Hamarosan Románia, Horvátország és Bulgária is a schengeni övezet része lesz

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.19. 12:29

Bár már régóta ígérgetik ennek a három országnak, hogy beléphetnek a schengeni zónába, az Európai Bizottság illetékes biztosa most azt mondta: tényleg hamarosan Schengen-tagok lehetnek.

Hamarosan Románia, Horvátország és Bulgária is a schengeni övezet része lesz

Románia hamarosan a schengeni övezet tagja lesz, mivel az ország majdnem minden vállalását teljesítette, jelentette ki szerdán Bukarestben Dimitrisz Avramopoulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztosa a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres tudósítása szerint.

„Bár nem része a mai tárgyalásnak, szeretnék üzenetet küldeni a román barátainknak, hogy Románia hamarosan tagja lesz a schengeni övezetnek. Minthogy én vagyok e terület politikai felelőse, szorosan együttműködtem a román hatóságokkal. Románia majdnem minden vállalását teljesítette, így nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megnyissuk az Unió kapuit a román állampolgárok előtt” – nyilatkozta.

A SCHENGENI ÖVEZET EU-TAG TAGJAI KÉKKEL, A NEM EU-S ORSZÁGAI VILÁGOSKÉKKEL, A SCHENGEN-TAGJELÖLTEK SÖTÉTEBB TÓNUSÚ NARANCSSÁRGÁVAL, MÍG AZ ODA BELÉPNI ELEVE NEM IS AKARÓ NAGY-BRITANNIA ÉS ÍRORSZÁG VILÁGOS NARANCCSAL. FORRÁS: EP

Amikor arról kérdezték, hogy pontosan mikor csatlakozik Románia a schengeni övezethez – hiszen például az Európai Parlament már 2011-ben zöld utat adott Romániának és Bulgáriának a schengeni zónába –, azt válaszolta, hogy még mindig vannak megoldandó technikai és gyakorlati kérdések. „Nem vagyunk nagyon messze ettől a dátumtól. Vannak bizonyos problémák, különösen technikai jellegűek, de gyakorlatiak is. (...) Nagyon közel vagyunk, nem idő kérdése, hanem teljesíteni kell a többi részletet is. (...) Ugyanez vonatkozik Bulgáriára és Horvátországra is” – mondta Dimitrisz Avramopoulosz.

A szintén nem Schengen-, de EU-tag Ciprusról nem esett szó.

Mi ez a Schengen?

Régóta álmodtak az európaiak arról, hogy egy egyesült Európában határellenőrzés nélkül utazhassanak. 1985-ben megegyezés született a határsorompók nélküli Európáról, amely 1995-ben valóra vált. Mára már 26 ország 400 millió polgára él a schengeni térségben, ami a nevét onnan kapta, hogy a politikusok a Mosel folyón hajókázva pont a luxemburgi bortermelő település mellett ejtették meg az egyezmény aláírását. Magyarország 2007. december 21-én vált a Schengeni megállapodás teljes jogú tagjává.

A kezdetek óta egyre bővülő schengeni térségben megszűnt az állandó határellenőrzés. Nem kell útlevelet bemutatni és nem ellenőrzik az utazót, aki átlépi a határt – igaz, ideiglenes határellenőrzések azóta is előfordulnak, például az osztrák-magyar határon. A térség belső határain munkába járók milliói kelnek át naponta: a schengeni határ jelentősen megkönnyebbítette például a pozsonyiaknak azt, hogy a magyarországi Rajka és Feketeerdő településeken építkezzenek, vegyenek lakást, és innen járjanak dolgozni a szlovák főrvárosba.

A személyek szabad áramlása a schengeni térség polgárai számára uniós alapjog, egyike az európai integráció legnagyobb sikertörténeteinek. Bővebben az Európai Bizottság magyarországi képviseletének honlapján olvashatsz róla.

FOTÓ: Raimond Spekking / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek