Nem elég a kiadatási törvény, már a rendőri brutalitás miatt is tüntetnek Hongkongban

Szerző: Petróczi Rafael
2019.06.21. 16:08

Kiverte a biztosítékot Hongkongban a kiadatási törvény tervezett módosítása, ami az utcára vonulók szerint kiszolgáltatja a jogrendszert Pekingnek. A június 12-i megmozdulást a rendőrség erőszakkal oszlatta fel, így most már nem csak a törvénymódosítás, hanem a rendőri brutalitás ellen is ezrek tüntetnek a városállamban.

Nem elég a kiadatási törvény, már a rendőri brutalitás miatt is tüntetnek Hongkongban

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Hongkongban, ismét demonstrálók ezrei vették birtokukba a városállam utcáit, körülvéve a helyi rendőrkapitányságokat – írja a BBC. A tüntetők több dolgot is követelnek: egyrészről a hongkongi kiadatási törvény végleges visszavonását, másrészről a korábbi megmozdulásokon tanúsított rendőri erőszak elkövetőinek felelősségre vonását.

De mi is ez a kiadatási törvény, és mi vele a probléma?

Hongkong az „egy állam, két rendszer” koncepció alapján 1997 óta Kínai Népköztársaság részét képezi, hivatalosan Kína közigazgatási területeként. Hongkong viszonylagos autonómiát élvez a kínai államon belül, alaptörvénye szerint a honvédelmi és külügyi kérdésekben teljesen önállóan dönthet, továbbá a jogrendszere is független Pekingtől.

Ez utóbbit látta sok hongkongi lakos veszélyeztetve a kiadatási törvény júniusban benyújtott módosításával kapcsolatban, aminek értelmében

Hongkong olyan országok számára is kiadhatja a bűncselekmény elkövetésével vádolt személyeket, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye a városállamnak.

A kritikák szerint ez kiszolgáltatja a hongkongi jogrendszert Pekingnek: Kína zöld utat kaphatna, hogy kedve szerint büntethesse a politikai menekülteket, amit tetéz az is, hogy a kínai igazságszolgátatást az ellenzők amúgy sem tartják átláthatónak. 

A tervezett módosítás ellen június 12-én kezdődtek demonstrációk, ezen a rendfenntartó szervek jogsértésre hivatkozva erőszakkal oszlatták fel a tüntetést, többeket előzetes letartóztatásba helyezve. A rendőrség ugyan cáfolja az erőszakkal kapcsolatos vádakat, az Amnesty International szerint azonban a június 12-i demonstráció során 14 esetben indokolatlanul tartóztattak le tüntetőket, és 72 ember sérült meg, köztük 21 rendőr.

A  hongkongi kormányzat időlegesen vissza is vonta a törvénymódosítást, annak ellenére is, hogy a kormányzó Carrie Lam korábban azt mondta, nem áll szándékukban. Az erőszakba torkolló tiltakozások hatására azonban Lam meggondolta magát, és a tervezet visszavonásával egyidőben elnézést is kért a hongkongiaktól.

A tüntetők száma ezt követően megcsappant, ám a tömeg egy része pénteken ismét utcára vonult.

Most a demonstrálók garanciát követelnek arra, hogy a kiadatási törvény módosítására a későbbiekben se kerülhessen sor, továbbá a rendőri brutalitás független kivizsgálása is a követelések közé került.

NYITÓKÉP: Kushiro Photography / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek