+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. június 21. péntek, 17:34
Még az idén elfogadhatja a szlovák parlament a választási törvény módosítását, hogy a külföldön élő szlovákok is kényelmesen szavazhassanak az elnökválasztáson – jelentette be Zuzana Čaputová elnök. Na de mi lehet a politikai haszna a sietségnek? Jarábik Balázs politikai elemző megmondja.

Még idén módosíthatják Szlovákiában a választási törvényt – jelentette be csehországi hivatalos látogatása során Zuzana Čaputová, a liberális Progresszív Szlovákia színeiben március végén megválasztott elnök.

 

A belengetett módosítás értelmében a külföldön élő szlovák állampolgárok a külföldi ország külképviseletein is leadhatják voksukat a következő elnökválasztáson,

 

eddig ugyanis haza kellett utazniuk Szlovákiába, ha szavazni akartak.

 

Mint arra az elnök felhívta a figyelmet, a választási törvény módosítását Peter Pellegrini kormányfő is támogatja. Bár az elnökválasztás csak 2024-ben esedékes, Čaputová sajtótájékoztatóján azt mondta, a parlament még idén elfogadhatja a választási törvény módosítását.

 

Kik jöhetnek ki jól ebből? Naná, hogy a liberálisok!

 

Jarábik Balázs, a Carnegie Endowment for International Peace közép- és kelet-európai elemzője szerint ennyi évvel az EU-s csatlakozás után épp ideje lenne kezelni ezt az anomáliát. Az idei elnökválasztáson is voltak problémák abból, hogy külföldi szlovákok egyszerűen nem tudtak szavazni a földrajzi távolság miatt.

 

A külképviseleteken történő szavazás éppen ezért elsősorban szimbolikus, nem politikai ügy, amiben konszenzus uralkodik a szlovák politikában. Ha benyújtják a parlamentnek a módosítást, azt valószínűleg mindenki támogatni fogja. Jarábik szerint az egyedüli ellenző a külügyminisztérium lehet, egyszerűen azért, mert a külképviseleteken való szavazás a külügyminisztériumra rak plusz terhet.

 

Ha politikai szemszögből nézzük a dolgot, Jarábik szerint azért

 

picit fura, hogy az elnök jelentette be a módosítást, nem pedig pártja, a Progresszív Szlovákia vagy valamely parlamenti aktor, akiknek jogkörük is lehet törvénykezni.

 

A bejelentés mögött az állhat, hogy a Progresszív Szlovákia most lendületben van: gyors egymásutánban nyert meg két választást is, márciusban az elnöki, májusban az európai parlamenti választást. Ez utóbbin a Progresszív Szlovákia és a vele szövetségben induló liberális-konzervatív SPOLU a voksok 20,1 százalékát szerezte meg, amivel a liberális erők váltak a legerősebbé a szlovák politikai életben.

 

A szimbolikus ügyben tett kezdeményezés politikai célja tehát az lehet, hogy Čaputováék megerősítsék azt a liberális, EU-párti, urbánus választói bázist, amit olyan nagy arányban sikerült mozgósítaniuk az elmúlt hónapokban.

 

Ez még jól jöhet a törvényhozásba betörni készülő liberális erőknek a jövőre esedékes parlamenti választáson – hívta fel rá a figyelmet az elemző.

 

NYITÓKÉP: Zuzana Čaputová / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás