+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. június 16. vasárnap, 07:17
A rendszerváltás óta 3085-ször emlegették a kommunistákat a parlamentben. De csak emlegetni sikerült őket, elintézni a lusztrációt, az aktanyilvánosságot vagy a felelősségre vonást már nem.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ma, június 16-án van a harmincadik évfordulója a rendszerváltást elindító egyik fontos eseménynek: annak, hogy újratemették Nagy Imrét. Biztosan lesz ma egy csomó cikk olyan párhuzamokkal, hogy jaj, az akkori fiatal, liberális, oroszellenes, Nagy Imre újratemetésén beszédet mondó Orbán Viktor mit szólna a mai, Nagy Imre-szobrot villámgyorsan eltüntető, oroszbarát és illiberális önmagához, úgyhogy én inkább kerestem egy kevésbé elcsépelt, mégis ide illő dolgot erre az évfordulóra.

 

A K-Monitor jóvoltából létrejött egy tök jó adatbázis, ahol 1990-ig visszamenően egy helyen lehet kulcsszavakra keresni a parlamenti jegyzőkönyvek szövegeiben. A témához illően természetesen

 

a kommunista szó volt az első, amit beírtam a keresőbe. Ezt 3085-ször emlegették a tisztelt házban az elmúlt 29 évben.

 

Az első látványos adat, ami szembeötlik, az az, hogy Torgyán Józsefet csak a Jobbik néppártosodásának áldozatul esett Novák Előd és a KDNP-s Rétvári Bence múlta felül a kommunistázások számában. A második meg az – és igazából ez a legbeszédesebb –, hogy még közvetlenül a rendszerváltás után, Zétényi-Takács törvénnyel együtt sem kommunistáztak messze annyit a parlamentben, mint a csúcspontot jelentő 2011-2012-ben.

 

ENNYIRE INTENZÍVEN KOMMUNISTÁZTAK A PARLAMENTBEN

 

A kommunistázáscunaminak azonban sajnos nem az volt az oka, hogy megkésetten bár, de rendezte volna a parlament az egykori magas rangú kommunisták kitiltását a közéletből (a posztszocialista blokkon belül nálunk valamiért nem sikerült lusztrációs törvényt alkotni sem a kilencvenes években, sem később), vagy a kommunista bűnösök megbüntetését. Az elvileg ezt szolgáló lex Biszku alapján még az ihlető-névadót, az ’56-os megtorlásokat levezénylő egykori kommunista belügyminisztert sem sikerült jogerősen elítélni.

 

Kommunistázás a parlamentben azóta is csak szavakban történik. A hírhedt negyedik alkotmánymódosítással 2013-ban a biztonság kedvéért alkotmányossá tették a lex Biszkut, és részletesen beleírták azt is az Alaptörvénybe, hogy mi mindenért felelős az MSZMP a szocialista diktatúra kiépítésétől kezdve az állampolgári jogok tiprásán át a köztörvényes bűncselekményekig. Lett nagy sápítozás az üres szavak miatt, amik azóta is üres szavak maradtak.

 

A retorikájában antikommunista kormánytöbbség azonban csak korlátozottan szeret vitatkozni a kommunistákról, a szavazásról nem is beszélve.

 

Már vagy tucatszor tagadták meg a tárgysorozatba vételét az ügynökakták nyilvánosságáról szóló LMP-s javaslatnak, ami azt jelenti, hogy még plenáris vitában sem hajlandók elmagyarázni, miért nem támogatnak egy ilyen ötletet.

 

Nehéz is lenne.

 

Szóval a kormány, és főleg Orbán Viktor mostanság leginkább csak az MSZP kapcsán szokott kommunistázni a parlamentben – teljes joggal, biztonságos terepen, és persze mindezek után a hitelesség látszatát is jó messzire elkerülve.

 

Az Azonnali Reggeli fekete nevű hírlevelének olvasói ezt a cikket – és még mást is – már péntek reggel megkapták a postafiókjukba. Iratkozz fel te is a hírlevélre, ha nem akarsz semmiről lemaradni!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem sikerült újráznia Kárpátalján a magyar jelöltnek az ukrán választásokon, de egy másik körzetben még akár születhet is magyar győzelem.

A csehországi Zlínt a szlovákiai Zsolnaként tüntették fel a négysávosra bővülő M15-ös autóúton, így rossz országot és kilométerszámot is írtak hozzá.

A cseh Polgári Demokrata Párt vezetője hozná össze az ellenzéket, de a kalózok kimaradnának az összefogásból.

Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

Közleményt adtak ki a mesterségesen eltüntetett, sokszor átnevelő táborba
küldött ujgur kisebbségről.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás