Állítólag a brit Munkáspárt most már teljes mellszélességgel kiáll a maradás mellett

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.19. 07:53

Az EP-választás siralmas eredménye, a tory Boris Johnson lehetséges miniszterelnöksége és a magas rangú munkáspárti polikusok meggyőzhették Jeremy Corbyn pártelnököt.

Állítólag a brit Munkáspárt most már teljes mellszélességgel kiáll a maradás mellett

A brit baloldali ellenzéki vezető, Jeremy Corbyn szerdán egy olyan lépést fog támogatni a Munkáspártban, amely annak brexittel kapcsolatos irányelvein változtatna, illetve hozzájárulna egy második brexitreferendum támogatásához, állítja a Times, magas rangú munkáspárti forrásra hivatkozva.

A munkáspárti Andrew Fischer azt javasolja a szerdán ülésező árnyékkormánynak, hogy a párt támogassa a referendumot bármilyen, Brüsszellel hozott megegyezés esetén. Javaslatait egy ügyiratban fogalmazta meg, az árnyékkormány még nem látta ezt a dokumentumot, szerdán fogják megtárgyalni..

Az ülés elvileg arról fog szólni, hogyan tehetnék a Munkáspártot egyértelműen maradáspártivá.

Az elmúlt hónapokban a Munkáspárt lassan elköteleződött a maradás mellett, az EP-választásokon 14 százalékot elérő párt vezére eleddig annyit jelentett be, hogy az szeretnék, hogy ha megszületik a megállapodás az EU és a britek között, akkor azt népszavazás is szentesítse.

A baloldali pártvezér álláspontja sokat változott 2016 óta, amikor is évekig azt mondta, a népakaratot tiszteletben kell tartani. Az EP-választáson, bár 31 százalékkal győzött a Brexit Párt, és ezzel bőven megnyerték a választásokat, összességében mégis sokkal több maradáspárti szavazó volt. Corbyn számára az jelenti a nagy dilemmát, hogy a felmérések szerint a Munkáspárt szimpatizánsainak elég nagy aránya, húsz százaléka támogatta a brexitet. Az EP-választás siralmas eredménye után a Munkáspárt vezetőségében sokan megijedtek, és egyértelműbb kiállást szeretnének a maradás mellett. Bár a hírek szerint Jeremy Corbyn maga is jócskán kritikus az EU-val, azért a választói többségnek engedve ő maga is a maradás mellett szavazott, és úgy tűnik, mostanra odaáll teljes mellszélességgel az ügy mögé

A The Guardian közben arról cikkezik, hogy a Munkáspárt vezetőinek elköteleződésében az is közrejátszhatott, hogy Boris Johnsonnak, a volt londoni főpolgármesternek. esélye van miniszterelnökké válni. A baloldaliak úgy okoskodnak, hogy ha Johnson lesz a legfőbb miniszterelnöki esélyes, az megkönnyíti a maradás melletti érvelést. A The Guardian kedd esti cikke, amely a Timesé előtt néhány órával jelent meg, még valószínűtlennek tartotta, hogy egyértelmű kiállás lesz a második népszavazás mellett.

FOTÓ: Chatham House via Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek