Karácsonyék megpróbáltak meghekkelni egy online közvélemény-kutatást, most meg letagadják

Szerző: Bakó Bea
2019.06.18. 20:46

Párbeszéd-szimpatizánsoknak küldték ki az IDEA Intézet online felmérését, mert szerintük az nem közvélemény-kutatás. Az IDEA szerint viszont igen.

Karácsonyék megpróbáltak meghekkelni egy online közvélemény-kutatást, most meg letagadják

„Készül az IDEA Intézet legújabb felmérése. Ha időd engedi, töltsd ki te is a kérdőívet! Nem több két percnél, és a kitöltéssel segíted Karácsony Gergely kampányát” – írta kedd reggel a Párbeszéd egy, a szimpatizánsainak címzett levelezőlistára. A levélben az IDEA Intézet ezen, időközben lezárult online felmérését linkelték, amelyet az intézet Facebook-hirdetésekkel próbált eljuttatni a kitöltőkhöz.

A PÁRBESZÉD TOBORZÓ E-MAILJE

A Párbeszéd általi promóció több kérdést is felvet, elsősorban azt, hogy nagyon úgy tűnik: itt bizony egy közvélemény-kutatás meghekkeléséről van szó. Hiszen

miért segítené Karácsony Gergely kampányát, ha sok párbeszédes tölt ki egy kutatást, és ezáltal eltorzítja az eredményt? Mennyire fair eszköz ez egy kampányban?

A párbeszédesek szerint ez nem is igazi közvélemény-kutatás

A párt sajtóosztálya szerint semmi kivetnivaló nincs ebben. „Ez nem közvélemény-kutatás, hanem egy online szavazás, amit bárki kitölthetett, mi is a nyilvánosságban találtuk. Nem látunk abban problémát, hogy egy szabadon elérhető online linket elküldjünk a támogatóinknak” – írták az Azonnali érdeklődésére.

A Párbeszéd szerint az IDEA Intézet kérdőíve nem felel meg a szakmai követelményeknek, mint a reprezentativitás, pontos adatfelvétel, többszörös kitöltés kizárása. Ezt arra alapozzák, hogy többször ki tudták tölteni a kérdőívet egy IP-címről is, így pedig az abból nyert adatokért  szerintük az vállalja a felelősséget, aki publikálja.

A Párbeszéd tehát azt állítja: ez nem közvélemény-kutatás, így nem is volt mit meghekkelni.

Mitől közvélemény-kutatás egy közvélemény-kutatás?

Megkérdeztük az IDEA Intézetet is, és kiderült: attól még, hogy a párbeszédesek ki tudták tölteni többször is egy IP-ről a felmérést, valójában nem sokra mentek vele. Az ugyanis oké, hogy valaki látszólag gond nélkül kitölti a kérdőívet, de az egy másik dolog, hogy az ténylegesen hasznosul-e.

Az online kérdőív módszertanával kapcsolatos érdeklődésünkre Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója (és az Azonnali rendszeres szerzője) azt közölte: ha egy forrásból több kitöltés érkezik, azt megjelölik, és külön is átnézik. Egyből feltűnik, ha egy levelezőlistáról vagy egy párt Facebook-csoportjából érkezik egyszerre egy halom kitöltés. Ha egy IP-címről több kitöltés érkezik, akkor a rendszer csak az elsőt veszi figyelembe, így a többi, hiába tűnik érvényes leadásnak, a kukába megy.

Konkrétan a Párbeszéd körlevelének hatására nagyjából kétszer százötven ember trollkodott, ezt ki is szűrték

– mondta az Azonnalinak Böcskei. Mint mondta, az ilyen fake kitöltések az érvényes kitöltéseket nem befolyásolják, a kiszűrésük ugyan plusz munkát okoz, de ez kezelhető.

Az azzal kapcsolatos felvetésre, hogy a reprezentatív közvélemény-kutatás szakmai szabályainak ne felelne meg a projekt, az intézet igazgatója azt mondta: a minta teljesen reprezentatív a nagykorú lakosságra nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerint. Nyilván a nagyvárosi, magasan képzett kvóta telik be a leghamarabb, és a kistelepülési, aluliskolázott kitöltőket a legnehezebb elérni online – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ettől még kiküszöbölik az internetes adatfelvételből adódó mintatorzulást; a kutatás ugyanúgy reprezentatív, mintha mondjuk telefonon készülne.

Böcskei szerint pont, hogy megkönnyíti a munkát az internetes adatfelvétel, hiszen a személyes vagy telefonos megkérdezésnél sokkal nagyobb az ajtót vagy a telefont be- és lecsapók aránya, mint az online kérdőívnél meglévő tízszázalékos visszafordulási arány. 

És hogy mit szól a kutató a Párbeszéd hekkelési kísérletéhez?

„Az, hogy egy párt központilag és ilyen transzparens módon tegyen kísérletet egy kutatás manipulálására, az talán páratlan a magyar közvélemény-kutatás történetében.”

De fel voltak, és fel is lesznek erre készülve – ígérte Böcskei.

Az IDEA Intézet amúgy a legutóbb a DK által támogatott Kálmán Olgát hozta ki első helyre az ellenzéki főpolgármesterjelölt-jelöltek közül. Böcskei az Azonnali kérdésére megígérte: ha ebben a kutatásban Karácsony szerepelne feltűnően jól, az nem a Párbeszéd hekkelése miatt lesz, hanem azért, mert elkezdett kampányolni.

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely borítóképe a Facebookon

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek