+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 21. péntek, 17:34
Még az idén elfogadhatja a szlovák parlament a választási törvény módosítását, hogy a külföldön élő szlovákok is kényelmesen szavazhassanak az elnökválasztáson – jelentette be Zuzana Čaputová elnök. Na de mi lehet a politikai haszna a sietségnek? Jarábik Balázs politikai elemző megmondja.

Még idén módosíthatják Szlovákiában a választási törvényt – jelentette be csehországi hivatalos látogatása során Zuzana Čaputová, a liberális Progresszív Szlovákia színeiben március végén megválasztott elnök.

 

A belengetett módosítás értelmében a külföldön élő szlovák állampolgárok a külföldi ország külképviseletein is leadhatják voksukat a következő elnökválasztáson,

 

eddig ugyanis haza kellett utazniuk Szlovákiába, ha szavazni akartak.

 

Mint arra az elnök felhívta a figyelmet, a választási törvény módosítását Peter Pellegrini kormányfő is támogatja. Bár az elnökválasztás csak 2024-ben esedékes, Čaputová sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlament még idén elfogadhatja a választási törvény módosítását.

 

Kik jöhetnek ki jól ebből? Naná, hogy a liberálisok!

 

Jarábik Balázs, a Carnegie Endowment for International Peace közép- és kelet-európai elemzője szerint ennyi évvel az EU-s csatlakozás után épp ideje lenne kezelni ezt az anomáliát. Az idei elnökválasztáson is voltak problémák abból, hogy külföldi szlovákok egyszerűen nem tudtak szavazni a földrajzi távolság miatt.

 

A külképviseleteken történő szavazás éppen ezért elsősorban szimbolikus, nem politikai ügy, amiben konszenzus uralkodik a szlovák politikában. Ha benyújtják a parlamentnek a módosítást, azt valószínűleg mindenki támogatni fogja. Jarábik szerint az egyedüli ellenző a külügyminisztérium lehet, egyszerűen azért, mert a külképviseleteken való szavazás a külügyminisztériumra rak plusz terhet.

 

Ha politikai szemszögből nézzük a dolgot, Jarábik szerint azért

 

picit fura, hogy az elnök jelentette be a módosítást, nem pedig pártja, a Progresszív Szlovákia vagy valamely parlamenti aktor, akiknek jogkörük is lehet törvénykezni.

 

A bejelentés mögött az állhat, hogy a Progresszív Szlovákia most lendületben van: gyors egymásutánban nyert meg két választást is, márciusban az elnöki, májusban az európai parlamenti választást. Ez utóbbin a Progresszív Szlovákia és a vele szövetségben induló liberális-konzervatív SPOLU a voksok 20,1 százalékát szerezte meg, amivel a liberális erők váltak a legerősebbé a szlovák politikai életben.

 

A szimbolikus ügyben tett kezdeményezés politikai célja tehát az lehet, hogy Čaputováék megerősítsék azt a liberális, EU-párti, urbánus választói bázist, amit olyan nagy arányban sikerült mozgósítaniuk az elmúlt hónapokban.

 

Ez még jól jöhet a törvényhozásba betörni készülő liberális erőknek a jövőre esedékes parlamenti választáson – hívta fel rá a figyelmet az elemző.

 

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás