Barcelonának lett szombaton polgármestere, de lehet, hogy emiatt előrehozott választások jönnek Spanyolországban

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.06.17. 19:09

A katalán függetlenségpártiak berágtak, mert nem ők adják Barcelona következő polgármesterét. Közben megszívathatják Pedro Sánchez spanyol szocialista miniszterelnököt is!

Barcelonának lett szombaton polgármestere, de lehet, hogy emiatt előrehozott választások jönnek Spanyolországban

Egyáltalán nem volt könnyű dolga eddig sem Pedro Sánchez spanyol miniszterelnöknek, hogy kormányt alakítson, és úgy tűnik, egyre nehezebb lesz ez neki. Hétvégén ugyanis a spanyol településeken megválasztották a polgármestereket (a választások ugyan május 26-án voltak, de ahol nem szerzett ötven százalék fölötti eredményt egy jelölt, ott kiegyezésre van szükség a pártok között).

A regionális választásokon (amely szintén május 26-án volt) is sok még az egyezkednivaló, ahogyan az országos parlamenti, úgy a regionális parlamenti választásokon sem nagyon nyertek ötven százalékos arányhoz közel a pártok. Sánchez az április 28-i választások után egy darabig halasztotta a kormányalakítási tárgyalásokat, legalábbis az EP-választási kampányban nemigen foglalkozott vele.

A hétvége előtt még úgy volt, hogy a Katalán Republikánus Baloldal (ERC) hajlandó lesz tartózkodni a kormányalakításról szóló szavazáson. Sáncheznek ugyanis egy egyszerű szavazást kell megnyernie, és többségben kell legyenek az igen szavazatok.

Tekintve, hogy a radikális baloldali Podemos szavazataira, valamint több kis pártéra számíthat, nagyjából a függetlenségpárti katalánokon múlik, hogy sikerül-e újra kormányfővé válnia.

A volt francia miniszterelnök is bekavar

Azonban a hétvégén Barcelonának is meglett a polgármestere, ugyanis a Sánchezékkel jó viszonyban levő Katalán Szocialista Párt (PSC) úgy döntött, hogy támogatják Barcelona jelenlegi polgármesterét, a házfoglaló anarchista aktivistából politikussá lett Ada Colaut egy újabb mandátum erejéig, a Katalán Republikánus Baloldal polgármester-jelöltjével, Ernest Maragallal szemben. Ezen felbosszankodtak a republikánusok, az ő függetlenségpárti jelöljük ugyanis számszerűleg több szavazatot kapott, mint Colau, de mindketten 10-10 tanácsosi helyet szereztek a városházán. Colau a saját pártjának, a Közös Barcelonának, a PSC-nek és a volt francia miniszterelnök, Manuel Valls által vezetett csoport három szavazatának köszönhetően folytathatja hivatalát. A jobboldali Ciudadanos politikusai tartózkodtak ezen a szavazáson, aztán jelezték, hogy megszakítják a kapcsolatot Valls-szal, amiért támogatta a radikális balos Colaut.

Ide egy rövid kitérő: a Ciudandos együtt indult Valls-szal. A volt francia miniszterelnök, aki saját maga is polgármester akart lenni, azt mondja, azért támogatta Colau-t, mert nem akart elszakadáspárti polgármestert látni a város élén. Csakhogy a Ciudandos, amely talán a szélsőjobboldali VOX párt után legvehemensebben ellenzi a függetlenségi politikai mozgalmat, azt kifogásolja, hogy Colau többször pártfogásba vette a 2017-es függetlenségi népszavazás után a letartóztatott katalán politikusokat.

Minenesetre a héten a tartományi egyezkedések következnek, hétvégén pedig meg fognak alakulni a regionális kormányok is. Itt a szociknak elég kevés esélyük van kormányalakításra. Például hiába kapták a legtöbb szavazatot az utolsó időközi választásokon Andalúziában, 36 év kormányzás után veszítették el a hatalmat ott, mert a konzervatív jobboldali Néppárt és a szélsőjobbos Vox összefogtak ellenük.

Jövő héten kezdődik az országos parlamenti egyeztetés. Nem úgy tűnik azonban, hogy az ERC kedvelné Sánchezt a barcelonai hétvége után. A párt hívei ugyanis rögtönöztek egy tüntetést is a hírre, hogy már megint Colau lesz a polgármesterük, ismét Katalónia függetlenségét követelték, aztán el is kezdtek hajigálni dolgokat Ada Colau és a szocialisták felé, és skandáltak is a spanyol miniszterelnök ellen.

Van arra megoldás, hogy lehessen végre spanyol kormány?

Amennyiben azonban a katalán függgetlenségpártiak nemmel szavaznak,

hacsak Sánchez nem húz elő a kalapjából néhány titkos támogatót a parlamentben, akkor ismét előrehozott választások jöhetnek. Ez lenne a negyedik alkalom négy év alatt.

Lehet azonban, hogy Sánchéz megoldja. A remény Navarra tartományból jön: az északspanyol régióban ugyanis a Navarra Suma nevű csoport nyerte a választást, ez három párt szövetségéből, a Navarrai Egyesült Néppárt (UPN), a Néppárt és a Ciudandos szövetségéből áll. Igen ám, csakhogy nincs meg a kormányzáshoz szükséges többségük, és mostanság kérlelik a szocialistákat, hogy lépjenek kormányra velük. Lehetséges, hogy Sánchez azt mondja a pártjának, hogy meg kell hozni az áldozatot, és cserébe kap majd a kongresszusban két szavazatot az UPN-től. Így a katalán függetlenségpártiak fölöslegessé válnának.

FOTÓ: Ada Colau, Barcelona polgármestere. Barcelona Ajuntament via Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek