Szép nőkkel lehet turistákat fogni Ukrajna elnöke szerint

Szerző: Tóth Eszter
2019.06.21. 14:29

Volodimir Zelenszkij szerint az Ukrajna brandje, hogy gyönyörű nők laknak ott. Az ország erre fogékony része azonnal fel is háborodott.

Szép nőkkel lehet turistákat fogni Ukrajna elnöke szerint

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke Párizsban volt június 17-én, ahol a kontinens legnyagobb startup komplexumában beszélt országa IT-szektorának fejlesztéséről és a külföldi befektetők megszólításának fontosságáról. A Radio Free Europe szerint ott sikerült azonnal magára is haragítania egy mondattal országának egy részét:

„A turisták mindig is azt hangoztatták, hogy Ukrajna gyönyörű, az ételek finomak és az emberek is gyönyörűek, különösen a nők. Ez igaz is, és ez marad a mi brandunk” – fogalmazott.

A Twitteren gyorsan megjelent az ellenkezés: ukrán nők tömegei fejezték ki felháborodásukat #nemvagyokaturistabranded hashtag alatt. 

Marina Uszmanova újságíró azt üzente az elnöknek, hogy a turistabrandeket az országok eladják a látogatóiknak, a szuvenírek pedig, például az üveg grúz bor azok, amiket hazavisznek, exportként vannak számontartva. Ha az elnök úgy gondolja, hogy a hazájában a nők számítanak ilyen árucikkeknek, akkor egy koldusszegény állam vezetője, amiért inkább szégyenkeznie kellene és minden erejével azon dolgoznia, hogy ezen az állapoton változtasson. 

Egy kijevi független kutatóintézet, a Razumkov Center 2016-ban készített felméréseket az ukrán szexizmusról, ahol a női résztvevők 48, a férfiaknak pedig 52 százaléka nyilatkozta azt, hogy szerinte nincs nemi alapú diszkrimináció Ukrajnában. 

Ennek ellenére nem ez az első eset hogy egy vezető hasonló kijelentéseket tett: Viktor Janukovics, Ukrajna azóta elüldözött, kettővel ezelőtti elnöke például még 2011-ben, a Nemzetközi Gazdasági Fórumon, Davosban mondta ezt:

„Amikor az idő melegebbre fordul Ukrajna városaiban, a nők elkezdenek lengébben öltözködni. Azt a szépséget remek látni.”

De nem maradt ki a sorból az előző elnök, Petro Porosenko sem, aki egy 2018-as sajtókonferencián invitált egy újságírónőt, hogy töltse vele a napot, miközben „kedvesemnek” szólította. A szóban forgó eset után az értintett riporter szintén indított egy online kampányt, még „nem vagyok a kedvesed” feliratos pólókat is nyomtattak.

FOTÓ: Volodimir Zelenszkij / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek