Mégsem akar beülni Strache az Európai Parlamentbe

Szerző: Bukovics Martin
2019.06.17. 11:15

Amíg nem tárták fel átfogóan a bukását hozó ibizai botrányvideó készítésének körülményeit, nem tér vissza a politikába az FPÖ volt elnöke.

Mégsem akar beülni Strache az Európai Parlamentbe

„Felelősségem és a belém vetett bizalom teljes tudatában, hosszas gondolkodást és a feleségemmel, családommal, bizalmas pályatársakkal folytatott beszélgetéseket követően úgy döntöttem, nem veszem fel az EP-mandátumomat. (...) Ez nem politikai számítás vagy háttérmegállapodás eredménye, hanem a saját döntésem” – így indokolta meg Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár és ex-FPÖ-elnök, hogy végül miért nem akar beülni a brüsszeli-strasbourgi Európai Parlamentbe.

De miért mehetett volna ő az EP-be?

Az osztrák választási rendszernek köszönhetően az ibizai botrány miatt párttisztségeiből és az osztrák parlamentből is távozó Strache számára az EP-választás napján felcsillant a remény arra, hogy a következő években is viszonylag magas fix jövedelme lesz. Ausztriában az EP-választáson ugyanis vannak preferenciális szavazatok, azaz nem csupán ikszelni lehet egy pártra, de mellé is lehet írni, hogy az adott listáról kit szeretnének a leginkább az Európai Parlamentben látni. (Hogy ez hogyan működik, itt írtuk meg.)

Strache 45 ezer preferenciális voksot szerzett, így hiába volt az FPÖ-lista 42. helyén eldugva, EP-képviselői helyet szerzett. Ez pártjának, amely éppen szabadulna az ibizai videóbotrány okozta károktól, ritka kínossá vált, a sajtóban a pártvezetők rendre olyanokat nyilatkoztak, hogy szerintük a politikus nem veszi át a mandátumát, ezzel is nyomást gyakorolva Strachéra, nehogy megtegye. Strache először azt posztolta a Facebookon, hogy szívesen beülne az EP-be – a bejegyzést aztán gyorsan törölte is.

És mi lesz akkor most Strachéval?

Már múlt héten felröppentek spekulációk arról, folytatja-e Strache politikai pályafutását, és ha igen, hogyan tenné ezt: a legtöbben azt valószínűsítik, hogy 2020-ban ismét őt indítja az FPÖ a bécsi főpolgármester-választáson. Strache erről nyilatkozatában azt írta: a politizáláshoz való visszatérés akkor kerülhet szóba, ha átfogóan fel lettek tárva a bukását hozó ibizai videó felvételének és nyilvánosságra jutásának körülményei. Egyébként is, teszi hozzá, ő sose akart Brüsszelben politizálni, mindig is Bécsre és Ausztriára fókuszált.

Múlt héten az osztrák sajtó alapján az Azonnali megírta, hogy azért csak lehet egy deal az FPÖ és volt elnöke között: eszerint Strache lemond az EP-képviselőségről, cserébe viszont felesége, Philippa Strache, aki amúgy az FPÖ állatvédelmi főfelelőse, beülhetne a következő ciklusban az osztrák parlamentbe.

FOTÓ: HC Strache / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek