Legkorábban ősszel kezdhetnek tárgyalni Macedónia és Albánia EU-tagságáról

Szerző: Pintér Bence
2019.06.16. 10:26

Hiába teljesítették időre az EU feltételeit, Párizs és Berlin is kigáncsolta a tárgyalások megkezdését.

Legkorábban ősszel kezdhetnek tárgyalni Macedónia és Albánia EU-tagságáról

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, 2018 után 2019-ben is úgy ítélte meg az Európai Bizottság, hogy Albánia és Észak-Macedónia is teljesítette az EU által elvárt alapvető követelményeket, így illene velük megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat – erre azonban a nyáron már semmi esély nincs, miután a tervet elgáncsolta Párizs és Berlin is.

Legkorábban tehát ősszel dönthet az EU a két nyugat-balkáni tagállam csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről –

írja a Politico, és még ekkor sem biztos, hogy ez meg fog történni: Észak-Macedóniának több esélye van rá, mint Albániának, több diplomata és politikus is erről nyilatkozott a lapnak.

Franciaország alapvetően szkeptikus a balkáni bővítésekkel kapcsolatban a magas korrupció és a jelentős szervezett bűnözés miatt, Németországban pedig először a parlamentnek kéne döntenie a kérdésről, így a jövő heti vonatkozó EU-s miniszteri találkozón nincs esély rá, hogy bármiféle megegyezés szülessen az ügyben.

A két ország és EU-s támogatóik attól tartanak, hogy ha most nem születik döntés, akkor a következő határidőig elég sok minden történhet: Észak Macedóniában az ország új nevéről szóló népszavazáson (amely előszobája volt a tárgyalások megkezédésének) Gruevszki névváltoztatás elleni szavazatra buzdító pártja kerülhet vissza a hatalomba, Albániában pedig tovább folytatódhat a január óta tartó politikai nyugtalanság. A döntés elhalasztásának kritikusai szerint ezzel az EU térségbeli ellenfeleit, az oroszokat, a kínaiakat és a törököket erősíti csak meg az EU.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek