Eddig csak otthon szavazhattak az elnökre a szlovákok, Čaputová változtatna ezen

Szerző: Petróczi Rafael
2019.06.21. 17:34

Még az idén elfogadhatja a szlovák parlament a választási törvény módosítását, hogy a külföldön élő szlovákok is kényelmesen szavazhassanak az elnökválasztáson – jelentette be Zuzana Čaputová elnök. Na de mi lehet a politikai haszna a sietségnek? Jarábik Balázs politikai elemző megmondja.

Eddig csak otthon szavazhattak az elnökre a szlovákok, Čaputová változtatna ezen

Még idén módosíthatják Szlovákiában a választási törvényt – jelentette be csehországi hivatalos látogatása során Zuzana Čaputová, a liberális Progresszív Szlovákia színeiben március végén megválasztott elnök.

A belengetett módosítás értelmében a külföldön élő szlovák állampolgárok a külföldi ország külképviseletein is leadhatják voksukat a következő elnökválasztáson,

eddig ugyanis haza kellett utazniuk Szlovákiába, ha szavazni akartak.

Mint arra az elnök felhívta a figyelmet, a választási törvény módosítását Peter Pellegrini kormányfő is támogatja. Bár az elnökválasztás csak 2024-ben esedékes, Čaputová sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlament még idén elfogadhatja a választási törvény módosítását.

Kik jöhetnek ki jól ebből? Naná, hogy a liberálisok!

Jarábik Balázs, a Carnegie Endowment for International Peace közép- és kelet-európai elemzője szerint ennyi évvel az EU-s csatlakozás után épp ideje lenne kezelni ezt az anomáliát. Az idei elnökválasztáson is voltak problémák abból, hogy külföldi szlovákok egyszerűen nem tudtak szavazni a földrajzi távolság miatt.

A külképviseleteken történő szavazás éppen ezért elsősorban szimbolikus, nem politikai ügy, amiben konszenzus uralkodik a szlovák politikában. Ha benyújtják a parlamentnek a módosítást, azt valószínűleg mindenki támogatni fogja. Jarábik szerint az egyedüli ellenző a külügyminisztérium lehet, egyszerűen azért, mert a külképviseleteken való szavazás a külügyminisztériumra rak plusz terhet.

Ha politikai szemszögből nézzük a dolgot, Jarábik szerint azért

picit fura, hogy az elnök jelentette be a módosítást, nem pedig pártja, a Progresszív Szlovákia vagy valamely parlamenti aktor, akiknek jogkörük is lehet törvénykezni.

A bejelentés mögött az állhat, hogy a Progresszív Szlovákia most lendületben van: gyors egymásutánban nyert meg két választást is, márciusban az elnöki, májusban az európai parlamenti választást. Ez utóbbin a Progresszív Szlovákia és a vele szövetségben induló liberális-konzervatív SPOLU a voksok 20,1 százalékát szerezte meg, amivel a liberális erők váltak a legerősebbé a szlovák politikai életben.

A szimbolikus ügyben tett kezdeményezés politikai célja tehát az lehet, hogy Čaputováék megerősítsék azt a liberális, EU-párti, urbánus választói bázist, amit olyan nagy arányban sikerült mozgósítaniuk az elmúlt hónapokban.

Ez még jól jöhet a törvényhozásba betörni készülő liberális erőknek a jövőre esedékes parlamenti választáson – hívta fel rá a figyelmet az elemző.

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek