+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Eszter
2019. június 20. csütörtök, 14:51
Évek óta először indulhattak egyenlő esélyekkel a nők a japán orvosi egyetemek felvételijén, túl is teljesítették a férfiakat.

A női jelentkezők 8,28 százaléka sikeres vizsgát tett a tokiói Juntendo Egyetemen, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön az orvosi karrierhez – írja a Guardian. A férfi jelentkezők közül arányaiban kevesebb, 7,72 százalék jutott be a képzésekre. Azaz 1679 nőből 139, 2202 férfiból 169 hallgató kezdheti meg a tanulmányait. A Tokiói Orvosi Egyetemen is jobban teljesítettek a nők idén. Az eredmény eltérést mutat a korábbi évek eredményeitől, de nem azért, mert a nők hirtelen sokkal okosabbak lettek volna idén.

 

Most először futottak ugyanis neki a nők egyáltalán egyenlő esélyekkel a felvételnek, hiszen mint 2018 végén kiderült:

 

kilenc japán orvosi iskola is évekig manipulálta a vizsgaeredményeket annak érdekében, hogy kevesebb női hallgató kerüljön be az oktatásba.

 

A Juntendo egyetem dékánja, Hiroyuki Daida szerint azért volt szükség a diszkriminatív gyakorlatra, mert segíteni kellett a férfiak érvényesülését a gyorsabban érő és jobb kommunikációs készségekkel rendelkező női hallgatókkal szemben; a valóságban azonban egyes források szerint azért csaltak az egyetemek, mert a nők a gyerekvállalás után gyakran elhagyják az orvosi pályát.

 

A Guardian szerint Japánban nők alkotják az ország teljes munkaerőkínálatának 40 százalékát, de a sikeres központi orvosi vizsgát tevők aránya az elmúlt húsz év során nem emelkedett 30 százalék fölé. A jelenleg praktizáló orvosoknak mindössze 21,1 százaléka nő. 2018-ban a bérszakadék férfiak és nők között 24,5 százalék volt. Ugyanebben az évben 149 országból a 110. helyen szerepelt a nemek közötti egyenlőség előremozdításában elért fejlődés mértékét vizsgáló World Economic Forum’s 2018 Gender Gap Index rangsorában. 

 

A japán munkaerőpiacon tehát jellemző a női álláskeresőkkel szembeni egyenlőtlen bánásmód és a különösen nagy bérkülönbségek. De még ha az elhelyezkedés sikeres is, a hosszú munkaórák mellett, az otthoni teendőkben elérhető segítség hiánya miatt tényleg rengeteg nőnek kell elhagynia az állását a gyermekvállalást követően. Ez pedig tovább mélyíti a velük szembeni hátrányos megkülönböztetést. A diszkrimináció megjelenik akkor is, amikor a nők a szülés után vissza akarnak térni korábbi pozíciójukba. 

 

Bár a tendenciák javulnak, az ország nemzetközi viszonylatban még mindig kiemelkedően rosszul teljesít, különösen ha a befolyásosabb pozciók nemek szerinti elosztását vizsgáljuk. A változó társadalmi igények nagy nyomást helyeznek Abe Sinzó miniszterelnökre, hogy olyan társadalmat teremtsen, ahol „a nők is ragyoghatnak”. Főleg, hogy egyik minisztere szerint egyébként szükséges, hogy a nők a munkahelyükön magassarkú cipőt viseljenek.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás