úgy is feltehetnénk: Gyurcsány vagy Orbán? Neked hány pont jön össze?

97,4 százalékkal erősítették meg tisztségében a volt kormányfőt.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás