+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. június 18. kedd, 20:46
Párbeszéd-szimpatizánsoknak küldték ki az IDEA Intézet online felmérését, mert szerintük az nem közvélemény-kutatás. Az IDEA szerint viszont igen.

„Készül az IDEA Intézet legújabb felmérése. Ha időd engedi, töltsd ki te is a kérdőívet! Nem több két percnél, és a kitöltéssel segíted Karácsony Gergely kampányát” – írta kedd reggel a Párbeszéd egy, a szimpatizánsainak címzett levelezőlistára. A levélben az IDEA Intézet ezen, időközben lezárult online felmérését linkelték, amelyet az intézet Facebook-hirdetésekkel próbált eljuttatni a kitöltőkhöz.

 

A PÁRBESZÉD TOBORZÓ E-MAILJE

 

A Párbeszéd általi promóció több kérdést is felvet, elsősorban azt, hogy nagyon úgy tűnik: itt bizony egy közvélemény-kutatás meghekkeléséről van szó. Hiszen

 

miért segítené Karácsony Gergely kampányát, ha sok párbeszédes tölt ki egy kutatást, és ezáltal eltorzítja az eredményt? Mennyire fair eszköz ez egy kampányban?

 

A párbeszédesek szerint ez nem is igazi közvélemény-kutatás

 

A párt sajtóosztálya szerint semmi kivetnivaló nincs ebben. „Ez nem közvélemény-kutatás, hanem egy online szavazás, amit bárki kitölthetett, mi is a nyilvánosságban találtuk. Nem látunk abban problémát, hogy egy szabadon elérhető online linket elküldjünk a támogatóinknak” – írták az Azonnali érdeklődésére.

 

A Párbeszéd szerint az IDEA Intézet kérdőíve nem felel meg a szakmai követelményeknek, mint a reprezentativitás, pontos adatfelvétel, többszörös kitöltés kizárása. Ezt arra alapozzák, hogy többször ki tudták tölteni a kérdőívet egy IP-címről is, így pedig az abból nyert adatokért  szerintük az vállalja a felelősséget, aki publikálja.

 

A Párbeszéd tehát azt állítja: ez nem közvélemény-kutatás, így nem is volt mit meghekkelni.

 

Mitől közvélemény-kutatás egy közvélemény-kutatás?

 

Megkérdeztük az IDEA Intézetet is, és kiderült: attól még, hogy a párbeszédesek ki tudták tölteni többször is egy IP-ről a felmérést, valójában nem sokra mentek vele. Az ugyanis oké, hogy valaki látszólag gond nélkül kitölti a kérdőívet, de az egy másik dolog, hogy az ténylegesen hasznosul-e.

 

Az online kérdőív módszertanával kapcsolatos érdeklődésünkre Böcskei Balázs, az IDEA Intézet igazgatója (és az Azonnali rendszeres szerzője) azt közölte: ha egy forrásból több kitöltés érkezik, azt megjelölik, és külön is átnézik. Egyből feltűnik, ha egy levelezőlistáról vagy egy párt Facebook-csoportjából érkezik egyszerre egy halom kitöltés. Ha egy IP-címről több kitöltés érkezik, akkor a rendszer csak az elsőt veszi figyelembe, így a többi, hiába tűnik érvényes leadásnak, a kukába megy.

 

Konkrétan a Párbeszéd körlevelének hatására nagyjából kétszer százötven ember trollkodott, ezt ki is szűrték

 

– mondta az Azonnalinak Böcskei. Mint mondta, az ilyen fake kitöltések az érvényes kitöltéseket nem befolyásolják, a kiszűrésük ugyan plusz munkát okoz, de ez kezelhető.

 

Az azzal kapcsolatos felvetésre, hogy a reprezentatív közvélemény-kutatás szakmai szabályainak ne felelne meg a projekt, az intézet igazgatója azt mondta: a minta teljesen reprezentatív a nagykorú lakosságra nem, kor, településtípus és iskolai végzettség szerint. Nyilván a nagyvárosi, magasan képzett kvóta telik be a leghamarabb, és a kistelepülési, aluliskolázott kitöltőket a legnehezebb elérni online – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ettől még kiküszöbölik az internetes adatfelvételből adódó mintatorzulást; a kutatás ugyanúgy reprezentatív, mintha mondjuk telefonon készülne.

 

Böcskei szerint pont, hogy megkönnyíti a munkát az internetes adatfelvétel, hiszen a személyes vagy telefonos megkérdezésnél sokkal nagyobb az ajtót vagy a telefont be- és lecsapók aránya, mint az online kérdőívnél meglévő tízszázalékos visszafordulási arány. 

 

És hogy mit szól a kutató a Párbeszéd hekkelési kísérletéhez?

 

„Az, hogy egy párt központilag és ilyen transzparens módon tegyen kísérletet egy kutatás manipulálására, az talán páratlan a magyar közvélemény-kutatás történetében.”

 

De fel voltak, és fel is lesznek erre készülve – ígérte Böcskei.

 

Az IDEA Intézet amúgy a legutóbb a DK által támogatott Kálmán Olgát hozta ki első helyre az ellenzéki főpolgármesterjelölt-jelöltek közül. Böcskei az Azonnali kérdésére megígérte: ha ebben a kutatásban Karácsony szerepelne feltűnően jól, az nem a Párbeszéd hekkelése miatt lesz, hanem azért, mert elkezdett kampányolni.

 

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely borítóképe a Facebookon

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A most először közszemlére tett élőlény olyan, mint egy gomba, de úgy viselkedik, mint egy értelmes állat, miközben majdnem 720 neme van.

Örül a „Karácsonyfigyelőnek”, de türelmet kér, viszont már az első napján kihirdeti a klímavészhelyzetet.

A friss Nobel-díjas író karintiai szülőfalujában támadt rá az újságírókra, mert azok Milošević melletti kiállásáról kérdezték.

Lejárt az MSZP ultimátumának határideje, Tóbiás József vissza fogja adni a mandátumát.

Ilyen sem volt még: írek akarnak lenni a britek. A belfasti posták már kifogytak a formanyomtatványokból.

Élesedett a centristák és a baloldaliak vitája: Elizabeth Warrent támadták a centrista jelöltek az egészségügyi tervei miatt. Ez főleg Joe Bidennek használ. De mit remél ettől?

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás