Román vezetője lehet Macronék EP-frakciójának

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.17. 21:29

Dacian Cioloș lenne az első román, aki EP-frakciót vezet.

Román vezetője lehet Macronék EP-frakciójának

A Politico írta meg, hogy Dacian Cioloș volt román technokrata miniszterelnök, a román Momentum, azaz a Mentsétek Meg Romániát (USR) és az Igazság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) szövetségének (itt írtunk róluk bővebben) de facto vezére szeretne az újonnan megalakult európai progresszív alakulat, a Renew Europe frakcióvezetője lenni.

A régi ALDE-frakcióból, Macron centrista-progresszív pártjából, és a román progresszívekből verbuvált csoport a harmadik legnagyobb frakciót alkotja az EP-ben, Magyarországról a momentumos Cseh Katalin és Donáth Anna ülnek benne.

Simán elképzelhető, hogy valóban Cioloș lesz a vezető. A legnagyobb ellenlábasa ugyanis a francia Nathalie Loiseau, a macronista En Marche listavezetője lett volna, de nemrég offenzíven nyilatkozott a parlamenti frakcióban ülő társairól (lefrusztráltöregemeberezte az eddigi frakcióvezető, most az EP elnökségével hírbe hozott Guy Verhofstadtot például), így gyakorlatilag elvágta maga alatt a fát. 

Ha Cioloș elnyeri társai támogatását, akkor az első román lesz, aki európai parlamenti frakciót vezethet. Az USR-PLUS szövetség nem súlytalan a csoportban a maga nyolc képviselőjével, ugyanakkor

Dacian Cioloș az Európai Bizottság egykori mezőgazdasági biztosaként meglehetősen népszerű politikus, a franciákban sem kelthet ellenérzést, tekintve, hogy ott is élt sokáig, és felesége is francia.

Arra a kérdésre azonban, hogy marad-e egyáltalán az EP-ben – elég sok spekuláció van róla, hogy hazatér a román politikába –, Cioloș eléggé kitérő választ adott, mondván, hogy mindent meg fog tenni a mandátuma alatt, hogy a parlamenti frakció működjön, és hogy konkrét eredményeket érjenek el az állampolgárok érdekében.

A Politico újságírója nem hiába tette fel a kérdést. Az USR-PLUS szövetség ugyanis nemrég bejelentette, hogy Dan Barna, az USR elnöke fogja megmérettetni magát az őszi államelnöki választásokon. Sokan Cioloșt sejtették Klaus Johannis államfő legfőbb kihívójának, most meg azt találgatják, talán jövőre szeretne-e a politikus ismét miniszterelnök lenni. Ezekre a kérdésekre rendszerint kitérő választ ad, mindenesetre nemrég bejelentették, hogy kormányra csak akkor hajlandók menni, ha ők alkotják a többséget, ellenkező esetben ellenzékben maradnak mindaddig, míg meg nem nyerik a választásokat.

FOTÓ: EPP / Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek