+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 21. péntek, 17:34
Még az idén elfogadhatja a szlovák parlament a választási törvény módosítását, hogy a külföldön élő szlovákok is kényelmesen szavazhassanak az elnökválasztáson – jelentette be Zuzana Čaputová elnök. Na de mi lehet a politikai haszna a sietségnek? Jarábik Balázs politikai elemző megmondja.

Még idén módosíthatják Szlovákiában a választási törvényt – jelentette be csehországi hivatalos látogatása során Zuzana Čaputová, a liberális Progresszív Szlovákia színeiben március végén megválasztott elnök.

 

A belengetett módosítás értelmében a külföldön élő szlovák állampolgárok a külföldi ország külképviseletein is leadhatják voksukat a következő elnökválasztáson,

 

eddig ugyanis haza kellett utazniuk Szlovákiába, ha szavazni akartak.

 

Mint arra az elnök felhívta a figyelmet, a választási törvény módosítását Peter Pellegrini kormányfő is támogatja. Bár az elnökválasztás csak 2024-ben esedékes, Čaputová sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlament még idén elfogadhatja a választási törvény módosítását.

 

Kik jöhetnek ki jól ebből? Naná, hogy a liberálisok!

 

Jarábik Balázs, a Carnegie Endowment for International Peace közép- és kelet-európai elemzője szerint ennyi évvel az EU-s csatlakozás után épp ideje lenne kezelni ezt az anomáliát. Az idei elnökválasztáson is voltak problémák abból, hogy külföldi szlovákok egyszerűen nem tudtak szavazni a földrajzi távolság miatt.

 

A külképviseleteken történő szavazás éppen ezért elsősorban szimbolikus, nem politikai ügy, amiben konszenzus uralkodik a szlovák politikában. Ha benyújtják a parlamentnek a módosítást, azt valószínűleg mindenki támogatni fogja. Jarábik szerint az egyedüli ellenző a külügyminisztérium lehet, egyszerűen azért, mert a külképviseleteken való szavazás a külügyminisztériumra rak plusz terhet.

 

Ha politikai szemszögből nézzük a dolgot, Jarábik szerint azért

 

picit fura, hogy az elnök jelentette be a módosítást, nem pedig pártja, a Progresszív Szlovákia vagy valamely parlamenti aktor, akiknek jogkörük is lehet törvénykezni.

 

A bejelentés mögött az állhat, hogy a Progresszív Szlovákia most lendületben van: gyors egymásutánban nyert meg két választást is, márciusban az elnöki, májusban az európai parlamenti választást. Ez utóbbin a Progresszív Szlovákia és a vele szövetségben induló liberális-konzervatív SPOLU a voksok 20,1 százalékát szerezte meg, amivel a liberális erők váltak a legerősebbé a szlovák politikai életben.

 

A szimbolikus ügyben tett kezdeményezés politikai célja tehát az lehet, hogy Čaputováék megerősítsék azt a liberális, EU-párti, urbánus választói bázist, amit olyan nagy arányban sikerült mozgósítaniuk az elmúlt hónapokban.

 

Ez még jól jöhet a törvényhozásba betörni készülő liberális erőknek a jövőre esedékes parlamenti választáson – hívta fel rá a figyelmet az elemző.

 

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

A 2018-ban önmagát feloszlató ETA mai állapotáról sokat elárul, hogy pont azok kötöttek alkut a hatóságokkal, akiknek korábbi feladata ennek a megakadályozása volt.

Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Még a Wikileaks-alapító Julian Assange adatai is kiszivárogtak, miután korábban menedékjogot kapott a dél-amerikai országtól.

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta Fekete-Győr.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás